Saveti... - Forum
Cetvrtak, 2014-07-24, 9:17 PM
Dobrodosli Gost RSS
>> Da bi mogli ucestvovati morate se ulogovati <<
[ Nove poruke · Clanovi · Forum rules · Search · | RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Razno » Kuhinja » Saveti...
Saveti...
Joja74 Date: Utorak, 2008-09-02, 6:48 AM | Postovi # 1
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 85
Reputacija: 0
Status: Offline
mali saveti ali svakako korisni u svakoj kuhinji

- Kuhinjske krpe ce biti bolje oprane i lakse ce se skinuti mrlje ako ih preko noci ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kasiku soda bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobicajen nacin.
- Meso za rostilj ne sme biti tek izvadjeno iz frizidera, jer bi se moglo dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature.
- Plocice u kupatilu ili u kuhinji lakse cete i brze oprati ako u mlaku - sapunicu stavite kasiku dve amonijaka. Zatim ih isperite cistom vodom.
- Spagete i ostalu kuvanu testeninu najlakse cete podgrejati ako je stavite u djevdjir i pustiti na nju mlaz vrele vode. Zatim je ocedite i odmah iznesite na sto.
- Kolac od kiselog testa ili pogaca bice mnogo bolja ako se zamesi sa manjom kolicinom kvasca, a zatim satavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
- Mutnu govedju supu izbistricete ako u vrijucu tecnost sipate jedno belance izlupano viljuskom. Posle nekoliko minuta belance ce pokupiti cestice belancevina koje supu cine mutnom, pa ce posle cedjenja ponovo biti bistra.
- Korica na pecenom kiselom testu bice lepsa i sjajnija ako je premazete umucenim zumancetom. Ako nemate zumance, ulupajte preostalo belance sa kasikom mleka, i navrh noza secera.
- Kuvana jaja ce se lakse ljustiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kasiku soli.Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaze da se lakse ljuste.
- Prilikom pecenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnocom, dovoljno je da se samo isplakne hladnom vodom. Lisnato testo stavljajte uvek u dobro zagrejanu pecnicu, na 250°C, tako ce se bolje ispeci i lepse listati.
- Kiselo testo lakse ce te formirati u zeljene oblike ako dlanove malo namazete uljem.
- Pre pecenja na rostilju meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaze uljem. Soliti i biberiti ga treba tek - kada je skoro sasvim peceno. Jer, so izvlaci vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapecen biber ima neprijatan ukus i miris.
- Karfiol ce i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se kuva sipate soljicu mleka.
- Pirinac vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite przenice. - - Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kasike prezli i kasiku sitno iseckanog persuna, pa sve dobro izmesajte. Kasikom vadite pomalo mase, spustajte na vrelo ulje i kratko proprzite sa obe strane.
- Napravili ste vecu kolicinu keksa i zelite da vam duze stoji? Stavite ga u limenu kutiju koja se dobro zatvara, a pored keksa ubacite i koru pomorandze ili limuna. Cuvajte na prohladnom mestu.
- Sok od pecenja je malo pregoreo, pa ima gorak ukus? Izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kasika vina, vratite meso u ovu tecnost i nastavite pecenje koliko je potrebno da meso omeksa.
- Kolac se zalepio i ne mozete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlazenom krpom, ostavite da postoji desetak minuta, a zatim pokusajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje nece da izadje, ponovite postupak.
- Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga prerucite u drugi sud i prekrijte vlaznom krpom. Posle deset minuta promenite krpu, upice najveci deo mirisa zagorelog.
- Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mesavinom malo mleka sa pola kasicice brasna i kasikom limunovog soka.
- Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za spagete, dodajte mu kasiku dve prezli, pa ce biti gusci.
- Meso treba prati na brzinu, pod tekucom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubice dobar deo dragocenih sastojaka.
- Kada meso ili povrce zelite da pecete u aluminijumskoj foliji stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pazljivo pokupite i savijte, da za vreme pecenja ne bi iscurio sok.
- Dobro je znati da pecenje u aluminijumskoj foliji traje malo duze nego pecenje u obicnoj posudi.
- Kolac od kiselog testa bice mnogo bolji ako se zamesi sa manje kvasca, a zatim ostavi da duze stoji na umereno toplom mestu, tako da lagano narasta.
- Ako vam je meso nekoliko dana duze stajalo u hladnjaku i dobilo neprijatan misris, operite ga hladnom vodom i ostavite cetvrt sata u blagom caju od kamilice.

 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-09-02, 6:52 PM | Postovi # 2
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
Osnovni pojmovi kuvarske tehnike...

Blanširati : Namirnice na brzinu prelijemo vrelom vodom ili ih na kratko vreme umocimo u vrelu vodu.

Gratinirati (Zapeci): Jela na brzinu zapecemo na visokoj temperaturi (300 do 350 C) u rerni ili u elektricnoj pecnici sa roštiljem, tako da se na površini stvori korica.

Dokuvati: Pošto je namirnica na brzinu prokuvala (na 70 do 100 C) kuvamo je do kraja u mnogo tecnosti (na 70 do 95 C), ili ako nije prethodno prokuvala, na primer povrce-

Dresirati: Dati oblik koji želimo: npr. živini pre pecenja vežemo krila i batake, pastrmkama pre kuvanja vežemo glavu i rep.

Zaprška: U zagrejani tiganj sipamo malo vode, dodamo brašno i mešamo dok ne dobijemo izjednacenu masu srednje gustine. Zapršci možemo dodati i alevu papriku, radi boje (zavisi koje jelo pripremamo)

Marinirati (Kiseliti): Ribu, meso, divljac ili salatu držimo u marinadi. To može biti neki umak za salatu ili marinada od sirceta, ulja, soli.

Kuvati nad parom: U lonac sa vrelom vodom obesimo manji lonac u kom kuvamo osetljive namirnice i kremove. Ovako kuvamo i kuvane pudinge.

Legirati: Jaje ili žumance razmuceno u tekucini sipamo u gotovo jelo neprestano mešajuci i jelo više ne kuvamo.

Panirati: Komade mesa i ribe uvaljati pre prženja ili pohovanja u brašno, jaja koja smo razmutili sa vodom i u fine mrvice (prezle). Paniraju se i neki kolaci.

Pasirati: Kuvan krompir, povrce, voce, guste umake propasiramo kroz gusto sito.

Špikovati: Krto meso (a i ribe) nadevamo u smeru vlakna režnjevima slanine. Pošto se na takav nacin gubi sok iz mesa, danas se sve više pribegava obavijanju mesa režnjevima slanine.

 
 
Tereza Date: Sreda, 2008-09-03, 5:40 PM | Postovi # 3
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
SVEKRVIN JEZIK - KAKTUS KOJI SE JEDE
Opuntia

Poznata i kao opuncija, indijska smokva, gospina pogača, svekrvin jezik, žabica... Leti za ručak nudi svoje cvetove, s jeseni zrele plodove, a mesnato stablo tokom cele godine
Ukoliko na plaži naiđete na ovaj kaktus... PROBAJTE...
Meso zrelih plodova je ukusno, slatko-kiselkasto, sočno i jede se sirovo. Pri branju i korisćenju treba posebno paziti na sitne bodlje na kori ploda. Najbolje ih je brati u rukavicama, plod uzdužno razrezati i izvaditi sočni, mekani deo. Od plodova se mogu praviti džem i mermelada.

Stabljika se moze peći na roštilju, poput biljne šnicle (pri pečenju bodlje se odstranjuju), dok se cvetovi pripremaju kao špargla.

U narodnoj medicini upotrebljavaju se svi delovi biljke - plod, cvet, stablo i koren. Sok iz stabljike, u kome ima najviše vode, a zatim šećera, belančevina, sluzi, vitamina C i organskih kiselina, izvrstan je oblog za omekšavanje i sazrevanje čireva, za uboje, protiv opekotina i upala kože i sluzokože. Od ovog soka prave se kozmetičke maske za vlaženje lica.
Cela biljka je delotvorna protiv bolova u stomaku, u obliku desetoprocentnog čaja. Cvetovi se posebno koriste protiiv kolitisa i nadraženh creva, kao i protiv uvećane prostrate. Čaj od korena pomaže izbacivanju vode iz organizma.

 
 
Joja74 Date: Cetvrtak, 2008-09-04, 9:38 PM | Postovi # 4
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 85
Reputacija: 0
Status: Offline
KAKO NAPRAVITI DOMACE REZANCE ZA SUPU?

