Lecenje biljem - Forum
Ponedeljak, 2016-09-26, 8:15 PM
Dobrodosli Gost RSS
>> Da bi mogli ucestvovati morate se ulogovati <<
[ Nove poruke · Clanovi · Forum rules · Search · | RSS ]
Page 1 of 11
Forum » Razno » Zdravlje,telo,lepota » Lecenje biljem
Lecenje biljem
sanatorium Date: Subota, 2008-07-26, 6:48 AM | Postovi # 1
Kapetan
Groupa: Korisnik
Postovi: 90
Reputacija: 0
Status: Offline
UPALA ZUCI

Lecenje :

Saslav Caja: 1

* 30 g stabljike rosopasa
* 30 g kopitnjaka
* 30 g kore i korena krkovine
* 20 g cvetova kamilice
* 20 g stabljike majcine dušice
* 20 g stabljike konjogriza
* 20 g koprive
* 5 g listova ruzmarina

Trave jako usitniti i smešati. U posudu staviti 5 g mešavine trava i preliti 1 litrom prokljucale vode te pustiti da se ohladi poklopljeno. Hladan caj procediti i popiti, dnevno, po 1/2 dcl u jednakim vremenskim razmacima, svu pripremljenu kolicinu caja. Ishrana kao u lecenju hepatitisa , s time što je zabranjeno jesti jaja i kore od vo?a i povrca. Za lecenje bolesti može poslužiti caj od mešavine trava:

Sastav caja: 2

* 20 g kantarije muške
* 20 g divlje nane
* 20 g rosopasa
* 20 g muške i ženske bokvice
* 20 g korena cicka
* 20 g crvene smrekove bobe
* 20 g slatke paprati
* 20 g imele
* 20 g kunice

Added (2008-07-21, 6:02 Pm)
---------------------------------------------
KATAR SREDNJEG UHA

Bolest je mnogo ucestalija nego akutni gnojni katar srednjeg uha. Kadšto se razvija samostalno, a može nastati iz akutnog gnojnog katara. Glavni mu je znak isticanje gnoja iz obolelog uha. Gnoj smrdi, a gdekad i jako zaudara. Bolovi nastaju povremeno i to u obliku probadanja. Sluh mnogo ne trpi. iako bolest ne prouzrokuje posebne smetnje, ipak može postati složenom i veoma opasnom. .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 30 g bele imele
* 30 g cvetova i listova miloduha
* 30 g crvotocine
* 20 g stabljike majcine dušice
* 20 g korena beloga sleza

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 2 minute. Ujutro i uvece mlakim cajem ispirati (pumpicom) bolesne uši. Nakon što ste isprali uši, spoljni deo školjke dobro osušiti pamucnom krpom, a zatim pumpicom, jedan dan, ukapati 10 do 15 kapi maslinova ulja, a drugi dan kantarion ulja. Naizmenicno ciniti 15 dana. Ne cackati po uhu i ne šetati se po hladnom i vetrovitom vremenu. Uokolo uha, sa spoljne strane, tanko namazati maslinovim uljem i glavu utopliti.

Added (2008-07-21, 6:04 Pm)
---------------------------------------------
UPALA JEDNJAKA OESOPHAGITIS

U vecini slucajeva bolest nastaje od uzrocnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a kadšto nastaju ozledama od tvrdih delova hrane, opekotina od vrucih jela i pica i sl.
Kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a cest je slucaj da se ospe cirastim ranama. Tada nastaju bolovi i poteškoce pri gutanju, zatim bolovi medu lopaticama, a u težih slucajeva pojavIjuje se osecaj, kao da se jelo zaustavilo u jednjaku
Lecenje: . .

