Lecenje biljem - Forum
Petak, 2016-09-30, 2:41 PM
Dobrodosli Gost RSS
>> Da bi mogli ucestvovati morate se ulogovati <<
[ Nove poruke · Clanovi · Forum rules · Search · | RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Razno » Zdravlje,telo,lepota » Lecenje biljem (Treci deo)
Lecenje biljem
sanatorium Date: Nedelja, 2008-07-27, 9:44 AM | Postovi # 1
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 90
Reputacija: 0
Status: Offline
UPALA USNE SUPLJINE

Upala sluznice ubraja se u najcešce bolesti usne šupljine. PojavIjuje se i kod dece i kod odraslih, a razni joj mogu biti uzroci. Kod dece nastaje uglavnom zbog nedovoljne nege usta, kao i od jakog prodora zubi. Kod odraslih može nastati od oštrih rubova zuba, zatim cigareta, suviše vrucih jela i pica i sl. Glavni znakovi upale su: jako crvenilo i oteklina cele sluznice usta i jezika, bolno žarenje, bljutav i gorak ukus te odvratan miris. Jezik je uglavnom obložen debelim sivo-belim slojem, a na rubovima cesto se mogu videti mehurici. Bolest je neugodna, gubi se apetit za jelo a i govor je popracen bolovima.. .

Lecenje: . Lecenje svih vrsti upala sluznica sprovodi se na sledeci nacin. .

Saslav Caja:

* 30 g listova cicka
* 30 g stucana semena piskavice
* 30 g listova borovnice
* 20 g stabljike crvotocine
* 10 g stabljike komoraca

Trave usitniti, smešati i skuvati umeren caj koji se priprema tako da se u 1 litru prokljucale vode stavi 5 g mešavine trava, zatim se poklopljeno kuva 1 minut. Piti. 8 puta dnevno po 1/2 do 1 dcl caja, umereno zasladjenog medom, s time da bolesnik nije dijabetlcar. Caj se pije hladan. Pre upotrebe caja potrebno je usta isprati posebno pripremljenim mlakim ili hladnim umerenim cajem (5 g mešavine trava u 1 litru vode) od jednakih kolicina crvotocine (cele biljke) i listova kadulje. U ustima se caj 5 do 6 puta promucka, zatim ispljune i uzme nova kolicina.

Added (2008-07-27, 9:19 Am)
---------------------------------------------
UPALA USANA

Postoji nekoliko vrsti upale usnica, a dele se prema zakonima i podrucju koje je zahvatila upala. Medjutim, najcešce se pojavljuje tzv. suncana upala usnica (cheilitis solaris) i žvale (angulus infectiosus oris). Suncana upala usnica javlja se jacom oteklinom, pecenjem, svrbežom i Ijuštenjem. Žvale su bolest sluznice u usnim uglovima. Koža i sluznica su crvene, ispucane i prekrivene žutim krastama. Bolest se uglavnom prenosi zajednickom posudom za pice, a mogu je prouzrokovati nestrucno izradjena zubna pomagala.. .

Lecenje: . Lecenje svih vrsti upala sluznica sprovodi se na sledeci nacin. .

Saslav Caja:

* 40 g stabljike ive trave
* 30 g listova kadulje
* 30 g imele bele

Trave usitniti, izmešati i kuvati umeren caj. Piti 6 puta
dnevno po 1/2 dcl. Pod umerenim cajem podrazumevamo caj koji se priprema tako da se u 1 litru prokljucale vode stavi 5 g mešavine trava te kuva poklopljeno 1 minut. S tim cajem 5 do 6 puta dnevno namociti usnice, a zatim tanko namazati maslinovim uljem. Sve posudje i pribor za jelo potrebno je prokuvati, tj. prati u vreloj vodi. Pre spavanja ponekad usnice namazati vrhnjem (kajmakom) od kisela mleka. Isto tako, naizmenicno, umesto vrhnjem od kisela mleka, korisno je krpu natopiti rakijom šljivovicom te staviti na zatvorena usta. Rakija rnora biti pecena od šljiva bez koštica. U ishrani nastojati da bude što više vitamina, te sirovog belog i crvenog luka. Pri tome valja paziti da luk ne dotice usnice.

Added (2008-07-27, 9:20 Am)
---------------------------------------------
TUBERKULOZA

Tuberkuloza pluca najcesci je oblik tuberkuloze. Od svih tuberkuloznih oboljenja na tuberkulozu pluca otpada 80 posto. Uzrocnik tuberkuloze je Kochov bacil i do zaraze najcešce dolazi disanjem. Bolest nastupa pritajeno i lagano se širi. Kochov bacil izaziva u plucima laku upalu samo oko mesta do kojega je dopro. Bacili se neprestano razmnožavaju, sve dok ih organizam ne svlada. Isto tako, na mestu u plucima do kojega su doprli Kochovi bacili dolazi do upale. Ukoliko se ta upala na vreme ne otkrije i ne leci, na tom mestu može doci do gnojenja. Bolest se širi oko tog mesta i kad dode u vezu s malim bronhom, sva se ta gnojna masa iskašlje i u plucima se stvara šupljina koja se naziva kavernom. Stvaranje kaverne za organizam predstavlja veliku opasnost zbog toga što se bacili šire na okolinu. Za vreme same upale pluca, bolesnik ne izbacuje vece kolicine Kochovih bacila ili ih uopce ne izbacuje. Me-dutim, kad dode do stvaranja kaverne, bolesnik postaje izvor zaraze. Kaverna je opasna i za samog bolesnika jer se bacili (bronhima) mogu spuštati u niže delove pluca te ih na taj nacin zaraziti. Gutajuci vlastitu pljuvacku bolesnik može zaraziti i creva. Ako kroz kavemu prolazi neka krvna žila, bolest i nju može nagristi, pri cemu dolazi do jakog izbacivanja krvi na usta.
Bolesnik uglavnom nema apetit, a telesna toplina mu je nešto povišena (do 37,4'C), osobito poslije podne. Nocu dolazi do jakog znojenja. Na razvijenom stepenu bolesti bolesnik slabi, mršavi, suši se — otuda i naziv sušica za tu bolest. U ispljuvku postoji nešto malo krvi, no bolest može buknuti i naglim krvarenjem. Nakon smirivanja može ponovo buknuti, što se, obicno, dogada u jesen. Svaki covek koji kašlje duže vremena mora pripaziti da nije slucajno obolio od tuberkuloze pluca i odmah zatražiti odgovarajuci pregled i lecenje

Lecenje: . .

Saslav Caja: 1

* 30 g crvotocine
* 30 g korena beloga sleza
* 30 g stabljike vodene trbulje
* 30 g listova gaveza
* 30 g listova muške bokvice
* 30 g stabljike timijana
* 20 g stabljike piskavice
* 20 g stucane smrekove cme bobe
* 20 g listova kadulje
* 20 g stucana lanenog semena

Trave jako usitniti i smiešati. U 2 litre prokljucale vode staviti 15 g mešavine trava i 30 g pšenicnih mekinja. Poklopljeno kuvati na tihoj vatri 3 minute i pri tome paziti da ne uskipi. Zatim hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 1/2 dcl svježe iscijedena limunovog soka i 5 jušnih žlica meda. Sve to dobro promiješati i, po moguc-nosti, u toku dana popiti svu pripremljenu tekucinu u približno jednakim vremenskim razmacima. Za iduci dan pripremiti novi caj. U toku dana pojesti 100 g kuvane pšenice i zobi. U tu skuvanu mešavinu dodati cajnu kasiku naribanog rena i 4 supene kasike meda, po mogucnosti od kadulje.
Isto tako, u toku dana grgljati grlo s umereno pripremljenim cajem od kadulje i to 5 do 6 puta, pri cemu 1/2 gutljaja pustiti (progutati) niz grlo

Saslav Caja: 2

* 50 g stabljike plucnjaka
* 50 g listova i cvetova kunice
* 50 g listova muške i ženske bokvice
* 40 g stabljike timijana
* 30 g listova divlje nane
* 30 g listova pelina