Umesiti testo od 250 g brašna, 2 jaja, 3 supene kašike vode i malo soli. Kada je testo dobro umešeno od njega razviti oklagijom koru debljine 2 - 3 mm i ostaviti je u toplom da se prosuši oko 1 sat. Onda je lagano namotati u rolnu i oštrim nožem pažljivo popreko seci na 1/2 cm rastojanja da se dobiju rezanci. Rezance u toplom još malo prosušiti i onda su spremni za u supu.

 
 
Joja74 Date: Cetvrtak, 2008-09-18, 11:21 AM | Postovi # 5
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 85
Reputacija: 0
Status: Offline
RACIONALNO KORIŠĆENJE ENERGIJE

• Stručnjaci su izračunali da štedljivijim uključivanjem aparata koje imamo u kući mesečne porodične račune za struju možemo umanjiti za gotovo 25%.

• Da li ste znali, na primer, da je optimalno podešavanje temperature u bojlerima, s obzirom na toplotne gubitke i izlučivanje kamenca 40-60 odsto. Pre svakog kupanja treba se setiti da je tuširanje tri-četiri puta jeftinije nego kupanje u kadi. Slavine iz kojih stalno kaplje voda postaju preveliki potrošači energije i vode, ako se pravovremeno ne poprave.

• Pre svakog korišćenja zamrzivača, a pogotovo frižidera treba znati da svako, prečesto otvaranje vrata, rasipa hladnoću i na taj način troši dragocenu struju. Naslage leda na isparivaču ili zidovima zamrzivača naročito povećavaju potrošnju struje.

• Pravilno i ekonomično peglate ako peglanje počnete sa komadima veša za koje potrebna niža temperatura. Previše vlažan i previše suv veš zahtevaju više vremena, a na taj način i veću energiju pri peglanju.

• Jela se mogu kuvati brže i štedljivije ukoliko se pripremaju u što manje vode. Uporebom kvalitetnih posuda sa ravnim i ojačanim dnom, pre svega u posudama sa povišenim pritiskom, moguće je uštedeti puno energije i vremena.

• Ružne žućkaste mrlje oko grejne ploče na šporetu lakše ćete očistiti ako ih najpre dobro navlažite jakim vinskim sirćetom, ostavite desetak minuta, a onda čistite na uobičajen način.

• Prema fabričkim normama, "vek trajanja" butana iz jedne normalne boce (10,5-12 kg.) je 67 časova. Na osnovu ovoga može se sa sigurnošću pratiti kada će se potrošiti gas iz boce, treba samo pažljivo, svakoga puta, pogledati na časovnik pre uključenja i posle isključenja, pa eventualno to i zabeležiti.

• Mašina za pranje posuđa troši manje tople vode nego kad se posuđe pere ručno. Ali ako posuđe i sušite u mašini onda ćete trošiti mnogo više električne energije. Zato, da se to ne bi dogodilo, čim mašina obavi pranje, otvorite mašinu i pustite da se sudovi prirodno osuše.

• I rerna će biti besprekorno čista ako je isperete krpom natopljenom u sirće. Ako to dosad niste radili pa su vam se u rerni pojavile naslage masti, sve površine natopite prirodnim alkoholnim sirćetom, a zatim ih obrišite sunđerom natopljenim u kuhinjsko sirće i pospite solju. To ponovite nekoliko puta i uspeh je zajemčen.

• Rernu obložite aluminijumskom folijom koju povremeno treba obnavljati. Na taj način oslobodićete se neprijatnog posla oko čišćenja rerne.

• Vrećicu usisivača treba prazniti što češće jer sloj prašine u njoj zadržava strujanje vazduha pa usisivač mora duže da radi i time troši više struje.

• Ploču šporeta lako ćete očistiti od svih mrlja koje ostanu posle kuvanja, trljanjem unutrašnjom stranom polovine isceđenog limuna.

• U nedostatku sredstava za omekšavanje vode koje se obično stavlja u mašinu za pranje rublja, stavite malo fine kuhinjske soli. So sprečava stvaranje i taloženje kamenca koji skraćuje vek mašini.

Added (2008-09-16, 12:40 Pm)
---------------------------------------------
MED

• Med je dragocena namirnica, prava riznica sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma. Osim vode sadrži i korisne šećere, saharozu, dekstrin, mineralne sastojke, vitamine, hormone, jabučnu, limunsku, mravlju, sirćetnu i ćilibarsku kiselinu. Naravno, sve vrste meda nisu iste ni po sastavu, ni po ukusu, ni po aromi, pa je dobro da se prilikom kupovine znaju neka pravila: Razne vrste cvetnog meda sadrže oko 12-13 mineralnih sastojaka, dok mešani med može imati i do 30 satojaka. Med tamnije boje bogatiji je mineralnim sastojcima, naročito gvožđem, bakrom i magnezijumom. U prodaji se često vidi ušećeren, kristaliziran med, koji mnogi izbegavaju da kupe. Važno je znati da takav med nije manje vredan, kristaliziranje je prirodan proces - pravi med ima osobinu da se ušećeri čim izvesno vreme stoji. Ako vam to smeta, ušećereni med treba lagano zagrevati na umerenoj temperaturi, pa će se kristali izgubiti i med ponovo postati židak. Neke vrste meda, kao što je bagremov, kaduljin i vreskov
teže se ušećere. Zato, ako kupujete veće količine koje treba duže da stoje, možete da se opredelite za jednu od ovih vrsta.

• Med može lako da se pokvari ako se ne čuva pravilno. Lako upija vlagu, paga zato treba čuvati na suvom mestu, najbolje u dobro zatvorenoj staklenoj tegli, ili limenoj ili emajliranoj posudi s čvrstim poklopcem.

• Med se brzo kristalizuje na osunčenom mestu. Takav med treba oprezno zagrejati na pari uz blago mešanje, jer će inače naglim zagrevanjem izgubiti aromu i deo kvaliteta.

• U letnjim danima, a i od dugog stajanja, med se često ušećeri tako da nije podesan za redovnu upotrebu. U tom slučaju treba ga "popraviti" mešanjem sa tzv. zlatnim sirupom, koji se može napraviti " u privatnoj režiji ". Ovaj sirup se pravi od mešavine 300 gr. kristal šećera, soka od polovine limuna (koji se unosi postepeno) i litra vode, koja treba da ključa 40 minuta. U toku spravljanja, sirup se meša dok se ne pojavi zlatno-žuta boja po kojoj je dobio ime. Kao i svi sirupi, može se upotrebiti za sva zaslađivanja, kao na pr. : hladnog pića, čaja itd.

• Toplo mleko sa medom jedan je od najefikasnijih lekova protiv nazeba. Blagotvorno dejstvo meda na čovekov organizam odavno je poznato. Njegov šećer, za razliku od ostalih vrsta, ne mora da se prerađuje. Telo veoma brzo prima dragiocene hranljive sastojke, a kiseonik se daleko lakše prerađuje u krvi. Na taj način organizam postaje otporniji na razna infektivna oboljenja i nivo šećera u krvi se povoljno reguliše.

• Stručnjaci savetuju da se med što više i što češće koristi umesto šećera. Med će se najbolje održati na suvom zamračenom i hladnom mestu, u dobro zatvorenoj posudi, što dalje od namirnica, koje ispuštaju jake mirise. U otvorenoj tegli nikad ne bi smela da se ostavi kašika, ili nož, jer prirodne kiseline meda dejstvuju na metal i na taj način se menja ukus.

• Zahvaljujući obilju minerala i vitamina med otklanja mnoge bolesti, ubija klice, jer bakterijama oduzima njihovu životnu podlogu – vlažnost. Takođe, jača srce i krvotok, povoljno utiče na jetru, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pomaže kod poremećaja u varenju i zatvora, pa čak može da spreči povraćanje u trudnoći. Ukoliko dete vlaži postelju, jedna kašika meda pred odlazak na spavanje čini čuda.

• Miris i ukus meda zavisi od biljaka od kojih potiče. Lipov med i med od bagrema su svetle boje, a šumski i poljski tamni sa aromatiočnim i pomalo oporim, ali veoma prijatnim ukusom.

• Med sadrži 70 do 75 procenata grožđanog i voćnog šećera, 2 do 5 procenata šećerne trske, belančevine, vitamine, naročito vitamin C.

• Med se daje umornim i iznurenim osobama, jer polovina mednog šećera ide direktno u krv. Povećava sposobnost koncentracije i naročito je dobar kao lek protiv nazeba: med pomešan sa toplim mlekom (do 40 stepeni) suzbija kašalj. Mnogim ljudima med donosi dobar san.