Saslav Caja: 1

* 40 g majcine dušice
* 40 g kadulje
* 40 g konjogriza
* 40 g pelina
* 40 g odoljena
* 40 g podbela
* 40 g beloga sleza

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i poklopljeno kuvati 2 minute. Hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl gorkog caja. Nakon što ste popili caj, svaki put popiti srednju kasiku rafiniranog ili filtriranog ulja. Isto ulje uzeti 3 puta dnevno u 3 obroka. Kao i kod upale jednjaka, jesti samo corbastu i jako raskuvanu hranu, posebno divlje zelje
.
Saslav Caja: 2

* 30 g majcine dušice
* 30 g kadulje
* 30 g konjogriza
* 30 g vrbove kore
* 30 g maticnjaka
* 30 g kunice
* 30 g preslice
* 30 g beloga sleza

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i poklopljeno kuvati 2 minute. Hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl gorkog caja. Nakon što ste popili caj, svaki put popiti srednju kasiku rafiniranog ili filtriranog ulja. Isto ulje uzeti 3 puta dnevno u 3 obroka. Kao i kod upale jednjaka, jesti samo corbastu i jako raskuvanu hranu, posebno divlje zelje.

Added (2008-07-21, 6:06 Pm)
---------------------------------------------
ZUTICA

Lecenje:

Saslav Caja: 1

* 20 g stabljike prilipa
* 20 g žila zecjeg tma
* 20 g stabljike rosopasa
* 20 g stabljike kantarije ženske
* 20 g stabljike lanilista
* 20 g stabljike ive trave
* 10 g stabljike kantarije muške
* 10 g stabljike borovnice
* 10 g listova vodene trbulje
* 10 g listova mažurana
* 10 g listova i cvetova latica ruže penjacice ili vrtne ruže

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru vode preko no?i namociti 10 g mešavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru i kuvati poklopljeno 2 minute. Kad se caj ohladi, procediti ga u bocu i dodati 4 supene kasike meda. Umešati med i piti 6 puta dnevno u jednakim vremenskim razmacima:

Sastav caja: 2

* 40 g imele
* 40 g stabljike pirevine
* 40 g stabljike majorana
* 40 g stabljike konjogriza
* 40 g listova omana
* 40 g listova i bobe borovnice
* 40 g stucane smrekove crne bobe

Added (2008-07-23, 2:14 Pm)
---------------------------------------------
KAMEN U ZUCI

Ako su kamenci u žuci sitni, tj. velicine zrna kukuruza, moguce ih je izbaciti brzo i jednostavno, ali uz odredjene boli, na sledeci nacin: Jedan dan i jednu noc, 24 sata, ništa ne jesti. Zatim pripremiti mešavinu od 1 litre rasola (tecnosti) od kiselog kupusa, 4 dcl maslinova ulja i soka od 4 limuna. Piti svakih 25 minuta po 1 dcl tecnosti Odmah ce nastupiti bolovi i proliv i kamenci ce biti izbaceni sa stolicom, najduze za 4 do 5 sati, tj. dok se popije pripremljeni lek. Nakon što su kamenci izašli, 10 do 15 dana ne uzimati suvo meso, kore od voca i povrca, sirovu zelen i sl. Za to vreme piti lagani caj - dnevno 4 dcl - od mešavine jednakih kolicina konjogriza i kamilice. Kako bi se izbacili kamenci iz žucnog mjehura, može se koristiti sledeci caj. Postupak duze traje, ali bez boli. Na bolesniku je da odabere recepturu koju želi .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 30 g stabljike rosopasa
* 30 g kore i korena krkovine
* 30 g cvetova kamilice
* 30 g listova divlje nane
* 30 g iglica ariša
* 20 g samlevenog lanenog semena
* 20 g cvetova i listova timijana
* 20 g puzave pirevme

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minut. Kad se caj ohladi,
procediti ga u bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela i izmedju obroka (oko 10 i 16 sati). Dnevno popiti 8 dcl caja. Za vreme rucka i vecere s hranom pojesti po 1 supenu kasiku maslinova ulja. Ishrana kao u hepatitisa. Veliki žucni kamenci moraju se odstraniti operativnim zahvatom. Posle operacije voditi racuna o ishrani: odbaciti jake zacine, masnoce životinjskog porekla te koru od voca i povrca.