Trave jako usitniti i zajedno smešati. U 1 litru prokuvane vode preko noci namociti 10 g mešavine trava. Ujutro staviti na tihu vatru da prokuva i kuhati 4 minute poklopljeno. Hladiti poklopljeno. Hladnom caju dodati 6 supenih kasika meda i to sve dobro promešati. Kroz cediljku procediti u tamnu bocu i popiti svu kolicinu u jednakim vremenskim razmacima po 1 dcl. Pre svih napitaka uzeti po 1 malu kasiku sirupa koji se priprema na sledeci nacin: u 1/2 litre umereno pripremljenog ovoga caja dodati 7 dcl cistoga cmog vina, 150 g jako usitnjene pirevine i 250 g meda. Promešati i staviti poklopljeno na tihu vatru dok napola ne ukuva. Zatim procediti i kad se ohladi dodati 500 g cikorije kave (što sitnije samlevene), 250 g cistog meda, zajedno sa sacem, i 250 g sveže iscedenog soka iz kaktusa aloja. Sve dobro umešati i cvrsto zatvoriti.
Bez obzira na to koju ce recepturu bolesnik primeniti, neophodno je sprovoditi jacu ishranu, s masnocom životinjskog porekla. Poželjno je da u ishrani što više bude zastupljeno divlje zelje. Sto više jesti kozje meso, a u nedostatku i ovcetinu s lojem. Uz to jesti što više crvenoga luka. U toku dana obavezno jesti beli luk (najmanje 2 cena dnevno). Umesto vode piti lagani caj od listova kadulje i majcine dušice (površinski deo). S tim cajem ujutro i uvece ispirati usta i grgljati grlo

Added (2008-07-27, 9:21 Am)
---------------------------------------------
UPALA PLUCA

Upala pluca je bolest koja se pojavljuje u svakom godišnjem dobu, ali je ipak najcešca u jesen i zimi. Kada zavladaju prehlade i upale bronha, nastupa i upala pluca koju uzrokuju bakterije. Upala pluca nije prijemciva bolest, iako su njeini uzrocnici bakterije. Naime, neke bakterije žive u Ijudskom organizmu i nisu opasne sve dok se na neotpomom tlu ne razmnože. Upala, inace, zahvaca uglavnom samo jedan dio pluca. Bolest obicno pocinje prehladom. Ukoliko je bolest zahvatila plucno tkivo bliže površini, redovito dolazi do lakog nadražaja plucne maramice.
Upala pluca najcešce pocinje iznenada, i to jakom drhtavicom. Toplina tela doseže i više od 40'C. Uz to sledi otežano disanje i bol u prsima. Bol se ocituje u vidu probadanja, a popracena je kašljem. Ispocetka je kašalj težak i naporan, što jako muci bolesnika. Ispljuvak je lepljiv, pjenušav, a cesto i s tragovima krvi. Ako se upala pluca ne leci, povišena toplina tela obicno traje sedam dana. Nakon toga temperatura padne. To se pre nazivalo krizom. Pad temperature znaci da je bolest krenula na bolje

Lecenje: . .

Saslav Caja: 1

* 30 g koprive
* 30 g zove
* 30 g plucnjaka
* 20 g majcine dušice
* 20 g timijana
* 20 g muške bokvice
* 20 g jagorcevine
* 20 g podbela
* 20 g bele gorcice
* 20 g imele
* 20 g kantarije muške

Trave jako usitniti, zajedno smešati i u 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, zatim, kuvati poklopljeno 2 minute i poklopljeno hladiti. Hladan caj procediti u bocu i zasladen medom piti po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima, a ukupno dnevno popiti 1 litru caja.
Kod teže upale pluca caj pripremiti tako da se u 1 1/2 litru prokuvane i ohladene vode stavi 20 g iste mešavine i namoci preko noci. Ujutro tome dodati 10 supenih kasika meda i kuhati na tihoj vatri 2 minute. Hladiti poklopljeno, procediti u bocu, dodati sveže iscedeni sok iz 1 limuna srednje velicine i svakih 1/2 sata piti po 1/2 dcl.
Od struka do vrata, nešto više grudi i ispod rebara, tijelo namazati s malo vinskoga sirceta i jako trljati kako bi se osušilo.

Added (2008-07-27, 9:22 Am)
---------------------------------------------
POLIPI U NOSU

Medu bolestima nosa važno mesto zauzimaju izrasline tkiva, koje su uopsteno poznate pod imenom polipi. To su vecinom sluzni polipi koji imaju sluznicu, te su isto gradeni kao i oni. Rede nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.
Nosni polipi nastaju obicno zbog kronicnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinacno ili u skupinama. Znakovi toga oboljenja su kronicna kijavica i zacepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako disu i govore kroz nos. U mnogim slucajevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu
Lecenje: . .
Pre svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspije, naciniti caj od sledece mešavine trava

Saslav Caja: 1

* 20 g korena belog sleza
* 20 g korena koprive
* 20 g listova maticnjaka

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohladene vode uvece staviti 5 g mešavine i namociti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provri. Ohladiti poklopljeno, zasladiti medom ili šecerom i u jednakim vremenskim razmacima piti caj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj caj, bolesnici s jace razvijenim polipima, koji teže govore, treba da uzimaju medom zasladen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.
Za lecenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udisanje pare vrši se nad slabim odvarom od trine koja u sebi ne sme imati detelinu. Udisanje pare vrši se pre spavanja u trajanju od 20 minuta, posle cega je potrebno ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati s vanjske strane celi nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.

Added (2008-07-27, 9:23 Am)
---------------------------------------------
KIJAVICA

Kijavica je najpoznatija i najcešca bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako otice i zacrveni se. Ujedno je izlucivanje sluzi jako pojacano. Celi tok upale zove se katarom. Kijavica je nosni katar koji se javlja u vecini slucajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje celi organizam znatno oslabi. Kijavica izaziva sledece tegobe: jako zacepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predelu cela, te neugodno osecanje i malaksalost. Sve su to posledice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog cega kroz njih veoma teško prolazi vazduh. To je razlog što prehladeni Ijudi cesto otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlucuje velike kolicine sluzi koja može teci danima. Suzne žlezde ocnih šupljina takode su jako podražene i mešaju svoju slanu izlucevinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlucine nagrizaju kožu gornje usnice koja takode postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlucivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.
Prehlada je uzrok kijavice. Medutim, tu bolest mogu prouzrokovati podražavajuci gasovi, prašina te mnoge zarazne bolesti.

Lecenje: . .
Za Lecenje toga oboljenja daju se dva leka u vidu caja, a bolesnik može da koristi lek koji mu bolje odgovara

Saslav Caja: 1

* 20 g moraca
* 20 g korijena beloga sleza
* 20 g listova podbiela
* 20 g majcine dušice
* 20 g listova bokvice (muške i ženske)

Trave jako usitniti i zajedno smešati. U 1 litru prokuvane i ohladene vode uvece staviti 10 g mešavine i mociti do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuvati poklopljeno 1 minut, zatim poklopljeno hladiti. Hladnom caju dodati 6 kasika meda i mešati otprilike 2 minuta. Procediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dcl uz dodatak sveže ocedenog limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna supena kasika rakije i to u svaki drugi napitak; znaci, dnevno se mogu uzeti 3 kasike rakije

Saslav Caja: 1

* 20 g šipurike
* 20 g majcine dušice
* 20 g plodova divlje drace
* 20 g divljeg sleza
* 20 g cvetova trna

Trave jako uslitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i poklopljeno kuvati 1 minut, zatim poklopljeno hladiti. Hladan caj procediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dcl. Po želji caju se može dodati med ili šecer, a jace osobe u 1 dcl caja mogu dodati kafenu (malu) kasiku rakije.
U toku lecenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lek, svakog dana potrebno je 3 puta dnevno posle jela pojesti po 1 cešanj beloga luka. Hrana treba da bude nešto tecnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušac, mora odmah odbaciti duvan; inace, ne sme se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši

Added (2008-07-27, 9:24 Am)
---------------------------------------------
PLEURITIS

Porebrica je glatka koža kojom je obložena unutamja strana rebara i oba plucna krila. Upala ove kožne prevlake naziva se upalom porebrice ili pleuritis. Bolest se javlja u 2 oblika: kao suva i kao tekuca (vlažna) upala. Najcešci joj je uzrok prehlada, ali može preci i sa susednih organa, osrcja i pluca. Isto tako, upalu porebrice mogu izazvati razne zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah, reumatizam zglobova, difterija, tuberkuloza i sl. Upala porebrice skoro uvek pocinje osecajem nelagodnosti i umora. Zatim se, odjednom, javlja jaka drhtavica kao znak groznice. Posle toga odmah se javlja kašalj, probadanje u prsima, otežano disanje kao i kod upale pluca. Kašalj je suv i mucan, a izlucevine teške i rastegljive. SUVA UPALA POREBRICE Suva upala porebrice prepoznaje se uglavnom po bolovima i izrazitim šumovima u vidu pucketanja kod disanja. Sum nastaje zato što se oba lista porebrice, koji su obloženi vlaknastom tvari, medjusobno trljaju i dodiruju .