• Od dugog stajanja med može da se zgusne – “ušećeri”. Sud u kome se nalazi treba staviti u mlaku vodu. Od preterane toplote med gubi mnoge korisne sastojke. Vlaga takođe smeta medu, te ga treba držati na suvom mestu. Med lako upija raznovrsne mirise, te mora uvek da bude poklopljen. Osetljiv je na svetlost, lakše i brže se ušećeri na sunčevoj svetlosti.

• U ove zimske dane sve češće u dečiji “jelovnik” uleću vitamini u obliku kapi i pilula, ribljeg ulja, i sličnih preparata, čiji učinak za otpornost organizma nije nikako za potcenjivanje. Ipak ovaj izbor se može obogatiti i nekim sasvim prirodnim dodacima, koji su takođe veoma korisni u zimske dane. I predškolskom i školskom detetu trebalo bi svakog dana obavezno davati: tri kašičice svežeg soka od limuna izmešanog sa malom, punom, kašikom meda. Ovaj “napitak” uzima se svakog jutra pre ili posle doručka, a znači čisto zdravlje. Korisno je, takođe, da dete svakog dana dobije malo svežeg voća. Kompot možete napraviti: od jeftinih jabuka, krušaka nešto lošijeg kvaliteta. Kompot od suvih šljiva i suve smokve su takođe veoma dobra “zimska jela”.

Added (2008-09-18, 11:14 Am)
---------------------------------------------
DOMACINSTVO
• Nikada ne bacati ni ljuske od krompira. Kada se osuše, mogu odlicno da posluže za potpaljivanje vatre.
• Tepihu cete osvežiti boju i sjaj ako ga istrljate tecnošcu dobijenom na sledeci nacin : istružite dva veca krompira, prelijte toplom vodom, ostavite da stoji dva sata, a zatim procedite.
• Ako primetite da se u kuhinji ili u kupatilu voda zadržava u odvodnim cevima, s vremena na vreme u odvodne slavine ili u kadu uspite jedan decilitar sone kiseline. Kiselina ce rastvoriti nakupljeni kamenac i sve organske otpatke koji su se zadržali u cevima.
• Ako se pojave mravi u kuci, sigurno sredstvo protiv njih je kocka šecera. Postavite je blizu mesta gde se pojavljuju, odnosno na njihovu putanju, i mravi ce se nekuda odseliti.
• Kako bi nameštaj od nepoliranog drveta lakše izdržao sva praznicna iskušenja (mrlje od vina, voska, ulja ..) krajnje je vreme da ga premažete lanenim uljem.
• Muve valja "pocastiti" specijalnim sokom i one vas više nece uznemiravati. Uzmite šaku makovih caura i skuvajte ih u litri vode. Posle toga, decilitar te vode pomešajte sa decilitrom mleka. Ovu tecnost muve rado piju, a kada se napiju, posle kratkog vremena uginu.
• Ako su se u vašoj kuci pojavili glodari za njihovo uništavanje imate više mogucnosti. Mišolovka je bezopasna za ukucane i druge životinje, ali nažalost nije mnogo efikasna. Jedan od nacina da se oslobodite miševa i pacova, u nedostatku skupih otrova, jeste i mamac koji možete sami da napravite. Potrebno je da pomešate jednake kolicine brašna i gipsa i da dodate malo šecera u prahu. Ovo sredstvo deluje tako što se smesa, pod uslovom da je glodari pojedu, stvrdne u njihovim stomacima.
• Predmetima od bakra povratice se sjaj i otkloniti tamne mrlje ako ih istrljate polutkom limuna.
• Potamnele metalne predmete ocistite mešavinom cadi i maslinovog ulja. Više sati ostavite je na metalnim predmetima i potom ih ocistite cistom krpom.
• Sveca u svecnjaku ce duže goreti ako oko fitilja, pre nego što je zapalite, stavite malo soli.
• Prozore cete lakše oprati i staklo ce imati lepši sjaj ako u vodu za pranje dodate šaku soli.
• Starim i izbledelim tepisima osvežicete boje ako ih pospete solju, istrljate, a zatim istresete. Potom ih još istrljajte vlažnom krpom i sunderom.

Added (2008-09-18, 11:21 Am)
---------------------------------------------
Razni jako korisni saveti....

AKO PRESOLITE JELO
U presoljenu supu stavite jedan ili dva na kriške isecena krompira, koja ce neutralizovati so. Pre nego što poslužite supu, izvadite krompir i niko nece primetiti šta se dogodilo. Bareno povrce sperite vodom ako je presoljeno, a zatim prelijte rastopljenim maslacem ili kiselom pavlakom.

ŠIPKE OD VANILE
Šipke od vanile treba držati u suvom groždu, da se ne bi osušile. Biber, cimet, vanilu i druge zacine ne treba držati samo u kesicama od papira ili uvijene u hartiju, jer tako brzo izvetre. Kesicu sa zacinom treba staviti u staklenu kutiju ili teglu, ili limenun kutiju, i držati ih dobro zatvorene.

AROMA KAFE
Da pržena kafa dugo zadrži dobru aromu i ugodan miris, treba odmah posle prženja posuti po njoj malo šecera u prahu ili kristalu. Kafu ili caj treba držati u dobro zatvorenim porcelanskim ili limenim kutijama.

DA BI PRŽENI KROMPIR BIO UKUSNIJI
Da bi krompir bio ukusniji i lepšeg izgleda, uvaljajte ga pre prženja u malo brašna.

OSVEŽITE LIMUN
Ako vam se ostavljeni limuni osuše i naboraju, stavite ih u hladnu vodu pa cete ih odmah osvežiti

KORA OD LIMUNA
Ne bacajte koru od zdravog limuna ili pomorandže pošto je u domacinstvu možete veoma korisno upotrebiti. Sa unutrašnje strane kore trebaa skinuti belu kožicu pa koru dobro osušiti. Držati je u limenoj ili staklenoj kutiji ili posudi, na suvom mestu. Ovako spremljena kora može da vam posluži za kolace kao vrlo ukusna zamena drugih zacina. Kora od limuna ili pomorandže može se sacuvati za kasniju upotrebu i na ovaj nacin: koru treba sitno iseckati ili istrugati pa staviti u staklenu teglu redajuci naizmenicno sloj kore i sloj šecera. Teglu treba napuniti do vrha, odozgo staviti deblji sloj šecera, pa dobro sve zatvoriti. Ako ovako uradite, sacuvacete aromaticno ulje koje sadrži kora od limuna odnosno pomorandža.

KONZERVA SA PARADAJZOM
Kada otvorite konzervu sa paradajzom, a paradajz odmah ne upotrebite, prerucite ga iz limene kutije u kakvu staklenu posudu i odozgo naspite malo ulja. Sloj štiti konzervu od kvara.

VODA OD SPANACA
Voda u kojoj je kuvan spanac može se iskoristiti i za kuvanje pirinca. Bice ukusniji i obogacen vitaminima.

LJUTINA CRNOG LUKA
Crni luk odmah posle cišcenja treba staviti u hladnu vodu. Ona steže ulja koja se nalaze u njemu i sprecava izbijanje ljutine

DA BI KARFIOL OSTAO BEO
Karfiol ce ostati lep i beo ako se u vodu za barenje sipa malo mleka, i to pola šolje od bele kafe na 2 litra mleka.

DA ZELENA SALATA POVRATI SVEŽINU
Da biste uvelu zelenu salatu osvežili i ucinili krtom, treba je staviti u vodu kojoj ste dodali malo sirceta ili nekoliko kapi limunovog soka.

PLAVI PATLIÐŽAN
Koru plavog patlidžana ne treba ljuštiti jer se baš u njoj nalazi najviševitamina. Ako se ipak odlucite da skidate ljusku, najbolje je da patlidžan prelijete vrelom vodom, a zatim skidate ljusku vrlo oštrim nožem. Da kora plavog patlidžana ne bi bila gorka, podolite je i poprskajte limunovim sokom i ostavite da odstoji oko pola casa. Inace, plavi patlidžan može da se drži svež 5 do 8 dana, ako ga cuvate na temperaturi plus 8 do 10 stepeni.

DA SE KUVANA JAJA BOLJE OLJUŠTE
Kuvana jaja ciste se od ljuske vrlo lako ako se neposredno iz vrele vode spuste u hladnu vodu

UKUSNA KAJGANA
Da bi vam kajgana bila ukusnija, umutite sa jajima malo masla ili jednu kašiku mleka ili kisele pavlake.