Added (2008-07-23, 2:14 Pm)
---------------------------------------------
MASNA JETRA

Lecenje: . .
Saslav Caja:

* 80 g kantarion
* 70 g kamilice
* 50 g listova maline
* 40 g listova kadulje - zalfije
* 20 g listova pelina
* 20 g listova srcanika
* 20 g listova persuna
* 10 g listova celera
* 10 g stabljike komoraca
* 10 g stabljike majcine dušice

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru preko noci namociti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da vri 1/2 minute. Kad se ohladi, caj procediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu kolicinu popiti izmedju obroka, umesto vode. Sva druga uputstva kao kod lecenja hepatitisa.

Added (2008-07-23, 2:15 Pm)
---------------------------------------------
JETRENE PEGE - PIDINAZA

Uzrok bolesti su gljivice. Bolest se najcešce pojavljuje na trbuhu i ledjima. Pege se cesto spajaju cineci vece površine. Pege nastaju u ubliku nitastih naslaga gljivica koje se lako mogu razgrebati noktima. Bolest nije opasna i ne uzrokuje posebne neugodnosti, osirn što neznatno svrbi i uzrokuje jako znojenje, posebno u malokrvnih osoba.. .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 20 g listova pitome nane
* 20 g listova i cvetova kunice
* 20 g ive trave (bez korena)

Trave usitniti i smešati. U 2 litre vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati 2 minute poklopljeno. Kad se caj ohladi, procediti ga i piti dnevno 8 dcl. Jesti jako raskuvanu hranu s povrcem i zeleni, pripremljenu na obicnum biljnom ili maslinovom ulju. Odbaciti suhomesnate proizvode, konzervirane preradjevine i masnoce životinjskog porekla. Hranu ne soliti ili što manje soliti. Redovno se kupati i menjati donje rublje - osnovni je preduslov lecenju te bolesti .

Added (2008-07-23, 2:15 Pm)
---------------------------------------------
HEPATITIS

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 30 g cvetova i listova hajducke trave
* 30 g cvetova i listova kantarije ženske
* 30 g stabljike majcine dušice
* 30 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
* 20 g cvetova karnilice
* 10 g hrastove kore

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Kad se caj ohladi, preliti ga u bocu i piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl pre i posle jela, te izmedju obroka. Jesti raskuvanu i ?orbastu hranu, pripremljenu iskljucivo na obicnom ulju i bez zapržavanja. Jesti mlaku hranu. Za vrijeme lecenja strogo je zabranjeno uzimati alkohol, kafu i duhan, zatim, konzervirane preradjevine, jake zacine, masnoce životinjskog porekla, meso s roštilja i sl..

Added (2008-07-23, 2:16 Pm)
---------------------------------------------
GOJAZNOST - DEBLJINA

Gojaznim se naziva covek cija težina prelazi normalnu težinu za 15 %. Normalna težina se izracunava na razne nacine. Jedna od formula polazi od visine tela: visina (u centimetrima) minus 100 minus 10% daje telesnu težinu u kilogramima.
Gojaznost se u zavisnosti od uzroka deli u razne kategorije. Uglavnom razlikujemo gojaznost nastalu usled prekomerne ishrane i gojaznost ciji uzroci leže u konstituciji ili su nasledeni. Ova poslednja vrsta gojaznosti cesto je povezana sa zadržavanjem vode u telu.
Gojaznost koja najcešce kod muškaraca nastaje usled prekomerne ishrane može se suzbiti ogranicavanjem kolicine hrane i obuzdavanjem apetita. Gojaznost, ciji su uzroci psihicke prirode, javlja se cešce kod žena i otklanja se mnogo teže. Biljke na razne nacine mogu suzbijati gojaznost.
Ovde se navode prema glavnim osobinama i glavnom dejstvu, . Neke biljke imaju raznoliko dejstvo. . Pri tome su najvažniji upornost i strpljenje .