Lecenje: . .

Saslav Caja: Sastav 1

* 50 g stabljike bele gorcice
* 50 g listova gaveza
* 30 g stabljike preslice
* 30 g listova i cvetova podbela
* 30 g listova i cvetova kunice
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g listova muške bokvice
* 10 g stabljike timijana

Sastav caja: Sastav 2

* 20 g listova gaveza
* 20 g žila koprive
* 20 g listova i semena komoraca
* 20 g korena konjogriza
* 20 g stabljike preslice
* 20 g stabljike timijana
* 20 g žila zecjeg tma
* 20 g listova peršuna

Trave jako usitniti i smešati zajedno. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i poklopljeno kuvati 1 minutu. Hladiti poklopljeno a zatim preliti u bocu i piti zasladjen medom ili šecerom 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela. Ostatak popiti izmedju obroka umesto vode. Jesti corbastu hranu sa što više divljeg zelja . Hrana treba da bude kaloricna i manje slana. U ishrani koristiti što više crvenoga i belog luka. Obroci cešci, a kolicinom manji. Od drugih sredstava koristiti rakiju za lagano masiranje grudi i ispod rebara nakon cega se posušuje toplim rucnikom. Zatim namazati mlakim kantarion uljem ili neslanom svinjskom mašcu. Utopliti pamucnim krpama i leci. Kada se telo masira, valja paziti na ujednacenost toplote tela, prostorije i sredstava za masiranje. Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i uzimati hladne napitke.

Added (2008-07-27, 9:25 Am)
---------------------------------------------
ISPADANJE KRAJNJEG DELA DEBELOG CREVA

Rektum je zadnji deo debelog creva. Anatomski ima cvrst položaj, no pod posebnim uticajem dogadja se da iskoci. Ili iskoci samo sluznica cmara ili, pak, citavo izlazno crevo. Posebni uzroci bolesti su: ucestalije i jace istiskivanje izmeta zbog kronicne opstipacije, upala izlaznog creva, šuljevi, cesti porodjaji, a u muškaraca povecanje žlezde prostate s otežanim mokrenjem i, s tim u vezi, jacim stiskanjem. Sve te pojave mogu prouzrokovati da se cev izlaznog creva rastegne ili opusti. Ponajpre ispadne sluznica cmara, a kasnije i crevo što visi poput krvavog konopca. crevo se može lagano utisnuti, ali zakratko. Na zastarelim ispadnutim delovima sluznica je suva i kožasta, a neretko se stvaraju cirevi. Kod velikih ispadanja kadšto se dogodi da stezni mišic cmara postane tako neosetIjiv da nastupa nehoticno izlucivanje necisti. .

Lecenje: . .

Saslav Caja: Bolest se leci cajem, posebnom ishranom te ispiranjem i mazanjem kantarion uljern ispalih delova creva

* 30 g listova planinskog pelina
* 30 g listova pelina nizinskog
* 30 g listova nane pitome
* 30 g cvetova lipe
* 30 g listova šumske jagode
* 30 g listova kupine
* 20 g listova maline
* 20 g cvjetova kamilice
* 20 g listova i cvetova odoljena
* 20 g listova i cvetova kunice
* 20 g stabljike majcine dušice
* 20 g ive trave

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1 minut. Ohladjeni caj procediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela.
Sastav caja: Kad ispadne cmar ili izlazno crevo, ispire se sledecim cajem

* 30 g listova i latica vrtne ruže
* 30 g hrastove kore
* 30 g stucanog semena piskavice
* 20 g stabljike preslice
* 20 g stucanog ploda divljeg kestena
* 20 g listova i cvetova kantarije muške
* 20 g korijena idjirota
* 10 g crvotocine
* 10 g listova i cvetova nevena

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru hladne vode preko noci namociti 20 g mešavine trava. Ujutro kuvati s time da kljuca poklopljeno 2 rninute na tihoj vatri. Kad se caj ohladi, lagano i temeljno isprati ispale delove creva. Nakon što ste ih oprali, potrebno ih je lagano namazati kantarion uljem i lagano vratiti natrag na njihovo mesto. Isto tako, ujutro i uvece potrebno je cmar lagano namazati kantarion uljem. Pri svakom pranju ispirati 5 do 7 puta. Kantarion ulje priprema se kako je opisano kod lecenja ulcerozne upale debelog creva Kad se leci ta bolest, hranu je potrebno pripremati kao kod lecenja cira na želucu i dvanaestercu . U nedostatku divljeg zelja može se pripremati domace zelje, ali uzgajano prirodnim djubrivom.

Added (2008-07-27, 9:26 Am)
---------------------------------------------
UPALA DEBELOG CREVA

To je upala debelog creva. Razlikujemo akutni i kronicni kolitis. Akutni nastupa, uglavnom, s upalom tankog creva (enterokolitis). Od te bolesti mogu bolovati sve starosne grupe Ijudi. Simptomi bolesti obicno zapocinju nakon greške u ishrani. Nekoliko puta dnevno bolesnika napada nužda i bolovi u trbuhu. Prolivi uglavnom nisu obilni, a u stolici nema gnoja i krvi, ali može biti prilicnih kolicina sluzi. Nakon nekoliko nedelja stanje se smiruje, ali se može vratiti i trajati godinama. Znatan broj bolesnika vremenom ostaju bez smetnji prirodnim putem ili lecenjem, druge, pak, poga?a opstipacija (tvrda stolica), a kadšto se javljaju znakovi ulceroznog kolitisa .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 40 g cvetova i listova kunice
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g hrastove kore
* 20 g korena srcanika
* 5 g žila i korena lincure

U 1 litru vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri kuvati poklopljeno 1 minut. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja.

Posle svake obavljene nužde, ispirati se cajem od hrastove kore. Podrucje oko trbuha odenuti toplom ode?om. Obroci treba da budu manji, ali ucestaliji (kao pri lecenju ulceroznog kolitisa). Dnevno se može popiti 1 caša doma?eg crnog vina kuvanog sa srcanikom, a pije se u jednakim vremenskim razmacima 4 puta dnevno. Zavisno o težini oboljenja, vina se može popiti i više od 1 caše. Vino se priprema tako da se u 1 litru stavi 10 g usitnjena srcanika i kuva 10 minuta. Ako se bolest ne povuce za 15 do 20 dana, onda se uz srcanik vinu dodaje 100 g beloga luka, neoguljenih cesana (s time da se svaki cesan malo istuca). Pije se na isti nacin kao i vino sa srcanikom.

Added (2008-07-27, 9:27 Am)
---------------------------------------------
ENTERITIS

Upalno oboljenje tankog creva nastupa prolivom, bolom i napetošcu u trbuhu. Uz to se javlja gubitak apetita, povracanje s cestim povišenim temperaturama. Najucestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lekovima, te zaraza hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voce. .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 100 g plodova divlje drace
* 40 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova kadulje
* 20 g listova pitome nane
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 2 litre prokuvane i ohladjene vode uvecer staviti 15 g mešavine trava i namociti do jutra. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da kljuca poklopljeno 1 1/2 minuta. Ohladjen caj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tecnost u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku lecenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuvano, cak se ni sveži hleb ne sme jesti. Umesto hleba uzima se dvopek Potrebno je jesti što više kuvanog divljeg voca i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umerene topline u toploj odeci. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane preradjevine. Bolest se leci relativno malo vremena - traje otprilike do 15 dana
Sastav caja:

* 20 g listova pelina planinskoga
* 20 g listova vinove loze
* 20 g kore i iglica ariša
* 20 g stucane bobe borovnice
* 20 g korena idjirota
* 20 g listova i cvetova kantarije muške
* 20 g cvetova lipe
* 20 g listova i cvetova kunice
* 20 g stabljike bele gorcice
* 20 g žila koprive
* 20 g odoljena

Trave jako usitniti i smešati. U 1 1/2 litru vode preko noci namociti 10 g mešavine trava. Ujutro kuvati, da kljuca poklopljeno 1 minut. Hladiti poklopljeno i hladan caj preliti u bocu te zasladjen medom piti dnevno 8 do 10 dcl. Osim toga, u toku dana s hranom uzimati 6 supenih kasika maslinova ulja.
Sastav caja:

* 20 g listova crnog ribiza
* 20 g listova šumske jagode
* 20 g listova pitome nane
* 20 g korena srcanika
* 20 g žila lincure
* 20 g konjogriza
* 20 g listova i cvetova lanilista
* 20 g cvetova lipe
* 20 g hrastove kore
* 20 g listova dunje
* 20 g listova borovnice
* 20 g stucane pasje ruže

Postupak je isti kao kod drugoga leka, s time da se u ishrani koristi više divljeg zelja: spargle, štira, lobode, zatim tikvu pripremljenu s crvenim i belim lukom, .
Sastav caja:

* 20 g stucane smrekove cme bobe
* 20 g listova pelina
* 20 g stucanoga kima
* 20 g listova peršuna
* 20 g stabljike gorcice
* 20 g listova i cvetova kunice
* 20 g zecjeg trna (i žila)
* 20 g listova i cvetova podbela
* 20 g stabljike pirevine (puzavi deo)
* 20 g samlevenoga ploda pasje ruže
* 20 g stabljike dobricice
* 20 g cvetova zovine
* 20 g cvetova i listova kantarije muške

Pripremanje i primena caja:
Postupak je isti kao u lecenju drugim i trecim cajem, s time da se upotrebljava što više crveni i beli luk te zelje.