KAKO SKUVATI JAJE
Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje nece iscureti prilikom barenja ako u vodu stavite jednu kašicicu sirceta

UMESTO MLEKA KISELA VODA
Ako u kuci nemate mleka, a želite da napravite palacinke, poslužite se kiselom vodom. Kiselom vodom zamesicete palacinke kao da imate mleko. I na ovaj nacin spremljene palacinke bice veoma ukusne.

DA SE PAVLAKA BOLJE UMUTI
Ako se slatka pavlaka teško muti treba joj dodati komadic maslaca. Povecanjem masnoce olakšava se stvaranje pene i cvrst sneg od pavlake je brzo gotov.

MIRIS ZAGORELOG MLEKA
Ako vam mleko pokipi, što se cesto dogada, pospite po štednjaku soli i tako cete spreciti da se u kuhinji oseti miris zagorelog mleka

DA KVASAC NADOÐE
Da bi vam kvasac brzo nadošao, stavite ga u mlako mleko sa malo šecera

KADA VAM SE KOLAC PRILEPI ZA PLEH
Da biste lako odvojili kolace koji su vam se prilepili za pleh, stavite pleh sa kolacima iznad suda u kome kljuca voda, ili okrenite pleh sa testom i uvijte ga mokrom krpom. za nekoliko minuta testo cete bez oštecenja lako izvaditi.

LEP KUGLOF
Da bi vam kuglof lepo izašao iz modle, stavite izvrnutu modlu na tanjir, a preko nje dobro ovlaženu kuhinjsku krpu. Ako kuglof ne ispadne sam što se najcešce i dogada, to cete postici tresuci lako modlu sa tanjirem.

DA GIBANICA NARASTE
Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadev stavite malo kvasca, gibanica ce vam lepo narasti i lako ce se moci seci

STARI HLEB
Stari hleb osvežite na sledeci nacin: koru ovlaažite vodom i hleb stavite u toplu pecnicu. Posle desetak minuta hleb ce biti kao svež.

POHOVANJE
Da bi mrvice odnosno prezle bolje prionule za šnicle prilikom pohovanja, u umuceno jaje dodati malo ulja. To ucinite i kada šnicle pržite u testu (panirate) kao pariske.

DA ZAGREJANA MAST NE PRSKA
Ako vam zagrejana mast prska, stavite u šerpu malo soli. Ako vam se u tiganju ili šerpi zapalila mast stavite odmah poklopac. U zaklopljenoj posudi plamen nece imati dovoljno vazduha pa ce se brzo ugasiti.

MIRIS MORSKE RIBE
Jak miris morske ribe bice znatno ublažen kadea se vec pripremljena i moprana riba dobro istrlja limunovim sokomili sircetom.

OPREZNO SA SARDINAMA
Kada otvorite kutiju sardine, ribu treba odmah preruciti na porcelanski tanjir, jer se pod uticajem vazduha u kutiji mogu stvoriti otrovna jedinjenja opasna po zdravlje i život. Ako vam je poklopac na kutiji od sardine izdignut, onda je to siguran znak da je došlo do kvarenja, te takvu sardinu ne treba upotrebiti za jelo. To važi i za sve druge konzerve.

PILECE MESO
da bi vam pilece pecenje bilo belo i socno, istrljajte ga pre pecenja limunovim sokom.

MESO STARE ŽIVINE
Meso od stare živine omekšace ako u supu, u kojoj se kuva, naspete 1 kšiku rakije. Meso ce postati meko a miris alkohola brzo ce ispariti i nece se osecati u supi.

PRŽENE KOBASICE
Cesto se dešava da nam pri prženju naprsnu sveže kobasice. Da bismo to sprecili, treba ovakve kobasice pre prženja cackalicom izbosti na nekoliko mesta, pa peci na umerenoj vatri.

DA ÐŽIGERICA NE BUDE TVRDA
Kada pržite džgericu mast ili ulje predhodno dobro zagrejati. Ako se ovako ne postupi i najmlada džgerica ce biti tvrda.

SOCNE CUFTE
Da bi vam cufteta bila socna na kraju posle svih potrebnih zacina, sipajte malo vode tj. na kg mesa pola caše vode, a zatim dobro zamesite.

DUŽINA PECENJA MESA
Dužina pecenja mesa zavisi od pecenja mesa, kao i od njegovog kvaliteta. Cesto se dešava da meso pri pecenju dobije spolja lepu koricu a da ne bude unutra peceno koliko je to potrebno. Meso se mora zadržati još izvesno vreme u pecnici, ali da bismo sprecili daa zagori treba ga pokriti masnom hartiijom ili tabakom obicnog papira. Lep izgled pecenja je isto toliko važan koliko i njegov ukus.

DA PECENJE NE BUDE TVRDO
Ako je meso veoma sveže, pecenje ce biti veoma tvrdo. Da biste to sprecili, sipajte preko mesa cašicu ruma ili konjaka. Miris alkohola ce brzo ispariti a pecenje ce biti izvrsno. Pri pecenju mesa ne treba u njega zabadati viljušku, jer tako istice sok, a meso se raspada, meso treba okretati samo varjacom.

 
 
Tereza Date: Petak, 2008-09-19, 10:40 PM | Postovi # 6
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
SO
• Obicna kuhinjska so odlicno cisti mrlje od cigareta sa porculanskih pepeljara i od jela zagorelo dno posuda. U poslednjem slucaju neka kašika soli sa malo vode odstoji u sudu celu noc. I sneg od belanaca bice cvršci i torta ukusnija ako se u njih pred mucenje stavi na vrh noža soli i ako se mute na blago zagrejanom šporetu. Jelo koje treba lagano da vri nece pregoreti ako se ploca šporeta namaže slojem soli.
• Preslano jelo još može da se upotrebi ako mu bar malo popravite ukus. Napravite mešavinu od iste kolicine vinskog sirceta i šecera, a zatim lagano (kap po kap) sipajte u jelo uz neprestano mešanje. Proverite više puta da li se u meduvremenu neprijatan ukus izgubio.

• Verovatno se ranije u našim krajevima teško dolazilo do soli, pa su je žene stavljale svuda, i u slana i u slatka jela, i pritom govorile: " To je za zdravlje". Danas se zna da je so, iako neophodna, više štetna nego korisna za zdravlje, posebno u starijim godina. Teški srcani bolesnici moraju so potpuno eliminisati iz ishrane da bi živeli bez tegoba i što duže. Uzimajuci godinama hranu bez soli, njima posoljeno jelo najzad postaje neukusno i gadi im se!

• Ako vam se desi da presolite jelo dodajte mu jedan sirov krompir i prokuvajte ga. Ako je jelo takve vrste da može podneti samo jedan krompir onda ga prethodno izrežite na sitne kockice da se pre skuva.

• So se nece ovlažiti ako se na dno slanika stavi komad upijajuce hartije koji s vremena na vreme treba promeniti.

• Najbolja je so prljavo sive boje.. Preterano soljenje je vrlo opasno. Uklonite sa stola slanik, jela zacinjavajte aromaticnim travama, privikavajte se na prirodan ukus namirnica, jer to su nacini da se izbegnu kardiovaskularna oboljenja i da se sacuva zdravlje, porucuju lekari.

• Ne zna se da li je covek poceo so da koristi da bi poboljšao ukus hrane ili da bi je konzervirao, ali se sa sigurnošcu može tvrditi da su naši preci u ishrani koristili so znatno manje nego što to cini savremeni covek. U nekim evropskim zemljama svaki stanovnik u proseku potroši do 14 grama soli dnevno, a to je, smatraju strucnjaci, preterano. Podaci kojima zdravstvene organizacije raspolažu govore da se tamo gde se troši manje od 3 grama soli dnevno po stanovniku gotovo ne zna za nevolje koje izaziva povišen krvni pritisak i ostala kardiovaskularna oboljenja. Celokupna kolicina soli potrebna ljudskom organizmu vec se, u prirodnom stanju, nalazi u mnogim namirnicama. U nekima je više, u nekima je manje, ali gotovo da nema namirnice koja ne sadrži so.

• Strucnjaci ipak ne preporucuju da se so potpuno izbaci iz ishrane. Medutim, treba je koristiti umerenije, a za to postoji više nacina. Dobro je izbegavati konzerviranu hranu u kojoj je procenat soli uvek mnogo veci. Prilikom pripreme jela valja je koristiti štedljivo, a zatim, kada dode vreme obedu, ništa ne dosoljavati!