Lecenje: . Biljke na razne nacine mogu suzbijati gojaznost.
Ovde se navode prema glavnim osobinama i glavnom dejstvu, . Neke biljke imaju raznoliko dejstvo. . Pri tome su najvažniji upornost i strpljenje .

.
Saveti:

* za smanjeno uzimanje hrane: plavi patlidžan
* za obuzdavanje apetita: lekoviti odoljen
* za niskokaloricnu dijetu: celer, trešnje ili višnje, motovilka, jabuke, grožde
* za stimulisanje razmene materija i lucenje unutrašnjih žlezda: slatki mehuroviti okrek, leskovina, obicni bracic
* za opuštanje grca i umirenje: obicni virak, beli glog
* za bolje lucenje žuci: artišoke, maslacak
* za procišcavanje krvi: bela breza, limun, obicna dimnjaca, crvena ribizla, obicni tetrljan
* za mokrenje: obicni petrovac, crna ribizla, višnja, divlja mirodija, jasen, kukuruz, trešnja, maslina, jabuka, paškanat
* za cišcenje: pasjakovina, obicno irsko seno, divlji slez, beli luk
* za jacanje vena: divlji kesten, leskovina, crvena vinova loza
* kod stroge dijete za cišcenje krvi: trešnja, jabuka, grožde

Biljke i ishrana u slucaju gojaznosti (da biste ublažili osecaj
gladi pojedite pre obroka jednu jabuku):

Kao predjelo:

* plavi patlidžan, on sadrži malo kalorija; celer, pošto puni somak, motovilka
* žele od irskog lišaja: 50 g obicnog irskog lišaja na 1 litar vode; 1 supena kašika
* paškanat pospešuje mokrenje

Tokom jedne terapije:
# sok od trešnje: 1 kg trešanja sadrži oko 500 kalorija
# sok od jabuka: 1kg ili 1 litar sadrži oko 500 kalorija
# sok od grožda: 1 litar dnevno iznosi 900 kalorija

Ovakva desetodnevna dijeta smanjuje težinu. Ove kalorije treba dodati i kalorijama ostalih životnih namirnica, tako da dnevna kolicina ne prelazi 1000 kalorija. Dijete sa 800 ili cak sa samo 600 kalorija mora prepisati i kontrolisati lekar, a u nekim slucajevima može biti neophodan i boravak u bolnici.
Svakodnevno po 3 šolje:

* caj od artišoka: 20 g svežih listova na 1 litar vrele vode
* caj od bele breze: 30 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; dodati na vrh noža sode bikarbone
* caj od crne ribizle: 50 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
* caj od divlje mirodije: 30 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
* caj od jasena: 40 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
* caj od kukuruza: 40 g kukuruzovog zrna na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
* caj od divljeg kestena: 40 g kore na 1 litar vode, kuvati 5 minuta, pa ostaviti da odstoji 5 minuta
* caj od trešnjinih peteljki: 30 g na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
* caj od maslacka: 80 g korena na 1 litar vode, kuvati 5 minuta pa procediti
* caj od belog luka: 100 g na 1 litar vode, kuvati 15 minuta; po 1 šolja na 10 minuta pre svakog obroka

Added (2008-07-23, 2:16 Pm)
---------------------------------------------
CIR NA ZELUDCU

Cir na želucu ozbiljna je bolest cije posedice mogu biti dalekosežne i opasne. Znakovi bolesti su i prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom ciru, pogotovo kad se cir dotakne. Neposredno nakon jela nastaju grceviti bolovi koji prestaju kad se jelo povrati. Dogodi se da se krv iz cira na želucu izlije u crevo te se pojavljuje u stolici u vidu katranovih sastojaka. .

Lecenje: . .