Added (2008-07-27, 9:29 Am)
---------------------------------------------
PROSTATA

Prostata je muška polna žlezda s vanjskom sekrecijom. Nalazi se ispod mokracnog mehura, ispred rektuma, krajnjeg dela debelog creva. Kroz prostatu prolazi mokracna cev. U mladjim godinama prostata uglavnom oboleva od akutne i kronicne upale, uzrokovane kapavcem (gonorejom). U sezdesetim godinama života prostata se postupno povecava (hipertrofija ili adenom) što stvara poteškoce kad se mokri i vrši seksualni snošaj. Akutna upala žlezde prostate javlja se uz bolove, otekline, cesto mokrenje i povišenu temperaturu. Kronicna upala prostate (kronicni prostatitis) javlja se bez znakova akutnog prostatitisa. .

Lecenje: . .
Saslav Caja:

* 70 g alpske ruže
* 40 g cvetova i listova hajducke trave
* 40 g nastrugane hrastove kore (što mladje)
* 30 g mladih hrastovih listova
* 20 g listova pelina planinskoga
* 20 g špargle

U nedostatku alpske ruže može se koristiti poludivlja ruža penjacica, s time da se uzima dvostruka kolicina. Dakle: 140 g cveta stabljike i listova. Sparglu ubrati pre nego što se oblikuju iglicasti delovi

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru hladne vode preko noci namociti 10 g mešavine trava. Ujutro kuvati na tihoj vatri, da kljuca poklopljeno 2 minute. Nakon što se caj ohladi, procediti ga u tamnu bocu i piti umesto vode pre i posle jela. Dnevno popiti svu pripremljenu kolicinu caja. Ako se ne popije u jedan dan, preostalu kolicinu popiti sledeci dan. Svaki dan u hranu je potrebno stavljati 3 puta po 1 supenu kasiku maslinova ulja. U ishrani, beli hleb zameniti cmim, po mogucnosti raženim. Koristiti što više divlje zelje i razne divlje gljive. Pripremati bez zapržavanja, sa što manje soli i jako raskuvano. Zabranjeni su alkohol i cigarete te cesti spolni odnosi. Kad se leci prostata valja gledati da stolica bude što mekanija te da ne dolazi do upala mehura, mokracnih putova i bubrega. Ishrana je ista kao pri lecenju cira na želucu i dvanaestercu Dnevno 6 do 7 sati biti na svežem vazduhu, odvojen od svih briga. Spavati što duže, ali pre izlaska sunca obavezno šetati na cistom vazduhu. Uvek se toplo obuci. Zabranjen je svaki fizicki rad. Krst masirati rakijom lozovacom (jacine 40 vol.%) pomešanu s ilovacom. Glinu vaditi što dublje iz zemlje, da bude što zelenija. U 1 litru rakije stavlja se 80 do 100 g gline koja se mora rastvoriti. Nakon što se izmasiraju, krsta se suše trljanjem rukama. Zatim se namažu maslinovim uljem koje se utrlja. Nakon toga obuci se jako toplo, tako da se najprije stavi pamucna krpa, zatim novinski ili toaletni papir, a preko toga odeca ili povoj. Leti koristiti što više spargle. Pripremati ih kuvane i stucane s belim lukom i pecenim žumancem od jaja. Upute koje se odnose na zabrane iste su kao i za lecenje drugih bolesti probavnog trakta.

Added (2008-07-27, 9:30 Am)
---------------------------------------------
HEMEROIDI - SULJEVI

Suljevi ili hemoroidi prava su napast za Ijude, posebno za muskarce srednjeg doba. Bolest se pokazuje u obliku cvorica na proširenim venama na izlasku debeloga creva, tj. na cmaru. Postoje unutrašnii i spoljni cvorici. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U vecini slucajeva bolest nastaje pogrešnim nacinom življenja i lošom ishranom. Bolest pogadja Ijude koji uglavnom sede i malo se krecu, a jedu malo voca i povrca. Bolest se u pocetku prepoznaje nesnosnim svrbežom u predelu cmara. cesta je pojava krvarenja što se javlja na kraju nužde. Razlikujemo lakši i teži oblik oboljenja a time i primereno lecenje lekovitim biljem.. .

Lecenje: . .

Saslav Caja: 1 lakši i teži oblik leci se isparavanjem nad jakim cajem od bršljanova lišca i pera (zelenih) crvenoga luka. Isparavati svako jutro i vece po 1/2 sata. Istim cajem potrebno je ispirati se poslije svake izvršene nužde

* 40 g stabljike zlatice s kamena
* 40 g cvetova i listova petrovca velikog
* 40 g hrastove kore (donje bele)
* 40 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
* 20 g listova bršljana
* 20 g stabljike ive trave

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine. kuvati poklopljeno 1 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i 1/2 dcl posle jela. Posle napitaka pre jela, uzima se srednja kasika meda, a posle napitaka nakon jela, uzima se srednja kasika rafiniranog ili filtriranug maslinovog ulja. Posle napitaka koji se uzimaju izmedju jela, ne uzima se ništa. Hranu pripremati na obicnom biljnom ulju, jako raskuvati (sa što više raskuvanoga zelja), ne zapržavati - ulje se uliva u vodu u kojoj se kuva hrana. Kao u lecenju drugih bolesti probavnih organa, zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane preradjevine, govedinu, sve vrste pecenja, vece kolicine slatkiša te vršiti naporan rad. Bolest se leci 30 dana.
Sastav caja:

* 50 g stabljike zlatice s kamena
* 50 g petrovca velikog
* 50 g hrastove kore (donje bele)
* 40 g vrbove kore
* 30 g stabljike vreska
* 30 g stabljike ive trave
* 20 g listova kadulje
* 20 g korena idjirota
* 20 g cvetova gloga
* 20 g cvetova cmoga tma

Postupak lecenja i pripreme caja isti je kao i kod lakšeg oblika bolesti. Pije se, takodje, po istim uputstvima. Lecenje traje otprilike 55 dana. Posebno naglašavamo da je kod težeg oblika bolesti zabranjeno pušiti cigarete i piti alkohol .

Za lecenje se pokazala izuzetno dobra i biljka Hamamelis Virginijana., ali se tesko moze nabaviti.

Mast za lecenje hemoroida, se pravi ovako :
10 g ekstrakta od lišca i kore leske,
10 g lanolina,
25 g masti od pupova topole - crna topola.

Added (2008-07-27, 9:32 Am)
---------------------------------------------
CIR NA DVANAESTOPALACNOM CREVU

Utvrdjeno je da Ijudi mnogo cešce obolevaju od cira na dvanaestercu nego od cira na želucu. Cir na dvanaestercu neretko je bolest »živcanih« i duševno osetljivih Ijudi koji su optereceni brigama, strahovima, strepnjama, uzrujanošcu i sl. Kod muškaraca bolest se najcešce pojavljuje u dobi izmedju 18 i 35 godina. U pocetku bolesnici imaju osecaj da ih pece u zelucu, a kadšto se javlja i kiselo podrigivanje. Zatim postupno nastupaju bolovi, narocito uvece, u prolece i jesen. Karakteristicna je pojava
da bolovi prestaju nakon što se uzme lagana hrana. .

Lecenje: . .