• Umesto sa mnogo soli, ukus hrane treba poboljšavati dodavanjem aromaticnih trava i zacina kao što su lorber, timijan, ruzmarin, majoran, žalfija. Najzad još jedan, veoma važan savet strucnjaka glasi: najbolje je koristiti samo morsku so.

• Morska so je po sastavu isto što i natrijum hlorid, koji je njen glavni sastojak. U njoj se, medutim, u neznatnim kolicinama nalaze i neki drugi elementi kao što su magnezijum, sumpor, kalcijum, brom, silicijum, fluor, fosfor, jod, dok svih ovih važnih sastojaka nema u precišcenoj soli koju najcešce kupujemo. Umesto njih, ta so sadrži dodatke koji sprecavaju upijanje vlage. Neprecišcena morska so prljavosivkaste boje, najbolja je za ishranu jer sadrži sve pomenute elemente koji, bez obzira na to što se u njoj nalaze u malim kolicinama, deluju blagotvorno. Magnezijum i brom deluju povoljno na nervni sistem, a poznato je dejstvo magnezijuma na rašcenje i umnožavanje celija.

• Daleko od trpeze, u takozvanoj "spoljašnjoj upotrebi" so ima višestruku primenu : Rastvorena u toploj vodi idealna je kupka za noge. Pojacava cirkulaciju i uspešno otklanja zamor. Strucnjaci kažu da je blagotvorno i kupanje u kadi, u vodi u koju je dodata morska so i morske alge. So dobro deluje na jetru i pomaže metabolizam. Zahvaljujuci hidroskopskom dejstvu (upija tecnost), morska so se koristi kao sredstvo u lecenju herpesa na usnama (groznica). Slana voda je poznati narodni lek protiv prehlade: ušmrkuje se i tako procišcava disajne puteve. Da li ste znali da so dezinfikuje rane? Dakle, u nedostatku boljeg sredstva isperite manju ozledu prokuvanom i dobro zasoljenom vodom.

 
 
Tereza Date: Petak, 2008-09-19, 10:44 PM | Postovi # 7
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
PARADAJZ
• Znate li kako cete ukloniti višak vode iz sosa od paradajza, a da ne pokvarite njegov ukus? Dodajte u posudu 2-3 kašicice brašna i - prijatno.
• Paradajz u toku dužeg stajanja omekšao je i veoma se teško sece. Ako ga 1 sat pre upotrebe stavite u sud sa hladnom vodom, ponovo ce postati cvrst i socan. Secite ga sasvim oštrim nožem, koji ste nekoliko minuta držali pod mlazom hladne vode.
• Paradajz je odlican izvor vitamina C i vitamina A. Dva ploda osrednje velicine zadovoljavaju dnevne potrebe zdrave odrasle osobe za vitaminom C i polovinu potrebe za vitaminom A, kao i caša i po soka od svežeg paradajza. Najviše vitamina ima u delu ploda oko semenki, a više ih ima u poluzrelom nego potpuno zrelom i omekšalom paradajzu.
• Pored izražene nutritivne i biološke vrednosti, paradajz ima i lekovita svojstva : poboljšava varenje i reguliše stolicu, popravlja krvnu sliku, deluje protiv hemoroida, pomaže pri lecenju artritisa - reume, snižava ureju u krvi i smanjuje rizik od raka.
• Paradajz je izvanredno sredstvo za negu masne kože, uklasnja suvišnu masnocu, steže pore, daje koži neophodnu vlažnost
• Sok paradajza izmešan sa istom kolicinom destilovane ili prokuvane vode može poslužiti kao losion za sve tipove kože.
• U slucaju opekotina od sunca može se upotrebiti paradajz. Izmedu dva komadagaze poredati kolutove svežeg zrelog paradajza i staviti na opeceno mesto.
• Zeleni paradajz ce ravnomerno sazreti ako svaki plod omotate novinskim papirom i stavite na mesto gde struji vazduh.
 
 
Tereza Date: Subota, 2008-09-20, 10:10 PM | Postovi # 8
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
KRASTAVCI
• Krastavac ce izgubiti gorcinu ako ga potopite u mleko i ostavite da stoji par minuta.
• Da bi se iz krastavca odstranila gorcina, odsecite vrh debljine santimetar i dobro trljajte jedan uz drugi deo.
• Krastavci koje ste zavili u deblju vlažnu hartiju ostace i nekoliko dana sveži i nece promeniti ukus.
• Cesto vam se dešava da krastavci imaju gorak ukus. Uzrok tome je okolnost, da krastavci nisu pravilno oljušteni. Gorcina krastavaca nalazi se uvek na vršici. Ako prilikom ljuštenja pocnete sa tog mesta, nož upije gorcinu i prenese ljuštenjem na ceo krastavac. Zato treba uvek vrh krastavca potpuno otseci nožem, a za dalje ljuštenje upotrebiti drugi nož.

ŠARGAREPA
• Da li ste probali šargarepe kuvane u mleku? Oprane i izrezane po dužini šargarepe zalijte mlekom tako da budu prekrivene. Malo posolite i kuvajte na umerenoj vatri dok gotovo celo mleko ne ispari. Ukusno je i bez ikakvih dodataka.
• Šargarepu ocistiti i skuvati u posoljenoj vodi. Kada je mekana, iseci na kolutove, preliti sokom od limuna i kašicicom ulja, po potrebi još malo posoliti i na kraju dodati seckani peršunov list (iz zamrzivaca). Služiti kada se ohladi.
• Šargarepu možete ostaviti za zimu i bez zamrzivaca ako imate suv podrum. Dobro ih ocistite i sasvim suve slažite u korpu ili sanducice - u slojeve. Svaki sloj šargarepe prekrijte sasvim suvim peskom.
• Šargarepu možete ocistiti, a da je ne oštetite ukoliko za struganje umesto oštrice koristite tupu stranu noža. Ako je šargarepa sasvim mlada, za to vam može poslužiti i oštra strana sundera sa pranje posuda.
• Šargarepu možete brzo i lako da ocistite ako je prvo spustite u vrelu vodu, a zatim prelijete mlazom hladne vode. Pod dejstvom temperaturne razlike kožica ce omekšati i gotovo se sama odvojiti.
• Ako vam je ostalo varivo od šargarepe možete napraviti ukusnu salatu. Šargarepu stavite u rešetku i blago je operite mlakom vodom. Dodajte struganog rena (može i iz tegle) sirce, so i najzad ulje. Umesto rena možete staviti majonez.

 
 
Joja74 Date: Nedelja, 2008-09-21, 11:46 PM | Postovi # 9
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 85
Reputacija: 0
Status: Offline
LOSI OBICAJI PRI JELU
Hranu ne treba jesti ni suviše vrucu ni suviše hladnu. Ako je hrana hladna, životna snaga želuca još pre pocetka varenja skoro se sva iscrpi da bi se hrana zagrejalaa. iz tog razloga su i štetna i hladna pica, a i obilno uživanje vrucih napitaka slabi želudac. U stvari, što se više tecnosti uzima uz jelo, to se i hrana teže probavlja, jet tecnost mora biti apsorbovana tj. upijena pre nego što pocne varenje. Ne jedite mnogo slano, izbegavajte upotrebu kiselih, ljutih i zacinjenih jela. Jedite obilno voca, pa ce nestati želja da za vreme obroka unosite u organizam vodu. Hranu trebaa polako jesti i dobro žvakati. Ovo je neophodno da bi se pljuvacka potpuno izmešala sa hranom, i da bi sokovi za varenje stupili u dejstvo. Želudac je u tesnoj vezi sa mozgom, stoga kad on oboli, oslabelim organima za varenje dolazi u pomoc živcana snaga mozga. Ako se ovo cesto dešava, mozak biva preopterecen. Ljudi koji se cesto umno naperežu neka budu umereni cak i u jednostaavnoj hrani. za vreme jela odbacite sve brige i mracne misli, nemojte se nikad žuriti, nego jedite polako, vedrog duha.