Saslav Caja: za laksi oblik bolesti

* 40 g listova pitome nane
* 40 g listova divlje nane
* 40 g stabljike dubcaca
* 40 g listova i cvetova kantarije muške
* 40 g listova i cvetova kantarije ženske
* 40 g stabljike preslice
* 30 g stucane smrekove crvene bobe
* 39 g stucane smrekove cme bobe
* 30 g imele bele
* 30 g žila pirevine
* 20 g listova šumske jagode
* 20 g listova kupine
* 20 g listova i cvetova lipe
* 10 g listova pelina nizinskoga

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 1 1/2 minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan caj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, pre i posle jela, po 1 dcl. Posle napitaka pre jela, uzimati srednju kasiku rafiniranoga ili filtriranoga maslinova ulja, a posle napitaka nakon jela, 1 supenu kasiku isto ulja. Preostala 4 dcl piti izmedju obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu - najpre se kupus nariba a zatim iscedi. Ukoliko se dnevno pije 1/2 litre kupusova soka, kolicme caja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno. U tom slucaju dnevno je potrebno pripremiti 1/2 litre caja, s time da se u prokljucalu vodu stavi 5 g mešavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se uporedno s cajem. U tom slucaju, takodje, smanjiti kolicine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban:
Sastav caja:

* 70 g listova i cvetova kunice
* 60 g listova pitome nane
* 50 g listova i cvetova kantarije muške
* 40 g listova šumske jagode
* 10 g listova pelina
* 10 g listova kadulje krstašice

Pripremati caj jednako kao i prethodni, s time što se u toku
dana mora popiti cela kolicina od 1 litre - 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a preostala 4 dcl izmedju obroka, umesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 supene kasike maslinova ulja. Za mladje Ijude koji boluju od cira na želucu a bili su strastveni pušaci i u manjoj meri uživali alkohol, preporucuje se sledeci caj: .

Added (2008-07-23, 2:17 Pm)
---------------------------------------------
CIROZA

CIROZA
Lecenje: . .

Saslav Caja: 1

* 60 g listova pitome nane
* 50 g stabljike preslice
* 40 g cvetova kunice
* 30 g maticnjaka (vece kolicme listova)
* 20 g hrastove kore
* 20 g listova bokvice muške
* 10 g listova pelina

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru preko noci namociti 5 g mešavine
trava. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da vri 1/2 minute. Kad se ohladi,
caj procediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu
kolicinu popiti izmedju obroka, umesto vode. Sve druge upute kao u lecenju hepatitisa.
Saslav Caja: 2

* 40 g konjogriza (bez listova)
* 40 g cvetova kamilice
* 30 g stabljike komoraca
* 30 g listova divlje nane
* 20 g stabljike puzave pirevine
* 20 g listova bokvice (muške ili ženske)
* 20 g hrastove kore
* 20 g listova kupine

Caj pripremati, upotrebljavati te postupati po uputama za ishranu i zabrane kao u prethodnoj recepturi

Added (2008-07-23, 2:17 Pm)
---------------------------------------------
AKUTNI GASTRITIS

Najucestaliji uzrok akutnom želucanom kataru (upali) je suviše teško, prehladno i neukusno jelo koje se teško vari, a jede neumereno. Tada se sluznica želuca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremecaji u varenju Bolest je veoma neugodna. .

Lecenje: .Kao što smo u uvodnom delu poglavlja naglasili, za uspešno lecenje želucanog katara, katara dvanaesterca, cira na želucu i dvanaestercu te svih crevnih bolesti potrebno je bezuslovno odbaciti cigarete, alkohol, konzervirane preradjevine, kavu, biber, ljuta zapržena jela, jako zacinjena, suva i kisela jela, fermentirani sir i hranu koja nagriza i nadražuje ionako oštecenu sluznicu .

Saslav Caja:

* 30 g listova pitome nane
* 30 g cvetova kamilice
* 30 g cvetova i listova kunice
* 30 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
* 30 g stabljike petrovca
* 30 g listova i cvetova maticnjaka

Trave usitniti i smešati. U 1 1/2 litru vode preko noci namociti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati - kad prokljuca, poklopljeno kuvati 1 minut, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu kolicinu caja popiti u toku dana: po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu kolicinu u toku dana umesto vode. Za vrijeme lecenja hranu je potrebno jako raskuvati i pripremati na ulju. U manjoj kolicini može biti zastupljena masnoca životinjskog porekla, ali se jelo ne sme zapržiti. Umaci ne dolaze u obzir. Od svega je ponajbolje jesti jako raskuvanu (rastvorenu) zelen. Dopušteno je uzimati i med s cajem. Preporuceni postupak lecenja traje do 2 meseca