Saslav Caja: za laksi oblik bolesti

* 70 g listova i cvetova dubcaca
* 60 g listova nane pitome
* 60 g konjogriza
* 50 g listova kadulje
* 40 g listova pelina planinskog
* 30 g listova volujskoga uha
* 30 g imele bele
* 30 g stabljike zlatice s kamena
* 20 g listova i cvetova podbela
* 20 g korena beloga sleza
* 20 g stucane smrekove crvene bobe
* 20 g hrastove kore (donje bele)

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 1/2 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti kasiku rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka, zasladjena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabeticar. U slucaju cira na dvanaestercu ne sme se piti ništa što je hladnije od topline ljudskog tela. Potrebno je odenuti se u toplu odecu, posebno trbušni deo. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbegavati pranje ruku hladnom vodom. U pogledu ishrane i zabrane vredi sve što je receno pri lecenju i uputama za lecenje cira na želucu, odnosno katara želuca Lecenje cira na dvanaestercu traje dugo vremena, više od 3 meseca, s time što se navedena receptura ponavlja. Za velike pušace i alkoholicare koji duže vreme boluju od cira na dvanaestercu, a koji ih osetno iscrpljuje, preporucujemo caj od sledecih trava:
Sastav caja: za tezi oblik bolesti

* 30 g listova bokvice muške
* 30 g listova bokvice ženske
* 30 g stabljike ocajnice
* 30 g listova gaveza
* 30 g stabljike kunice
* 30 g crnog sleza
* 30 g imele bele
* 30 g korena koprive
* 20 g korena idjirota
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g listova peršuna
* 10 g listova kadulje
* 10 g listova pelina planinskog

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj preliti u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka uzeti po kasiku maslinova ulja. Preostala 4 dcl uzimati svakih 1/2 sata po 1/2 dcl izmedju obroka ili u mlakoj supi s testeninom, bez jaja. Odenuti se toplo, narocito dio oko trbuha te od slabina prema dole. Zabranjeni su svi teži fizicki poslovi, a obavezne su lagane vežbe i šetnje na cistom vazduhu. Uzimati sok od svežeg voca; povrce pre jela jako raskuvati. Ako je bolesnik sklon prolivima nakon što pije navedeni caj, u svakih 10 g mešavine trava može dodati po 5 kolutica ploda divlje drace.

Added (2008-07-27, 9:33 Am)
---------------------------------------------
ZATVOR

Lekovite biljke koje imaju efikasno dejstvo protiv zatvora dele se u 2 grupe. U prvu grupu spadaju biljke koje sadrže sluz i imaju mehanicko dejstvo, a u drugu one koje procišcavaju zahvaljujuci svojim hemijskim sastijcima. Najcešce se koriste sledece biljke: vodopija, bojanka, bobicasta paprat, slatki koren. Na osnovu sopstvenog iskustva izabracete biljku, koja ce imati najbolji efekat u vašem slucaju. Preporucuje se da ni jednu od ovih biljaka ne koristite duže sest meseci.

LECENJE: .

Ulja, koja se uzimaju u akutnim slucajevima ujutru:
maslinovo ulje sa nekoliko kapi limunovog oka; 1 supena kašika svako jutro na gladan stomak ulje od slatkog badema: 3 supene kašike; deci i starijim ljudima dati samo 1 supenu kašiku ricinusovo ulje (veoma je korisno i pored loseg ukusa); 1 supena kašika za odrasle; 1 kafena kašicica za decu
Jelovnik obogacivati sa:
povrce: plavi patlidžan, blitva, mrkva, kiseljak, spanac, luk ili zimski luk, beli luk, krompir ili paradajz salatama dodati neku vrstu bokvice salata od vodopije, žutog smilja, maslacka sveži plodovi. višnja, crvena ribizla, ogrozd, trešnja, narandža, breskva, jabuka, šljiva, grožde ujutru na gladan stomak pojesti kompot od smokava ili tikvica .

Saslav Cajeva:

* caj od vodenog majorana: 30 g seckanog suvog korena na 1 litar vode, kuvati 2 minuta i ostaviti da odstoji 15 minuta, po 1 šolju pre 2 glavna obroka
* caj od maline: 20 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; 2 šolje dnevno
* sok od jasena: 2 ml pomešati sa jednom kafenom kašikom marmelade; ujutru na gladan stomak
* caj od burjana: 80 g sušenih plodova na 1 litar vode, kuvati 3 minuta, procediti; po 1/2 šolje ujutru na gladan stomak i uvece pre spavanja
* caj od bobicaste paprati: 30 g na 1 litar vode, prokuvati, pa ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti; dobivena kolicina dovoljna je za 2 dana; piti u cašama
* caj od majske ruže: 50 g suvih latica na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; 2 šolje dnevno
* caj od raži: 30 g zrna na 1 litar vode, kuvati 10 minuta; 2 šolje dnevno
* caj od ladoleža: 5 g biljke na 1 litar vode, kuvati 2 minuita i ostaviti da odstoji 10 minuta; 2 puta na dan

Added (2008-07-27, 9:34 Am)
---------------------------------------------
UPALA ZADNJEG DELA DEBELOG CREVA

Pod tom bolešcu podrazumeva se upala sluznice i stenke krajnjeg debelog creva. I kod te upale sluznica se zacrveni i otekne, no bolest se znatno razlikuje od katara drugih delova creva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog creva može prouzrokovati prehlada, opstipacija, gliste, infekcija i sl. Prepoznatljivi znak bolesti je Ijuta i žareca bol u tom delu creva s prolivom i grcevima cmara, što satima mogu potrajati. Kadšto taj grc zahvati mokracni mehur tako da može nastupiti potpuni zastoj mokrace. Ponekad kad sluznica krajnjeg debelog creva otekne tako jako, da izade napolje. U pocetku bolesti izlucivanje je cesto krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomešano s nešto sluzi

LECENJE: . .

Saslav Caja: 1

* 20 g kunice
* 20 g srcanika
* 20 g majcine dušice
* 20 g hrastove kore (beloga hrasta)
* 20 g stabljike pirevine
* 20 g cickova semena

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1 minut. Piti po 1/2 dcl pre i posle jela te po 1 dcl za vreme rucka i vecere. Preostala kolicina uzima se u toku dana umesto vode s dodatkom limunova soka ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno ih je potrebno izleciti. Ako se pojavljuje zatvor, koristiti klistir, a posle toga obavezno ispirati se mlakim cajem od jednakih kolicina hrastove kore i listova. Taj se caj priprema tako da se u 2 litre vode stavi po 15 g hrastove kore i lišca i kuva poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi i stepenju bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka. Nakon što ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarion ulje i istim uljem namazati gnojna mesta uokolo cmara.
Kantarion ulje priprema se kao što je opisano u lecenju ulceroznog kolitisa.
Ukoliko se u donjem delu trbuha osecaju veliki bolovi, a u predelu cmara grcevi, pri cemu se zaustavlja mokrenje, odnosno ukoliko za vreme mokrenja dolazi do bolova u predelu debelog creva i izlucivanja sluzi i gnoja na cmar, za ispiranje se upotrebljava isti caj uz dodatak od 20 g plodova divlje ruže.
U ishrani koristiti što više kuvanoga voca, ali bez ikakvoga sladora. Preporucljivo je uzimati cvetni prah, ne stariji od godinu dana. U caj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male kasike cvetnog praha.
Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni slatkiši. Ako se uokolo cmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je ispirati cajem od kadulje i kunice. Nakon toga sacekati da se samo od sebe osuši, a zatim cistu belu krpu natopiti kantarion uljem i staviti je preko noci na bolesno mesto.

Added (2008-07-27, 9:35 Am)
---------------------------------------------
TVRDA STOLICA

Od svih poremecaja kojima su izložena creva, najucestaliji je hronicni zatvor — opstipacija. Uzrok bolesti leži, pre svega, u nedovoljnom kretanju i namemom zaustavljanju navale stolice kad se pojavi. Zdravi se Ijudi u 24 sata jednom ili dvaput ociste, što je odraz prirodnog varenja. Dogada se i ucestalije cišcenje u toku dana, no to ne mora biti znak posebnih poremecaja. Patnje koje prouzrokuje zatvor ne uticu samo na telo nego i na duševno stanje. Ljudi s opstipacijom vrlo su razdražljivi

LECENJE: . .

