Jela sa mesom - Forum
Cetvrtak, 2014-09-18, 1:40 PM
Dobrodosli Gost RSS
>> Da bi mogli ucestvovati morate se ulogovati <<
[ Nove poruke · Clanovi · Forum rules · Search · | RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Razno » Kuhinja » Jela sa mesom
Jela sa mesom
sanatorium Date: Subota, 2008-07-26, 7:38 AM | Postovi # 1
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 90
Reputacija: 0
Status: Offline
Biftek sa začinjenim maslacem

Potrebno je :

1. 4 odležana bifteka
od po 150 g,
2. 4 kašike biljnog ulja,
3. so, biber,
4. 4 kašike maslaca,
5. 2 kašike iseckanog
raznog zeleniša,
6. navrh kašikice suvog
mešanog začina,
7. ljuta aleva paprika,
8. biber i so.

Meso do pečenja držati u ulju. Ulje malo zagrejati u tiganju, dodati posoljen i malo pobibern biftek i brzo ga zapeći da bi se zatvorile pore. Dalje pržiti na niskoj temperaturi. Izmešati maslac sa iseckanim zelenišem (1 kašikica), mešanim sušenim začinom, biberom, lukom i solju. Na daščici oblikovati kuglice. Kao prilog servirati pomfrit ili pečen krompir, povrće ili salatu. Svaka od 4 porcije sadrži oko 350 kalorija.

Added (2008-07-26, 7:20 Am)
---------------------------------------------
Bubrezi na lovački način

Potrebno je :

1. 600 g svinjskih bubrega,
2. 2 rajčice, 1 kiseli krastavac,
3. 1 glavica luka, 30 g masti,
4. zelenje za juhu (poriluk,
celerov korijen, mrkva,
peršinov korijen),
5. 2 čaše crnoga vina,
6. 2 žlice maslaca,
7. 1 žlica brašna,
8. 2 žlice kiseloga vrhnja,
9. kocka juhe ili kocka umaka za
pečenje.

Bubrege uzdužno raspxolovimo te uklonimo žilice i masnoću. Zatim ih isplahnemo i stavimo u vodu ili mlijeko da se namaču. Dotle pripravljamo lovački umak. U vinu kuhamo očišćeno i sitno nasjeckano zelenje za juhu dok ne omekša, zatim ga protisnemo kroz cjedilo. Od maslaca i brašna pripravimo tamnu zapršku, zalijemo je umakom od protisnutoga zelenja, dolijemo malo vode i dodamo kocku juhe ili kocku umaka za pečenje. Posolimo, popaprimo, dodamo sitno narezani krastavac i raskomadanu rajčicu. Bubrege ocijedimo i obrišemo papirnim ubrusom, izrežemo ih u tanke rezance ili u kocke. Naglo ih propržimo na zagrijanoj masti da porumene. Dodamo nasjeckani luk i propržimo ga, da i on porumeni. Bubrege posolimo i popaprimo, istresemo ih u pripravljeni umak te pustimo da prevru. Da se umak zgusne i poboljša, dodamo kiselo vrhnje.

Vrijeme pripremanja: 20-30 minuta, vrijeme kuhanja: oko 20 minuta.

Added (2008-07-26, 7:22 Am)
---------------------------------------------
Dolma od paprika

Potrebno je :

1. 1 kg svježih paprika,
2. 45 dkg mljevenog junećeg mesa,
3. 30 dkg krompira,
4. 50 g mrkve,
5. 10 dkg luka,
6. 1 jaje,
7. 2,5 dl pavlake.

Paprike očistite od sjemenki i operite. Luk, mrkvu, krompir (sve sitno isjeckano), meso i jaje začinite i dobro izmješajte. Ovom smjesom napunite paprike. Poslažite ih u dublju tepsiju, prelijte mlakom vodom i uljem pa pecite 35 minuta. Prije služenja svaku papriku premažite pavlakom.

Added (2008-07-26, 7:25 Am)
---------------------------------------------
Divlji golubovi s graškom

Potrebno je za 4 osobe :

1. 2 divlja goluba,
2. 1/2 konzerve cijelih rajčica,
3. 450 g zamrznutoga graška,
4. 1 grumen maslaca,
5. 1 režanj dimljene slanine,
6. 2 glavice luka, sol, papar.