REDOVITOST U JELU
Redovitost u jelu je od životnog znacaja. Svaki obrok treba uzimati u odredeno vreme. Pri tom svako neka jede prema potrebama svog organizma, a zatim neka ništa ne uzme do sledeceg obroka. Štetna navika mnogih ljudi jeste uzimanje hrane pred spavanje. Udovoljavanje ovom rdavom prohtevu prede i u obicaj koji se cesto toliko ukoreni, da covek uobrazi kako se ne može spavati sa praznim želucom. Ako kasno veceramo probava se nastavlja i za vreme samog spavanja, a kad želudac neprestano radi to je veoma štetno. Zato, kad odlazimo na spavanje želudac vec treba da bude prazan, kako bi i on sa ostalim organima mogao da odmara. Za osobe koje rade u sedecem stavu osobito je važno da ne veceraju kasno. Prema tome, razmak izmedu jednog obroka i drugog treba da bude najmanje pet ili šest casova.

PRIPREMANJE HRANE
Pogrešno je jesti samo da bi se udovoljilo apetitu, a isto tako ne bismo trebali biti ravnodušni kada je u pitanju kvalitet i spremanje hrane. Ako hranu koju jedemo nije ukusna, telo se nece u potpunosti okrepiti. Hranu valja izabrati i spremiti spretno i razumno. Za hleb nije dobro uzeti najfinije belo brašno, jer ono nije ni zdravo, ni ekonomicno. u belom hlebu nemaa dovoljno hranljivih sastojaka koji se mogu naci u crnom hlebu. beli hleb obicno uzrokuje zatvor i druga ne zdrava stanja. U upotrebi sode i praška za pecivo pri spremanju hleba štetna je i nepotrebna jer soda prouzokuje zapaljenje želuca i cesto truje ceo organizam. Hlebcici od pšenicnog brašna koji su umešeni bez kvasca i ispeceni u dobro zagrejanoj rerni, zdravi su i ukusni. Cesto se takode u ishrani koristi i previše šecera. Kolaci, slatki pudinzi, torte, slatko i džemovi u mnogome otežavaju varenje. Narocito su štetni kolaci i pudinzi ciji su glavni sastojci mleko, jaja i šecer. Suvišnu upotrebu mleka pomešanog sa šecerom treba posebno izb gavati. Takode puter, koji je manje štetan kad se jede sa hlebom nego kad se kuva na njemu, ali sve više domacica ga koristi kao zamena za ulje za kuvanje. Cak šta više ispravnije je uopšte ga ne upotrebljavati. Prema tome u svakodnevnoj ishrani treba upotrebljavati što više povrca, meso i to pilece i junece, svinjsko samo ako je odstranjena sva masnoca, piti dosta vode, poželjno je popiti na dan do 8 caša vode kako bi organizam pravilno funkcionisao.

 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-09-23, 10:49 PM | Postovi # 10
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
10 razloga zašto treba piti vodu:

1. Za zdraviju i ljepšu kožu. Vlaži je iznutra prema vani, te
je neophodna da bi se održala njezina elasticnost.
2. Pospješuje gubitak težine. Povecati unos vode pomaže kod kontrole težine, odnosno smanjuje osjecaj gladi. Olakšava probavu hrane i daje energiju potrebnu za kretanje i obavljanje aktivnosti.
3. Sprecava i ublažava glavobolju.
4. Smanjuje rizik kod srcanog udara. Na Lome Lind sveucilištu u
Kaliforniji izvršili su istraživanja na 20.000 zdravih muškaraca i žena i otkrili da osobe koje piju 5 caša vode dnevno imaju manji postotak da dožive srcani udar.
5. Za regulaciju tjelesne temperature. Znojenje je prirodni ljudski mehanizam za kontrolu tjelesne temperature, a da bi se znojio potrebno mu je mnogo vode.
6. Smanjuje rizik od oboljenja i infekcija.
7. Povecati unos trebaju i starije osobe, jer udjel vode u njihovom tijelu je manji, ali i osjecaj za žed je oslabljen. Starije osobe trebale bi popiti 8 velikih caša vode dnevno.
8. Kod obavljanja fizicke aktivnosti, jer oni koji vježbaju moraju nadoknaditi tjelesnu tekucinu koju su izgubili znojenjem.
9. Trudnicama preporuca se i dvostruko više, kako bi se rasteretili bubrezi i osigurao proces izmjene tvari u organizmu.
10. Pomaže ženama u borbi protiv celulita.

 
 
Marina Date: Subota, 2008-09-27, 8:00 PM | Postovi # 11
Desetar
Groupa: Korisnik
Postovi: 10
Reputacija: 0
Status: Offline
KROMPIR
• Da se krompir prilikom kuvanja ne bi raspao posolite vodu i kuvajte na tihoj vatri.
• Kuvani krompir koji spremate kao salatu, upice mnogo manje ulja ako ga prethodno zalijete sa nekoliko kašika vode u kojoj se kuvao. Naravno, ovo dolazi u obzir samo onda kada krompir kuvate oguljen.
• Delimicno promrzao krompir bice ukusniji ako ga oljuštite i ostavite nakoliko sati u hladnoj vodi i zatim ga upotrebite.
• Neke vrste krompira se tokom kuvanja raspadnu. Da se to izbegne, u vodu za kuvanje treba staviti kašicicu soli, a krompir staviti tek kada je voda vrela.
• Krompir salata je mnogo ukusnija ako se umesto sirceta doda belo vino. Salatu treba zaciniti dok je krompir još topao.
• Jeste li probali krompir kuvan u pivu? To je prava poslastica! Oljušten krompir neka se kuva 30 minuta, na kraju ga procedite, malo posolite i poslužite.
• Salata od krompira bice ukusnija ako je prelijete uljem pre nego što se krompir ohladi. Ako ga prelivate hladnog, bice tvrd i nece primiti ulje.
• Ako oljušten krompir potamni usled dužeg stajanja, onda pri kuvanju treba
• Kada pravite testo od krompira, dodajte malo griza pa ce biti prhko. Pire pripremajte od krompira koji je oguljen i skuvan u slanoj vodi. Cim je kuvan još vruceg ga zgnjecite. Kada gulite krompir pažljivo odstranite mrlje i "oci".
• Peceni krompir ce biti mekan i socan ako ga pre pecenja stavite na 3 minuta u slanu kipucu vodu, a tek tada na vrucu mast ili u rernu.
• Krompir pre prženja uvek dobro osušite krpom ili papirnatom salvetom, a onda spustite na vrelo ulje. Dobice lepu rumenu boju i nece se zdrobiti.
• Oljušteni krompir nekada na površini ima tamne mrlje, što nikako ne znaci da nije za upotrebu. Mrlje ce nestati ako u vodi u kojoj kuvate krompir dodate nekoliko kašika sirceta.
• Zalihe krompira držite u plicim sanducima. Na taj nacin možete da kontrolišete krompir, koji usled delovanja toplote vrlo lako klija.
• Knedle od krompira bice ukusnije ako deo brašna zamenite grizom.
• Kuvani krompir za salatu ce upiti manje ulja ako ga ostavite da se ohladi, a onda ga prelijete sa malo mleka.
• Ako oljušten krompir potamni usled dužeg stajanja, onda pre kuvanja treba kriške poprskati limunovim sokom.
• Krompir pire razredujte vrelim mlekom jer od hladnog dobije sivu boju.
• Ako hocete da se krompir brzo skuva dodajte u vodu kašiku margarina.
• Posle barenja oljuštenog krompira vodu u kojoj se bario ne bacati. Dobro zagrejana poslužice za pranje sudova bez deterdženta.
• Proklijao i zelen krompir ne daje se bebi. Krompir se mora držati u mraku ili u tamnoj papirnoj kesi da bi se sprecilo klijanje ili pojava zelenila.
• Krompir pire ce biti vazdušastiji i ukusniji ako na kraju spremanja umešate i sneg od jednog belanceta.
• Pire od krompira bice mnogo ukusniji ako u posplednjem casu ovlaš umešate u njega sneg od balanca.
• Ako ostavljate krompir za zimu, stavite u sanduk ili džak u kome ga cuvate nekoliko jabuka, pa nece proklijati.
• Baren krompir ce se lakše odvojiti od ljuske kada se još vreo polije hladnom vodom.
• Kada pecete krompir u ljusci, posle pranja obrišite ga salvetom, premažite ga uljem, posolite, pa svaki umotajte u alufoliju. Tako pripremljen krompir imace hrskavu koricu, a i ako u toku pecenja dode do prskanja, sadržaj ce ostati u foliji.
• Neoljušteni krompir pecen u rerni brže ce omekšati ako prethodno stoji 10 minuta u vreloj vodi.
• Ostaci krompir salate mogu biti osnova za mešanu salatu ako se dodaju režnjevi paradajza, krastavaca i tvrdo barenih jaja.
• Da bi salata od krompira bila ukusnija treba je, dok je još mlaka preliti belim vinom. Posle toga je možete zaciniti na uobicajen nacin.
• Ako vam je ostalo pirea dodajte glavicu sitno seckanog luka, jaje i brašno da se dobije mekano testo. Sada možete da pržite na ulju male lepinjice. Uz to poslužite mladi sir ili jogurt.
• Prženi krompir ce imati reš koricu ako ga prilikom prženja nekoliko puta pospete malom kolicinom brašna.
• Prženi krompir bice ravnomerno slan ako ga posolite dok se još pece.
• Ako kuvate krompir za salatu nacedite u vodu malo limuna, pa ce krompir dobiti mnogo prijatniji ukus.
• Ako pripremate pire od krompira ili beli sos dodajte i dobro zagrejano mleko.
• Slanu vodu barenog krompira možete upotrebiti za natapanje bolnih otecenih nogu. Uvece je dobro zagrejte i držite u njoj noge oko 15 minuta. Rezultat ce vas iznenaditi.
 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-09-30, 3:31 PM | Postovi # 12
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
Cokolada