Toplom vodom oprati 1/2 kg suvih smokava i staviti ih u 1 1/2 litru vode da kuva 1/2 sata na laganoj vatri. Ohladiti i tekcnost piti svakih 2 sata po 1/2 dcl do 1 dcl u toku dana. Smokve jesti.
Bolji se rezultati postižu kad se kuva 1/2 kg suvih smokava i 1/2 kg suvih šljiva koje se kuvaju u 3 litre vode. Pustiti da uvri do 2 i 1/2 litre. Pre i posle jela piti po 1 dcl tecnosti. Uz to se uzima po jedna supena kasika skuvanih smokava i šljiva. Preostali dio tecnosti, smokava i šljiva i uzimati izmedu obroka ili u toku sutrašnjeg dana. Kolicine navedenih sastojaka u leku mogu biti razmerno vece ili manje, što zavisi od stepena obolenja. Za vreme bolcsti potrebno je jesti što više (divljeg) zelja i jecma, što se priprema bez zapržavanja i jako raskuvano. Veoma je korisno uzimati u neogranicenim kolicinama sveže jabuke i šljive. U nedostatku divljeg zelja, korisni su blitva, kupus, raštika a u svim jelima koristiti što više crvenog luka.
Kao lek protiv tvrde stolice upotrebljava se raskuvana pšenica i zob. U 1 litru vode stavi se po 100 g zobi i pšenice i skuva. Zob i pšenicu jesti kao dodatak hrani, a tecnost piti umesto vode. Ohladenoj tecnosti može se dodati slabi caj koji se priprerna od jednakih kolicina pitome nane i bele irnele. Za vreme lecenja tvrde stolice obroci moraju biti manji a ucestaliji

Za bolju probavu, postoji jednostavan lek. Istucajte jednu kašiku lanenog semena i prelijte je s dva dl svežeg, mlakog caja od kamilice. Pustite da stoji oko pet minuta, a onda popijte tu sluzavu tecnost. Cinite tako 2-3 puta dnevno. Sredstvo je bezazleno, a efikasno. Možete ga koristiti bez opasnosti da se na njega naviknete.
- Natopite uvece šaku opranih suvih šljiva. Ujutru pojedite šljive i popijte sok. Možete kuvati i kompot, vrlo je delotvorno.

- Prelijte kljucalom vodom jednu supenu kašiku lista sene i pustite da stoji 1/2 sata. Zatim procedite i popijte uvece, pred spavanje. Ovo je jak laksativ i uvek deluje.

Istucajte jednu kašiku lanenog semena i prelijte sa dva dl svežeg, mlakog caja od kamilice. Pustite da stoji oko pet minuta, a onda popijte tu tecnost, 2-3 puta dnevno.

Supa od biljki
Kao prvo pripremimo caj od sene - u kuvani i procedjeni caj stavimo po osobi mali sirovi krumpir narezan na kockice, zatim se doda još puna kasikica pšenicnih mekinja i puna kasika lanenog semena. Sve zajedno se kuva 15 minuta.
Tu supu možemo jesti ujutro i uvece.

Added (2008-07-27, 9:36 Am)
---------------------------------------------
ESCHERICHIJA COLI

Escherichia coli je bakterija koja veoma cesto prouzrokuje mokracne infekcije. Ona je normalan stanovnik debelog creva, ali kad se nadje u mokracnom sistemu nastaje problem. U vecini slucajeva bakterije se umnožavaju najpre u mokracnoj cevi i tu prouzrokuju upalu (urethritis). Iz mokracne cevi bakterije se mogu uspeti u mokracni mehur i prouzrokovati njegovu upalu (cystitis). Ukoliko se infekcija ne leci, bakterije se mogu dalje uspinjati kroz mokracovode, dospeti u bubrege i prouzrokovati njihovu infekciju (pyelonephritis)..

LECENJE:

CAJ PROTIV BAKTERIJE ESCHERICHIE COLI.

500 grama sleza ( lista ili korena),
100 grama lista vreska ( Calluna vulgaris),
100 grama lista ruže ( Rosa ontifolia),
100 grama cveta vranilovke ( Origanum vulgare),
100 grama suvih peteljki od trešnje.

Sve dobro usitniti i dobro izmešati da se sastav ujednaci. Caj se priprema od 2 velike supene kasike smese i 1/2 litre vode. Dobijeni caj se pije tokom dana umesto vode, nakon 7 dana uzimanja proveriti urin. U vecini slucajeva je sterilan.

Recept kod laksih oblika infekcije

Dobro oprati i isitniti 400 gr lista celera. Tome dodati dva u mlakoj vodi oprana, a potom iseckana, limuna sa korom. Sve zajedno preliti 1 litrom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Posle toga procediti i piti 3 puta dnevno, pre jela, po jednu šoljicu. Uzima se 42 dana, uz obavezan dorucak iskljucivo od zobenih pahuljica, kuvanih najviše 5 minuta.

Added (2008-07-27, 9:37 Am)
---------------------------------------------
MOKRENJE U KREVETU

Ukoliko bolesnik mokri u krevet treba da pripremi i pije jedan od dva preporucena caja (odabir zavisi od bolesnika).

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 40 g stabljike rusomace
* 40 g stabljike macuhice
* 40 g koprive
* 30 g listova i cvetova kantarije ženske
* 30 g listova bokvice muške
* 20 g stabljike preslice
* 20 g hrastove kore

Pripremanje i primena caja: Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno, procediti u bocu i piti umesto vode 7 do 8 dcl dnevno. Hrana treba da bude što raznovrsnija i manje slana :
Sastav caja:

* 100 g semena zobi
* 80 g semena jecma
* 30 g lanenog semena

Pripremanje i primena caja:
Mešavinu kuvati u 2 litre vode, s time da vri poklopljeno 45 minuta. Nakon toga dodati 5 g mešavine jednakih kolicina preslice, kunice i ženske bokvice. Ohladiti poklopljeno. U jednakim vremenskim razmacima piti po 1 dcl caja, a dnevno popiti 6 do 7 dcl. Nakon svakog napitka prožvakati i poesti po 1 supenu kasiku žita i semena od kojih je pripremljen napitak. Sve drugo kao i kod prve recepture. Napomena: kod lecenja bilo kojeg oboljenja bubrega, osirn strogog ogranicavanja soli iz jelovnika, potrebno je izbaciti masnoce životinjskog porekla i sve vrste konzerviranih preradjevina.

Added (2008-07-27, 9:38 Am)
---------------------------------------------
UREMIJA

Uremija je najteži oblik hronicne upale bubrega. Bolest nastupa kad je bubreg tako oslabio i popustio da teško izlucuje štetne sastojke putem mokrace. Prvi simptomi bolesti su duševna potištenost i umor ciji uzrok bolesnik ne može da ustanovi. Bolesnik cesto mokri i danju i nocu, a mokraca je kristalno bistra. Nema apetita, odvraca se od jela, a uz to se pojavljuju prolivi i povracanje. Uz prve znakove bolesti javlja se glavobolja i nesanica. Bolesnik se oseca kao u polusnu iz kojega se budi na najmanji sum. Postaje bezvoljan i zbunjen. Nastaju trzaji u mišicima, koji cesto prelaze u grceve, a diše duboko i ubrzano. Na koži se pojavljuje svrbež, cesto i s prvim znacima oboljenja. .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 30 g cvetova zovine
* 30 g kunice
* 30 g vreska
* 20 g listova šumske jagode
* 20 g listova nane pitome
* 20 g pcelinje Ijubice
* 10 g kilavice
* 10 g solomunovog pecata oblog
* 10 g bokvice ženske
* 10 g solomunovog pecata uglastog
* 10 g smrekove cme bobe
* 10 g svile od kukuruza
* 10 g nastrugane hrastove kore (donje bele)

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuvati poklopljeno 1 mmutu i ohladiti poklopIjeno. Hladan caj procediti u bocu, zacepiti i držati na hladnom mestu. Piti svaki sat po 1/2 dcl. Svaki drugi sat piti caj zasladjen medom. Umesto vode piti tecnost od kompota suvih šljiva i suvih smokava. Skuvane šljive i srnokve, takodje, pojesti. Kompot ne sladiti. Hranu jesti raskuvanu, kašastu i mlaku bez soli. Jesti što više zeleni, posebno divljeg zelja. Sto više mirovati i ležati u prozracenim prostorijama. Dopušteno je lagano se šetati. Svaki rad je zabranjen. Uz navedene upute lecenje traje 6 meseci. Zatim se nastavlja još 3 meseca s time da se caj priprema od 5 g mešavine trava (umesto prethodnih 10 g).