Očišćene i oprane golubove ispržimo na maslacu u tiganju ili u vatrostalnoj posudi. Bitno je da posuda ima poklopac koji dobro priliježe. Dok se prže, golubove više puta okrenemo da sa svih strana budu zlatastosmeđi. Ispržene golubove posolimo i popaprimo. Luk ogulimo i sitno nasjeckamo, slaninu izrežemo u kockice, pa oboje istresemo u posudu u kojoj pržimo golubove. Pustimo da se prže još nekoliko minuta, dok luk i slanina ne posmeđe. Dodamo zgnječene rajčice i sok u kojemu su bile konzervirane. Začinimo po okusu i kuhamo u poklopljenoj posudi na blagoj vatri 25 minuta. Naposlijetku istresemo u posudu i zamrznuti grašak te pustimo da sve skupa kuha još 20 minuta, dok grašak ne omekša. Kao prilog ponudimo pirjanu rižu, ili tijesteninu na maslacu, ili pire od krumpira.

Added (2008-07-26, 7:27 Am)
---------------------------------------------
Fazan na vinogradski način

Potrebno je :

1. 1 mladi fazan, so, biber,
2. malo konjaka ili vinjaka,
3. 2 režnja sveže masne slanine,
4. 1 glavica crnog luka,
5. 1 šargarepa,
6. 1/4 korena celera,
7. 2 kašike maslaca ili margarina,
8. 1 kašikica bobica kleke,
9. 1/4 L crnog vina,
10. 1/4 L pavlake.

Posoliti i pobiberiti meso, a zatim ga iznutra zaliti konjakom ili vinjakom. Na grudni deo poređati režnjeve slanine i vezati ih koncem. Luk, šargarepu i celer očistiti i iseći na komade. Maslac ili margarin zagrejati u sudu za pečenje, spustiti fazana i malo ga propržiti. Dodati povrće i izgnječene bobice kleke i sud staviti u pećnicu (prethodno uključenu na 200 stepeni). Posle 35 minuta skinuti režnjeve slanine i sve peći još 10 minuta. Za preliv povrću dodati crno vino i malo ga ukuvati. Procediti. Mešajući dodati pavlaku i zgusnuti razmućenim prelivom za pečenje (gotov proizvod). Svaka od 4 porcije sadrži oko 680 kalorija.

Added (2008-07-26, 7:29 Am)
---------------------------------------------
Fazan sa jabukama (za 4 osobe)

potrebno je :

1. 1 očišćen i omekšali fazan,
2. 500 g jabuka srednje veličine,
3. 50 g maslaca, 100 g slanine,
4. 2 češnja češnjaka, nekoliko listova žalfije,
5. 1 grančica ružmarina,
6. 1 čašica jabukovače,
7. malo ružičastog vina,
8. ulje, papar, sol.

Očerupajte fazana, oprljite ga, dobro operite i osušite. Zamirišite ga iznutra češnjakom i začinima, paprom i solju. Vežite ga ovako : priljubite krila i batake uz tijelo, provucite tanki konac ispod leđa i prekrižite na trbuhu. Okrenite fazana i zavežite krajeve konca u čvor na leđima. Uvijte ga u ploške slanine i još jednom vežite, kako biste učvrstili komade slanine. Pecite fazana da porumeni na 20 g maslaca i nekoliko žlica ulja, začinite ga sa dosta soli i papra i kad lijepo porumeni sa jedne strane, okrenite ga na drugu. Dodajte oguljenu i na komade izrezanu jabuku, zatim ga prelijte crvenim vinom, koje treba postupno isparati. Povremeno okrećite fazana i prelijevajte sokom koji je pustio. Pet minuta prije nego li ga skinete sa vatre, prelijte ga jabukovačom, ali prethodno skinite ploške slanine. Na polovici pečenja fazana pobrinite se da pripremite jabuke koje ćete poslužiti kao prilog : operite ih, izvadite im sjemenke, u šupljinu stavite komade maslaca, stavite ih u maslacem podmazanu vatrostalnu zdjelu i pecite u vreloj pećnici. Kad je fazan gotov, ocijedite ga od soka, stavite na dasku za rezanje sa prsima na gore, odrežite batake i zabatke, okrenite ga na leđa i odlučnim udarcem po polovici leđa odvojite batake od krila i prsa. Odvojite dio tijela koji je povezan sa batacima, zatim batake od zabataka, izrežite prsa na ploške. Na kraju sve lijepo poređajte na okrugli prethodno zagrijan tanjur za posluživanje i ukrasite cijelim jabukama ispečenim u pećnici. Vreme pripremanja 1 sat. Priprema je laka.