Cokolada u prahu, kakao u prahu se dobija preradom smese iz koje je odstranjena masnoca pa mu se dodaje secer u prahu. Kakao smesa mora da sadrzi bar 32 % kakaoa.
Cokolada za kuvanje

Upotrebljava se za pripremanje kremova i cokoladnih preliva, kao i ostalih poslastica od cokolade. Poboljsava se dodavanjem mleka,putra, slatke pavlake i td.
Mlecna cokolada

Uglavnom se koristi za prelivanje cokoladnih bombona ili minjona ili kuglica, ali moze se upotrebiti i umesto cokolade za kuvanje kada pozelimo da nam poslastica bude prvoklasna.
Cokoladni preliv

Cokoladu treba pazljivo otopiti na vodenoj pari i zatim ohladiti je do 25-30stepeni.A koliko je to mozete proveriti tako sto cete jednu kafenu kasicicu otopljene cokolade sipati na masnu hartiju.Preliv bi trebao da se stvrde u roku od 1 minuta i da ostane sjajan.Ako je previse hladan preliv ce pobeleti. Ako je suvise vruca izgubice sjaj. U oba slucaja treba nesto preduzeti, ili smesu malo zagrejati uz stalno mesanje, ili je ohladiti dodavanjem rendane cokolade uz stalno mesanje.
Kako da napravite zeljene ukrase od cokolade

Iscrtajte zeljene sare na peki papiru, otopljenu cokoladu sipajte u vrecicu i pazljivo joj odsecite sam vrcak i toplom cokoladom iscrtajte semu koju ste nacrtali.Nakon sto se ohlade ukrase odlepite sa papira i ukrasite desert.
Listice limun, ruza, drveta nauljite, pa cetkicom nanesite istopljenu cokoladu u debljem sloju.Nakon sto se cokolada stegne pazljivo je odlepite od lista.
Ljuspice cokolade dobicete ako istopljenu cokoladu prelijete preko tepsije i kada se stegne sastruzete je pomocu kuhinjse spahtle.
Cokoladna glazura

U serpu sa duplim dnom stavite 150 gr. izlomljene cokolade za kuvanje i 150 gr. secera i prelijte sa 0,5 dl. vode.Na tihoj vatri kuvajte uz stalno mesanje, dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle, pa u vrucu glazuru dodajte 1 kafenu kasicicu putera i mesajte dok se puter ne istopi. Prelijte toplo preko torte i ostavite na hladno mesto.
Grilijas

je mleveni karamel sa orasima, lesnicima, bademima.Dobijemo tako sto u serpu sipamo 150 gr. secera i przimo na umerenoj vatrmesajuci stalno dok ne dobijemo svetlo braon krem. Tada, dodati cele ili seckane orahe, bademe ili lesnike oko 200-250 gr. i sve brzo izmesamo da se karamel prozme.Istresemo na vlaznu podlogu, najbolje na vlaznu dasku za seckanje ili nauljenu tepsiju da se stegne. Nakon toga mozemo ga samleti u masinici za orahe, ili izlomiti na vece komade u zavisnosti za sta vam je potreban grilijas..
____________________________________________________________________________________________

 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-10-07, 6:33 PM | Postovi # 13
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
LUK
• Luk deluje umirujuce, a sprecava i kašalj. Bez glavice crnog luka ne može se zamisliti gotovo ni jedno jelo, a sem toga crni luk ima i lekovito svojstvo. Upotrebljavajuci ga gotovo svakog dana za pripremanje jela, ili u svežem stanju, i ne znamo šta on sadrži. Na primer, sok od crnog luka pomešan sa medom važi kao jedno od najboljih sredstava za umirenje. Dve do pet kašika dnevno ove mešavine, podiže raspoloženje i ublažava upalu grla. Mešavina luka i meda preporucuje se i kod kašlja, narocito suvog katara organa za disanje. Utvrdeno je da crni luk ima i antibakterijsko svojstvo, odnosno da predstavlja priropdni antibiotik, jer svojim etericnim uljima uništava crevne parazite. Inace, 100 grama crnog luka sadrži 87,6 grama vode, 1,25 grama belancevina, 0,25 grama masti, 9,55 grama ugljenih hidrata.
• Da li znate da primena crnog luka prevazilazi okvire kuhinje? Sa nekoliko primera u to se možete i sami uveriti:
• Miris svežeg kreca i boje dugo se zadržava, ako želite da ga što pre odstranite, isecite na kriške glavicu crnog luka, stavite u posudu, nalijte hladnom vodom i ostavite nasred sobe nekoliko casova.
• Ujedi pcele i ose mogu da budu veoma bolni. U trenutku kada vam se to dogodi najlakše cete ublažiti bol ako mesto uboda protrljate komadicem glavice crnog luka. Ponekad se dogodi da se pcela ili osa sa hranom unese u usta. Taj ujed je narocito bolan. I u ovom slucaju uzmite glavicu crnog luka, nacedite malo soka na mesto ujeda i protrljajte. Otok ce išceznuti, a i bol ce uminuti.
• Od minerala crni luk najviše sadrži kalijuma - 175 miligrama, zatim fosfora, kalcijuma, natrijuma, gvožda, kobalta, bakra, cinka, fluora i joda. Zastupljeni su i brojni vitamini, najviše vitamin C, zatim vitamin E, pa vitamin B1 i B2, vitamin BB, karotin i nikotinamid, kao i još 14 drugih supstanci.
• Praziluk. Praziluk je veoma ukusno i zdravo povrce, relativno je jevtino i ima ga na pijacama cele zime. Priprema se na razne nacine. Kao salata ili kao varivo, ili kao dodatak raznim jelima i pitama. Najcešce se koristi samo beli deo, što je pogrešno, jer i zeleni sadrži dragocene sastojke. U praziluku ima dosta kalijuma i gvožda, kao ivitamina A, B, C, i E. U 100 grama ovog povrca ima samo 22 kcal (91 kJ).
• Osetljivi praziluk. Jela i pite od praziluka nikako se ne smeju cuvati duže od 48 casova, cak ni u frižideru. Jer, posle ovog vremena ova vrsta luka pocinje da razvija neke toksine, veoma škodljive za organizam. Zato je bolje da jelo od praziluka koje niste na vreme pojeli - bacite.
• Mladi luk. Mladi luk je veoma zdrava vrsta povrca, posebno zato što sadrži velike kolicine vitamina C -10 miligrama na 100 grama luka. Ovaj vitamin je posebno važan u prolece kada vrebaju nazebi i kada se covek cesto oseca umornim. Osim toga mladi luk podstice varenje, pa se preporucuje osobama koje imaju teškoca sa stomakom. Najkorisniji je svež. Dobro je znati da se jela u kojima je upotrebljen mlad, umesto starog crnog luka, brže kvare. U 100 grama mladog crnog luka ima samo 25 kcal (105 kJ).
• Luk od prošle godine, ako još nije proklijao, nemojte baciti jer još može korisno da se upotrebi. Ocistite ga, iseckajte, kratko propržite na masnoci, ohladite, stavite u caše od jogurta i cuvajte u zamrzivacu do upotrebe.
• Lek za neprijatan miris belog luka u ustima je: uzeti deo veze peršuna i žvakati taj zeleniš, pa tako sažvakanog minut-dva držati u ustima. Peršun ce pokupiti miris belog luka.
• Crni luk ce biti svarljiviji ako ga pre upotrebe kratko vreme držite u vreloj vodi.
• Pre prženja luk prokuvati malo u vreloj vodi. Bice mnogo ukusniji.
• Jak ukus luka u salati možete ublažiti tako što narezani luk nekoliko sati ostavite u ulju. Potom dodajte ostale sastojke i salata ce biti odlicna.
• Luk vam nece peci oci dok ga seckate ako oljuštenu glavicu pola minuta držite pod mlazom tople vode.
• Neugodan miris sa noža kojim ste sekli beli luk otklonicete ako ga posle upotrebe protrljate solju ili ga jednostavno provucete kroz plamen.
• Ima osoba koje ne podnose jela sa lukom. Medutim, ako uz luk dodate krišku strugane jabuke, luk ce biti mnogo svarljiviji.
• Ko voli crni luk, a škodi mu, moci ce ipak da ga jede ako ga prethodno ostavi nekoliko sati u tegli sa maslinovim uljem. Luk pri tome nece izgubiti ukus, a mnogo ce se lakše variti.
• Crni luk nece suviše mirisati ako se, pošto se isece na dasci, stavi nekoliko minuta u hladnu vodu.
• Da bi jela sa lukom lakše podnele osobe osetljivijih stomaka, posle pranja luk nikada ne treba peci duže od dva-tri minuta.
• Miris luka s ruku cete odstraniti ako odmah isperete ruke u vodi u koju ste dodali sasvim malo amonijaka.
• Da bi ste odstranili miris belog luka sa ruku izgnjecite izmedu prstiju nekoliko listica celera. Ukoliko je u pitanju crni luk to isto ucinite sa peršunom.
• Jelo ce se manje "osecati" po belom luku ako ocišcene cešnjeve prethodno presecete i pritisnete širom stranom noža tako da iz njih izade deo soka. Tek tada jelo zacinite lukom.
• Ako hocete da vam prilikom prženja luk dobije zlatno žutu boju, pošto ga isecete u kolutove, uvaljajte ga u brašno.
• Može li se crveni luk ocistiti bez plakanja? Evo starog saveta. Luk zamotan u foliju stavite u frižider nekoliko sati pre nego što cete ga cistiti.
• Verovatno vam se vec dogodilo da vas posle pripremanja ljutih paprika za ajvar, ruke strahovito peku. Pokušajte to da ublažite na ovaj nacin: Operite ruke mlakom vodom a zatim ih namažite kiselim mlekom. Posle pola sata ponovo ih operite mlakom vodom i namažite kremom ili emulzijom od glicerina i limuna..