Added (2008-07-27, 9:39 Am)
---------------------------------------------
UPALA MEHURA

U gotovo 80 posto slucajeva nzrocnik upale rnokracnog mehura su koli-bacili što se nalaze u debelom crevu, gde razgradjuju hranu. U debelom crevu koli-bacili su korisni, no kad prodru u mo-kracne kanale i mokracni mehur, izazivaju teške upale. Dakle, u debelom crevu su ti bacili korisni i neophodni, a u mehuru i mokracnim kanalima štetni i opasni. U normalnim je prilikama mokracni mehur otporan na zarazu izvana. Izlucivanjem mokrace mehur se ispire od prispelih bakterija. Do zastoja u izlucivanju mokrace može doci usled suženja odvodne rnokracne cevi što nastaje posle raznih upala ili zbog tumora u mehuru. U starijih muškaraca do zastoja mokrace dolazi povecanjem žlezde prostate. Upala mokracnog mehura ucestalija je u žena nego u muškaraca zbog toga što je mokracna cev, kroz koju prodiru bakterije, kod žena mnogo kraca. Zaraza redje nastaje putem krvi ili silaznim putem iz bubrega. Upala bubrega je, inace, stalan pratilac kamenca u mehuru. Kad nastupi bolest, najvece su poteškoce u mokrenju. Bolesnik ima stalnu potrebu da mokri, a mokracu teško ispušta. Ta se potreba javlja svakih desetak minuta, po danu i noci. Bolesnik teško pocinje mokriti, nužda dugo traje a popracena je bolovima. Za nekoliko kapi bolesnik se namuci. Mokracna cev jako pece, a u težih upala mehura mokraca je pri kraju krvava. Bolest ne prati povišena temperatura tela. Ako se pojavi, to je znak da je upala zahvatila gomje mokracne kanale sve do bubrega. .

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 60 g stabljike preslice
* 60 g stucanoga ploda šipurike
* 50 g listova i cvetova kunice
* 20 g hrastovih listova
* 10 g stabljike majcine dušice

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procediti u bocu, jako zacepiti i držati na hladnom imnom mestu. Piti svakih 1/2 sata po 1/2 dcl caja. Osim toga », za vreme lecenja 3 puta dnevno pre jela piti 1/2 dcl belog ne suviše jakog vina u kojemu je kuvan beli luk. Taj se napitak priprema tako da se 250 g neoguljenih cesana belog luka kuva u 1 litri dobrog belog vina 30 minuta (poklopljeno i na tihoj vatri). Kad se ohladi, napitak procediti u tamnu bocu, jako zacepiti i držati na sobnoj ternperaturi. Rakijom lozovacom potrebno je jako masirati slabine i podrucje ispod pupka, jako utrljati da rakija ishlapi i, naposletku, previti lanenom ili pamucnom krpom. Hranu pripremati na biljnom ulju. Koristiti što više povrca i voca. Hranu jesti sveže pripremljenu. Zabranjeno je uzimati: konzervirane preradjevine, jako slano jelo, masnocu životinjskog porekla, alkoholna pica i hladne napitke.

Added (2008-07-27, 9:40 Am)
---------------------------------------------
UPALE MOKRACNIH KANALA

Uretra ili mokracovod je mokracni kanal kojim se iz bubrega u mokracni kanal odvodi mokraca. Cim se u bubrežnoj zdelici nakupi mokrace, ona se odmah isprazni. To se vrši ritmickim stezanjem i rastezanjem mokracovoda, a mokraca se u mlazovima isteruje u mehur. Upala mokracovoda nastupa gotovo uvek kao posledica upale bubrega, jer se klice izlucuju s mokracom i zaraze mokracovod. Do upale mokracnih kanala dolazi onda kad u mokracovodu nastupi neko suženje koje izaziva zastoj mokrace. Kadšto mokracovod oboli od tuberkuloze pri cemu odeblja i suzi se. Mokraca se iz mehura odvodi mokracnom cevi koja je u muškaraca dugacka otprilike 20 cm, a u žena otprilike 4 cm. Do upale mokracne cevi u muškaraca dolazi oboljenjem žlezde prostate ili zbog gonoreje. Zbog toga što je mokracna cev kratka, kod žena nastupaju cesto upale mokracne cevi i to zbog toga što se u neposrednoj blizini mokracne cevi nalazi otvor debelog creva. Upala se iskazuje jakim bolovima oko mokracne cevi i pri mokrenju . .

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 40 g stabljike preslice
* 40 g listova nane pitome
* 40 g listova i cvetova kantarije muške
* 40 g listova bokvice muške
* 20 g stabljike majcine dušice
* 20 g bele gorcice

Pripremanje i primena caja:
Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g rnešavine trava i kuvati poklopljeno na tihoj vatri 1 1/2 minuta. Ohladiti poklopljeno, a zatim procediti u bocu, jako zacepiti i držati na tamnom i hladnom mestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i 1/2 dcl posle jela. Prvi dan, posle svih napitaka uzeti srednjukasiku maslinova ulja, a drugi dan, malu kasiku svežeg limunova soka. Ishrana, uputstva i zabrane kao kod lecenja upale mokracnog mehura. U toplo odenuti ledja, slabine i donji deo trbuha .

Added (2008-07-27, 9:41 Am)
---------------------------------------------
KAMENAC U MEHURU

Kamenac retko kada nastaje u samom mokracnom mehuru. Nastaje uglavnom u bubrezima a kroz mokracovod dolazi u mehur gde ostaju i vremenom se povecaju daljnjim taloženjem otpadnih materija iz soli iz mokrace. Kamenac stalno trlja sluznicu mehura zbog cega nastaju upale mehura.

LECENJE: . .

Saslav Caja::

* 50 g pirevine (podzemni deo)
* 50 g listova breze
* 50 g listova medvedjeg groždja
* 40 g korena i plodova ježovine
* 20 g stabljike preslice
* 10 g stabljike majcine dušice

Pripremanje i primena caja: Trave jako usitniti i smešati. U 2 litre prokljucale vode staviti 15 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 3 minuta. Kad se caj ohladi, procediti ga u boce i dodati mu 1 supenu kasiku svežeg limunovog soka. Popiti dnevno 2 litre caja umesto vode. Ostalo je isto kao kod lecenja bubrežnog kamenca

Added (2008-07-27, 9:42 Am)
---------------------------------------------
HRONICNA UPALA BUBREGA

Bolest nastupa kao posledica neizlecene i zapuštene akutne upale bubrega. Dakle, svakoj kronicnoj upali bubrega prethodi akutna upala bubrega. Najucestaliji i najraniji znak bolesti je cesto mokrenje nocu, koje prekida san. Bolesnici su bledožute boje, a zale se na pomanjkanje apetita i umor. U mokraci se nalazi krv, pojavljuju se jake glavobolje a krvni pritisak obicno poraste. Nakon nekoliko godina bolesti, pojavljuje se jako oticanje kao znak znatnog slabIjenja bubrega. .

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 50 g pirevine (podzemni deo)
* 50 g stabljike preslice
* 40 g listova i cvetova hajducke trave
* 40 g stucane smrekove cme bobe
* 30 g stucana ploda šipurike
* 30 g stabljike timijana
* 30 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova bokvice muške
* 30 g lanenog semena
* 30 g listova gaveza
* 20 g korena odoljena

Sve je isto kao i kod lecenja akutne upale bubrega, s time što se umesto vode pije lagani caj pripremljen od mešavine jednakih kolicina kunice, kilavice, medvedjeg groždja i preslice. Bolesnici ga mogu zasladiti medom, ukoliko ne boluju od šeceme bolesti. Piti hladan caj s malo limunova soka. Ujutro i uvece mlakom raki-jom lozovacom namazati ledja, križa i slabine, jako utrljati da se posuši. Posle toga, lanenu ili pamucnu krpu natopiti maslinovim uljem i obložiti rakijom namazana mesta, te umotati suhom lanenom ili pamucnom krpom. Osim navedenih lekova i uputa, za sve oblike bolesti bubrega neobicno su korisne 3 recepture koje se pripremaju od svežih trava. Lecenje traje samo 15 dana
Sastav caja:

* 20 g listova bokvice muške
* 20 g listova bokvice ženske
* 20 g listova i cvetova hajducke trave
* 10 g stabljike majcine dušice
* 10 g Ustova persuna
* 10 g listova celera
* 10 g stabljike timijana

Trave oprati u hladnoj vodi i na cistorn platnu posušiti. Zatim ih usitniti i stucati u stupi (avanu). Stucanoj rnasi dodati 250 g svežeg soka kisele jabuke, sve pornešati i kroz trostruku prozimu tkaninu (gazu) stiskanjem iscediti u emajliranu posudu. Iscedjenom soku dodati 500 g prirodnog meda i dobro umešati. Posudu jako zatvoriti i držati na hladnom mestu. Uzimati 8 puta dnevno po 1 supenu kasiku mešavine sa 1/2 dcl prokuvane i ohladjene vode. Ishrana i druge upute kao u lecenju akutne upale bubrega.
Sastav caja:

* 20 g listova i cvetova hajducke trave
* 20 g kantarije muške
* 20 g listova nane pitome
* 20 g timijana (nešto više cvetova)
* 20 g stabljike bele gorcice
* 20 g korena i žila gaveza

Pripremanje caja i primena kao u prethodnoj recepturi
Sastav soka:

* 1/2 dcl soka cvekle
* 1/2 dcl soka rotkve
* 1/2 dcl soka kisele jabuke
* 1/2 dcl soka kupusa

Pripremanje i primena soka:
Mešavini sokova dodati 1/2 kg prirodnog meda. Sve pomešati, jako zacepiti i držati na tamnom i hladnom mestu. U jednakim vremenskim razmacima uzima se 12 puta dnevno po 1 supena kasika sa 1/2 dcl umereno pripremljenog caja od mešavine jednakih kolicina majcine dušice i pirevine. Druge upute kao u prethodnim recepturama.