Added (2008-07-26, 7:32 Am)
---------------------------------------------
Garnirana srneća leđa

Potrebno je :

1. oko 1 kg mesa od
srnećih leđa,
2. 50 g dimljene slanine,
3. so, biber, 1 šargarepa,
4. 2 kašike maslaca ili margarina,
5. 1 glavica crnog luka,
6. 1/4 L slatke pavlake,
7. 1/8 L mesne supe
(od kockice),
8. 1/2 konzerve krušaka,
9. malo želea od ribizli.

Skinuti kožicu. Meso špikovati tanko sečenim kaišićima slanine. Posoliti, pobiberiti i propržiti na zagrejanom maslacu ili margarinu sa mesne strane. Zatim okrenuti na kost. Dodati krupne kocke luka i šargarepe. Peći u pećnici na 225 stepeni oko 40 minuta. Prelivati sokom koji meso ispušta. Na kraju preliti pavlakom i mesnom supom. Izvaditi leđa. Meso skinuti duž koske i izrezati na kose režnjeve od oko 3 dm debljine. Propasirati sok od pečenja i servirati ga posebno. Meso ukrasiti polovinama krušaka (iz kompota) punjenim želeom od ribizli. Kao prilog servirati prokelj, pečurke i krokete od krompira. Svaka od 4 porcije sadrži oko 670 kalorija.

Added (2008-07-26, 7:34 Am)
---------------------------------------------
Golubovi sa maslinama

potrebno je :

1. 4 goluba grivnjaša,
2. 200 g nadjevenih zelenih maslina,
3. 250 g kestena (nije obavezno),
4. 100 g maslaca, 8 ploški slanine,
5. 1 čašica brendija,
6. 4 kriške kruha za tost, 1 čaša juhe,
7. 1 grančica žalfije,
8. papar, sol.

Očerupajte golubove, izvadite iznutrice (zadržite jetra), dobro ih operite i osušite. Začinite unutra solju i paprom, povežite ih čvrsto prislanjajući i batake da zadrže oblik prilikom pečenja, na svakog stavite po dvije ploške slanine, pa sve vežite tankim koncem. U tavi propržite maslac i žalfiju, dodajte golubove i pecite da porumene sa svih strana, okrećući ih velikom vilicom, poprskajte ih brendijem i zapalite ga. Kad se plamen ugasi, prelijte kutlačom juhe, smanjite vatru i nastavite kuhanje 15-20 minuta, prelijevajući golubove sokom sa dna posude i toplom juhom. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodajte i masline, pa sve promiješajte da se sastojci dobro spoje. Dobro operite jetra, pažljivo odstranjujući žuč, propasirajte, stavite u posudu i pirjajte nekoliko minuta dobro miješajući, dodajući i jednu žlicu soka u kojem se peku golubovi. Kriške kruha izrežite dijalonalno napola i blago ih prepecite u pećnici, zatim ih premažite smjesom od jetara. Ocijedite golubove od soka u kojem su se kuhali i poredajte ih na prethodno zagrijan okrugli tanjur za posluživanje. Okružite ih maslinama i držite na toplom. Na jakoj vatri ostavite da dobro ukuha sok od pečenja, prelijte ga preko golubova, ukrasite prepečenim kruhom sa jetrima i odmah poslužite. Kao prilog preporučuje se pire od kestena, koji možete pripremiti ako kestenje (potopljeno u vodu prethodne večeri) skuhate u dosta vode, a zatim protisnete kroz sito. Da bi jelo izgledalo izuzetno rafinisano, raspxoredite pire oko pečenog mesa, pomažući se platnenom špricom sa reckastim piskom. Vrijeme pripremanja sat i pol. Priprema je laka.

Added (2008-07-26, 7:37 Am)
---------------------------------------------
Gulas od divljaci

Potrebno je za 4 osobe :

1. 375 g srnetine,
2. 3 glavice luka, 60 g maslaca,
3. 100 g šampinjona ill drugih gljiva,
4. 4 rajčice ili pirea od rajčica,
5. 1 žlica mljevene slatke paprike,
6. 1 čaša cmog vina,
7. 2 čaše jogurta,
8. brašno, sol, papar,
9. prstohvat šećera.