 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-10-07, 6:35 PM | Postovi # 14
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
SVE O PEGLANJU
• Kad prilikom peglanja primetite da je na rublju ostala kakva masna mrlja, prekrijte je decijim puderom i predite po tom mestu toplom peglom (ali bez pare).
• Žutu mrlju od prevruce pegle uklonicete snegom od jednog belanca. Sneg razmažite po mrlji i ostavite ga da stoji nekoliko minuta pa isperite. Ako je žutilo uporno, pripremite jak rastvor boraksa i vode. Cistu krpu namocite u taj rastvor i njime prebrišite tragove od pegle. Dobro navlažite ošteceni deo, a nakon toga ga osušite umereno toplom peglom. Ako ste peglom ožuteli neku deblju tkaninu, na to mesto stavite dosta soli i ostavite tako nekoliko sati. Na kraju išcetkajte so.
• Okrugli stolnjaci i podmetaci peglaju se od sredine prema rubovima pazeci na smer niti tkanine.
• Suknju sa naborima peglajte preko pergamenta, jer ce tada nabori bolje padati.
• Sveže ispeglano rublje ili košulje ostavite da se ohlade, pa ih tek tada obucite. Toplo rublje se vrlo brzo izgužva.
• Ako vlažite rublje pre peglanja, onda ga nakon vlaženja stavite u plasticnu vrecu i ostavite nekoliko sati. Bice jednolicno vlažno.
• Kad peglate izvezene predmete uvek ih okrenite na nalicje i prekrijte debelim peškirom. Tek tada peglajte.
• Ako prilikom peglanja primetite da je na rublju ostala neka masna mrlja, pospite je talkom i predite toplom peglom.
• Voda u kojoj se kuvao pirinadž može odlicno poslužiti za lako štirkanje cipke i finog rublja.
• Ako želite da vam hulahopke duže traju, u zadnju vodu za ispiranje dodajte malo sirceta.
• Štepovanu jaknu najbolje je pažljivo prati u kadi, osušiti izmedu dva peškira i staviti na vešalicu da se suši. Ako se pere u mašini staviti je u jastucnicu i koristiti deterdžent za vunu. U oba slucaja patent zatvaraci moraju biti zatvoreni.
• Prljave cetke i cešljeve lako cete ocistiti ako ih potopite u prirodno alkoholno sirce.
• Pre pranja farmerki zatvorite patentni zatvarac, da se za vreme pranja ne bi oštetio.
• Plasticni nakit cistite pastom za zube.
• Ako nakit koji nosite ostavlja tamne mrlje na koži, premažite unutrašnju stranu bezbojnim lakom za nokte. Ipak dobro je otici i kod lekara, jer je to ponekad znak nekog oboljenja.
• Ako se na nakit od celika lošijeg kvaliteta nahvatao sloj rde, pokušajte je ukloniti tako da je istrljate kriškama luka koje ste umocili u šecer u prahu.
• Pokislo krzno, bundu ili šubaru, na primer, nemojte nikada sušiti blizu nekog toplotnog izvora.. Protresite ga malo i ostavite da se suši na sobnoj temperaturi. Krzno sa dugom dlakom, pošto se osušilo, lako procešljajte.
• Krznene kapute i ostale krznene odevne premete ne treba nikada stavljati u najlonske, vec u platnene kese.
• Lepak se bolje suši na toploti. Ako ste zalepili polomljeni tanjir od keramike, stavite ga u vrelu rernu nekoliko minuta. Predmete od drveta ili plasticnog materijala stavite ispod jake sijalice.
 
 
Tereza Date: Utorak, 2008-11-11, 6:07 AM | Postovi # 15
General
Groupa: Administrator
Postovi: 761
Reputacija: 2
Status: Offline
Znamo da Coca-Cola nije zdrav napitak, ali malo znamo da ovo gazirano piće ima široku primenu, ne samo u kuhinji, vec i sire pri obavljanju kućnih poslova.

... Zagoreli tiganj se može očistiti ako se u njega sipa Coca-Cola i kratko prokuva.. Nestace sve mrlje.

... Cajnik od kamenca i ostalih mrlja bice ociscen ako se napuni Coca-Colom i ostavi da odstoji.

... Kombinacijom 50% Coka-Cole i 50% kečapa dobija se izvrsna marinada za pripremu mesa za rostilj.

... Namočeni stari novčići u Coca-Coli ce dobiti novi sjaj.

... Zardjali šrafovi mogu da se olabave i odviju ako se krpa namočena u Coca-Colu omota oko šrafa i ostavi nekoliko sati da odstoji.

... Ako se WC šolja polije Coca-Colom biće čista.

... U plitke široke posude sipati Coca-Colu i staviti u dvoriste ili baštu. Sladunjavi miris Coca-Cole ce privuci puzeve i kad upadnu u posudu nece moci iz nje da izadju.

... Ako se prilikom farbanja kose dobije previse jaka boja, ispiranje Coca-Colom će biti od pomoći da bi kosa bila svetlija.

 
 
Forum » Razno » Kuhinja » Saveti...
Page 1 of 11
Search:


Idi na vrh
 

Candles & COLORS je firma koja se bavi izradom sveca iskljucivo od Palminog voska. 
Palmin vosak je 100% cist vosak koji pre svega ekoloski zadovoljava sve Svetske standarde. 
Nase svece su izradjene od najkvalitetnijeg Palminog voska i najkvalitetnijih fitilja sto odlikuje : 
- Cvrstinu same svece. 
- Otpornost na visoke spoljne temperature. 
- Veliku trajnost sagorevanja. 
- Kompletno sagorevanje bez izlivanja. 
Izradu vrsimo po narudzbini a modele sa svim podatcima mozete videti u nasem Katalogu.
Sve vrste cveca...
Balkan Internet Cafe Sve vrste fasaderskih radova i sire...Vip Zurka - Radio
 
Mayapolis
Blogger Widgets
Zavedime Web Sajt