Added (2008-07-27, 9:43 Am)
---------------------------------------------
BUBREZNI KAMENAC

Bubrezni kamenci stvaraju se iz otpadnih materija i soli što se nalaze u mokraci. Sto je manje mokrace, to je u njoj više otpadnih materija i soli. U našim krajevima bubrežni kamenci dosta su cesta pojava. Kamenci uglavnom nastaju u jednom bubregu. Isto tako, najcešce se javlja jedan kamenac, dok su retki slucajevi kad istodobno u bubregu postoji nekoliko kamenaca. Bolest pogadja najviše muškarce u dobi od 25 do 45 godina. U dece i Ijudi u dobi iznad 45 godina kamenci nastaju uglavnom u mokracnom mehuru. Toj su bolesti skloni Ijudi koji se pri radu mnogo znoje i gube mnogo tecnosti, zatim oni koji veoma malo mokre - a malo mokre jer ne uzimaju vece kolicine tecnosti. Glavni znak bolesti je jaka bol u predelu bubrega, koja se širi uzduž odvodne mokracne cevi do prepone. Uz bol oseca se mucnina i povracanje. Bol nastupa u vidu napada koji postupno popušta pa se opet ponavlja. To su tzv. bubrežne kolike. Nastaju iznenada, a izazivaju ih vožnja po neravnom putu, kad covek skace ili trci i sl. Do tada je kamenac mirovao u svojem ležištu; medjutim, vanjskim utjecajem pokrece se i zatvara otecanje mokrace. Jakim stezanjem bubrežne zdelice ili mokracovoda organizam pokušava istisnuti kamenac, a to uzrokuje žestoke bolove. Posle svakog napada pri kraju mokrenja primecuje se nešto malo krvi, a kadšto je sva mokraca krvava. Krv dolazi otuda što je kamenac oštetio odvodni kanal. .

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 40 g kilavice
* 40 g medvedjeg grozdja (uva)
* 40 g zecjeg trna
* 30 g šipurike
* 30 g listova breze
* 30 g hajducke trave
* 20 g koprive

Trave jako usitniti i smešati. U 2 litre vode preko noci namociti 15 g mešavine trava. Ujutro staviti na tihu vatru i kad prokuva držati na vatri 1 minut. Ohladiti poklopljeno, procediti u boce i dodati sveži limunov sok (iz 1 limuna). Caj piti umesto vode, s tirne da se dnevno popije najrnanje 1 1/2 litra. Osim toga, za vrijeme jela 3 puta dnevno popiti po 1/2 dcl slabijeg caja pripremlje-nog od žila i stabljike ježovine (bodljikave veprovine). Hranu pripremati sa što manje soli, corbastu, jako raskuhanu i jesti mlaku. Ne piti svežu vodu. Vodu najprije prokuhati i ohladiti, i tek onda piti. Isto tako, zabranjeno je piti mineralne vode, jesti masniju hranu i konzervirane preradjevine. Umesto navedenog caja, u lecenju peska u bubrezima može poslužiti caj od sledecih trava:
Sastav caja:

* 60 g listova breze
* 60 g pirevine
* 40 g preslice
* 40 g šipurike
* 20 g timijana

Caj se priprema i uzima kao u prvoj recepturi.

Added (2008-07-27, 9:44 Am)
---------------------------------------------
AKUTNA UPALA BUBREGA

Bolest se najcešce pojavljuje u detinjstvu i kod mladjih osoba. Starije osobe ne obolevaju cesto. Akutnoj upali bubrega gotovo redovno prethodi upala ždrela ili upala krajnika, tj. angina. Upali bubrega mogu prethoditi šarlah i difterija. Akutna upala bubrega raspoznaje se po otecenim kapcima i gležnjevima. Mokraca je mutna i tamna, a kadšto izrazito krvava. Bolesnik oseca podmuklu bol u predelu bubrega, koja se širi prema besici. Uz to se oseca umomim te gubi apetit. Kasnije se javlja žestoka glavobolja. U slucaju težeg oblika oboljenja dolazi do oti-canja celog tela. Uz to se pojavljuje mucnina i poremecaj vida, teško se diše i povraca. Upalu bubrega cesto prati povišeni krvni pritisak. Mokraca se izlucuje u smanjenim kolicinama

LECENJE: . .

Saslav Caja:

* 40 g svile od kukuruza
* 40 g stabljike preslice
* 40 g stabljike rusomace
* 40 g listova nane pitome
* 40 g listova i cvetova kantarije ženske
* 40 g stabljike timijana
* 40 g stucane smrekove crne bobe
* 20 g listova celera
* 20 g listova bokvice muške

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 1/2 minuta. Kad se caj ohladi, procedi se u tamnu bocu, zacepi i drži na tamnom mestu. Pije se 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela te izmedju obroka, svakih 2 sata po 1/2 dcl. Poslije napitaka koji se uzimaju prije jela, pojesti 1 supenu kasiku rafiniranog maslinovog ulja, a posle drugih napitaka uzima se srednja kasika meda s nekoliko kapi ocedjena limunovog soka. Maslinovo ulje može se uzimati pomešano s hranom. Bole-snici koji ujedno boluju od šeceme bolesti med zamenjuju naran-cinim sokorn. Hranu pripremati iskljucivo na biljnom ulju i s vrlo malo soli, ili bez soli jako raskuhanu hranu, corbastu i sa što više zeleni. Bolesnik treba da živi u prozracnoj sobi s ujednacenom temperaturom. Ujutro i uvecer mlakom mešavinom maslinova ulja i rakije lozovace namazati ledja, slabine, podrucje bubrega i ispod trbuha. Posle toga odenuti se toplo i ležati u toploj prostoriji. Preporucuju se lagane šetnje na cistom vazduhu. Za vreme lecenja bolesti zabranjeno je: meso i mesne preradjevine, slano jelo, alkohol i vece kolicine slastica, crna kafa, cigarete, fizicki rad :
Sastav caja:

* 40 g koprive
* 40 g stucane smrekove crne bobe
* 40 g svile od kukuruza
* 40 g stabljike preslice
* 30 g stabljike timijana
* 30 g stabljike majcine dušice
* 30 g stabljike nane divlje
* 30 g korena beloga sljeza
* 30 g listova peršuna
* 20 g stabljike kilavice

Pripremanje caja, nacin upotrebe i sve druge upute iste su kao i kod lakšeg oblika akutne upale bubrega, s time što se u ovom slucaju uzima lagani caj od rnešavine jednakih kolicina majcine dušice i glogova cveta. Ne uzimati suviše tecnosti .

 
 
Forum » Razno » Zdravlje,telo,lepota » Lecenje biljem (Treci deo)
Page 1 of 11
Search:


Idi na vrh
 

Candles & COLORS je firma koja se bavi izradom sveca iskljucivo od Palminog voska. 
Palmin vosak je 100% cist vosak koji pre svega ekoloski zadovoljava sve Svetske standarde. 
Nase svece su izradjene od najkvalitetnijeg Palminog voska i najkvalitetnijih fitilja sto odlikuje : 
- Cvrstinu same svece. 
- Otpornost na visoke spoljne temperature. 
- Veliku trajnost sagorevanja. 
- Kompletno sagorevanje bez izlivanja. 
Izradu vrsimo po narudzbini a modele sa svim podatcima mozete videti u nasem Katalogu.
Sve vrste cveca...
Balkan Internet Cafe Sve vrste fasaderskih radova i sire...Vip Zurka - Radio
 
Mayapolis
Blogger Widgets
Zavedime Web Sajt