Zagrijemo maslac i na njemu propržimo meso, narezano na kocke, luk, narezan na kolutiće, i gljive, oprane i narezane na listiće. Sve skupa neka lijepo porumeni. Dodamo oguljene, sitno narezane rajčice ili pire od rajčica. Poparimo i prelijemo crnim vinom. Dolijemo malo vode i pirjamo dok meso ne omekša. U jogurtu glatko razmiješamo brašno te time zgusnemo gulaš i poboljšamo mu okus. Pikantno ga začinimo solju, paprom i prstohvatom šećera. Uz gulaš od divljači poslužimo kuhane valjuške od krumpira i konzervirane brusnice.

Vrijeme pripremanja: 25-30 minuta, vrijeme kuhanja: približno 30-40 minuta.

Added (2008-07-26, 7:38 Am)
---------------------------------------------
Guska na ražnju

Potrebno je za 4-6 osoba :

1. 1 mlada guska (očišćena
treba da je teška oko 2 1/2 kg),
2. papar, sol.

Guska mora biti mlada, ne suviše masna, ni prevelika, kako bismo je mogli ispeći u pećnici ili grilu s okretljivim ražnjem. Gusku iznutra natrljamo svježe zdrobljenim paprom i solju, te je nataknemo na ražanj. Na jednakim razmacima na više mjesta izbodemo kožu guske kako bi u toku pečenja mogla istjecati mast. Ako je potrebno, u toku pečenja odlijemo suvišnu masnoću što se nakuplja u tepsiji pod guskom. Kada guska postane smećkasta, hrskavo zapečena, pogledamo može li se meso lako odvojiti od kostiju krila ili bataka. Ako se odvaja, guska je pečena. Gusku stavimo na zagrijani pladanj i oko nje složimo pirjani crveni kupus, okruglice od kruha i popržene ploške jabuke.

Vrijeme pripremanja: 15 minuta. Vrijeme pečenja: oko 80 minuta.

 
 
Tereza Date: Sreda, 2008-09-24, 7:06 AM | Postovi # 2
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline

Cufte II

Sastojci potrebni:

750 gr mljevenog mesa

100 gr brasna

5 jaja

maslinovo ulje za przenje

500 gr kiselog mlijeka

1 kasicica kima

50 gr maslaca

Priprema: U posudu staviti malo brasna, 1 jaje , zacine i sol.Sve sastavine dobro izmjesati i formirati cuftice. Prziti ih na ulju dok nebudu pecene. Pred sami kraj umutiti 4 jaja, kiselo mlijeko, dodati kim i rastopljeni maslac. Sve dobro umutiti i izjednaciti pa preliti preko cufti. Tako podlivene cufte staviti u prethodno zagrijanu pecnicu oko 10-tak minuta dok se malo sos neupije. Sluziti ih tople uz razno kuhano povce , krompir, rizu, itd

Mlade paprike i tikvice

Sastojci potrebni:

5-6 vecih paprika

4-5 krompira

1 glavica crvenog luka

1 veca tikvica

puter, malo maslinovog ulja

zacini i slatko vrhnje

Priprema: Paprike dobro oprati te otkinuti repove i odstraniti spice. Svaku papriku dobro oprati i povegetiti iznutra i sa vana. U vecu posudu izribati krompire, pola glavice luka te zaciniti sa vegetom i biberom. U vecu tavu izrezati drugu polovinu luka, pa ga preprziti na malo putera i maslinovog ulja. Svaku papriku napuniti sa smjesom krompira i luka i sa tom masom puniti paprike. Punjene paprike redati na vrelu masnocu u kojoj smo preprzili luk . Nakraju ogoliti tikvicu , izrezati ih na tanke kriske, zaciniti i poredati po paprikama. Sve uklopiti i kuhati lagano na srednjoj temp. Svakih malo dodati malo kljucale vode tako da se paprike kuhaju u pari lagano. Kada su paprike kuhane podliti ih sa slatkom vrhnjom i ubaciti u prethodno zagrijanu pecnicu da se zapeku. Sluziti ih uz toplu pogacu :

 
 
Tereza Date: Sreda, 2008-09-24, 7:10 AM | Postovi # 3
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline

Punjene tikvice

Sastojci potrebni:

4-5 tikvica malo debljih

mozzarella sir,

2 paradajza

glavica crvenog luka

malo mljevenog mesa

paradajz sos

zacini

masnoca

Priprema: Tikvice oguliti, presjeci ih uzduz i izdubiti malo sredinu. Zaciniti sa vegetom i biberom malo soli po potrebi i ostaviti ih na stranu. Uzeti tavu u koju rastopimo malo masnoce i dodamo glavicu naribanog crvenog luka. Malo ga preprzimo pa na njega dodamo sitno nasjeckan paradajz. Preprziti i dodati meso. Kada se je meso upola preprzilo dodati malo paradajz sosa, zaciniti i skinuti sa pleha. Svaku tikvicu napuniti sa masom od mesa i redati ih u malo dublju tavu. Masnocu na kojoj smo przili meso preliti preko tikvica i podliti sa malo kljucale vode. Sve uklopiti i ubaciti u zagrijanu pecnicu jednu 20-30 min da se zapeku.Pred sami kraj podliti ih malo sa slatkom vrhnjom i poredati po njima mozzarella sir. Vratiti nazad u pecnicnu samo toliko dok se sir ne stopi i neporumeni. Sluziti uz rizu , salatu, pire krompir itd.

 
 
Tereza Date: Petak, 2008-10-17, 9:51 PM | Postovi # 4
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
Kaubojski grah
600 gr graha
100 gr suhe slanine
1 glavica luka
1 ljuti feferon
50 gr celera
60 gr mrkve
3 cesnja cesnjaka
za pirjanje:
500 gr luka
100 gr svinjske masti
1 zlica lovacke juha
slatka crvena paprika

Grah ocistite i operite pa kratko prokuhajte. Procjedite, dolijte vode pa ponovo prokuhajte. Dodajte grubo izrezan celer, mrkvu, luk( koji ste prepekli na plati), slaninu, feferon, cesnjak i zlicu soli, pa sve zajedno kuhajte dok ne omeksa.
Posebno na masnoci pirjajte kosani luk, dodajte zlicu vegete, zlicu lovacke juhe, slatku crvenu papriku i papar prema zelji, podlijte juhom od graha i sve kratko prokuhajte. Taj umak dodajte u grah pa nastavite kuhati jos nekoliko minuta

 
 
Tereza Date: Petak, 2010-08-13, 9:38 PM | Postovi # 5
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
PASULJ PREBRANAC

Sastojci:
ZA 6 OSOBA:
Otrebiti, oprati, naliti vodom i pristaviti da se kuva ˝ kg pasulja tetovca. Prvu vodu u kojoj se pasulj kuvao treba prosuti, pa zatim pasulj naliti drugom toplom vodom i staviti unutra 4-5 glavica sitno seckanog crnog luka da se u pasulju potpuno raskuva. Povremeno dolivati po malo vode i kad je potpuno mekan skloniti sa vatre.

Ocistiti oko 2 kg crnog luka i sitno iseckati. Zagrejati 1 l ulja i spustiti luk da se potpuno isprzi, dodati kasicicu aleve paprike, pa skinuti sa sporeta.

U serpu redjati: jedan red posoljenog i pobiberenog pasulja, zatim red isprzenog luka koji treba ravnomerno rasporediti po pasulju. Naizmenicno redjati do vrha serpe ali tako da na kraju bude pasulj. Utisnuti nekoliko listova lorbera u pasulj i po ukusu jos bibera u zrnu. Tako pripremljen pasulj zapeci u rerni na tihoj vatri oko ˝ sata. Moze se sluziti hladan ili topao.

 
 
Forum » Razno » Kuhinja » Jela sa mesom
Page 1 of 11
Search:


Idi na vrh
 

Candles & COLORS je firma koja se bavi izradom sveca iskljucivo od Palminog voska. 
Palmin vosak je 100% cist vosak koji pre svega ekoloski zadovoljava sve Svetske standarde. 
Nase svece su izradjene od najkvalitetnijeg Palminog voska i najkvalitetnijih fitilja sto odlikuje : 
- Cvrstinu same svece. 
- Otpornost na visoke spoljne temperature. 
- Veliku trajnost sagorevanja. 
- Kompletno sagorevanje bez izlivanja. 
Izradu vrsimo po narudzbini a modele sa svim podatcima mozete videti u nasem Katalogu.
Sve vrste cveca...
Balkan Internet Cafe Sve vrste fasaderskih radova i sire...Vip Zurka - Radio
 
Mayapolis
Blogger Widgets
Zavedime Web Sajt