Added (2008-07-23, 2:18 Pm)
---------------------------------------------
CMICAK - JECMENAC

Iako se pojavljuje i kod odraslih Ijudi, jecmenac je uglavnom decja bolest, ili bolest mladog doba. To je gnojna upala sitnih žlezda koje se nalaze na vedjama i koje izlucuju mast za podmazivanje vedja. Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnje i bolove. Najpre otekne, zatim otvrdne i postupno se povecava. Kad dozre, tj. kad se u njemu razvije gnojni cir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebno nocu, razlije po oku.
Jecmenac se cesto vraca. Medutim, tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili »nezdravom oku«, kako to mnoge majke pomišljaju. Rec je o infekciji koju prouzrokuju deca što neprestano trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spaja nos i oko . .

Lecenje: .
Oblog od pamucne krpe namociti domacom rakijom šljivovicom i stavljati ga na zatvoreni, bolesni ocni kapak. Oblog držati otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruki oblog od pamucne krpe natopljene maslinovim uljem. Taj oblog držati što duže, a ponajbolje preko noci. Ujutro, nakon što ste se probudili, mlakim cajem od cvetova kamilice isprati vedje. Taj se caj priprema tako da se 5 g kamilice prelije sa 1/2 litre prokljucale vode; caj se odmah poklopi i pusti da se ohladi.
Posebno je važno izbegavati svaki dodir necistim rukama.i.

: .

TVRDI JECMENAC

Tvrdi jecmenac ne pojavljuje se tako cesto kao obicni. Bolest se iskazuje kao oteklina na koži ocnog kapka. Oteklina je ispupcena prema spolja, a velika je poput sociva. Kada nastupi, ne postoje nikakve smetnje i upalni procesi. Bolest je, u stvari, masna, žlezdana oteklina, nije pogibeljna, ali ju je potrebno odstraniti jer unakazuje oko.
Lecenje:

Cajem od kamilice 3 puta dnevno redovno ispirati oko. Nakon toga staviti oblog od maslinovog ulja i držati ga što duže. Oblog se priprema tako da se na pamucnu krpu nakapa maslinovog ulja. Pre odlaska na pocinak, ispeci malu glavicu crvenog luka, ocistiti je i stucati. Dodati malo maslinovog ulja i mlaku oblogu od pamucne krpe priviti na bolesno mesto. . .

Added (2008-07-23, 2:19 Pm)
---------------------------------------------
KONJUNKTIVITIS

Spojnica je prozima sluznica koja pokriva unutamju stranu ocne vedje, priljubljena je uz ocnu jabucicu a da se ne dotice njezina srednjeg dela - rožnice. Od svih delova oka, ocna spojnica najviše je izložena opasnostima pa zbog toga najcešce oboli. Kad nastupi katar, spojnica se upali i otekne, zbog cega izlucuje mnogo tekucine. Ispocetka je tecnost vodenasta, zatim postaje mutna i, naposletku, gnojna. Rubovi vedja ispunjeni su gnojem te se ocni kapci preko noci slepe tako da ih se veoma teško može ocistiti. Sto je katar jaci to je spojnica crvenija jer su joj žilice ispunjene prekomernom krvi. Bolesnik stice dojam da mu je nešto upalo u oko, jer oseca pritisak i paljenje u oku. Zatim ga oci svrbe i »peku«, što jedva može izdržati. Sto se oko više trlja, to se više podražava. Oku smeta svetlost i težina vlastitih kapaka. Uvece se smetnje i bolovi povecavaju. Uzroci bolesti su gljivice koje udju u oko i nastane se u vrecici spojnice. Bolest nastupa kao popratna pojava raznih upala i prehlada. Kadšto brzo prolazi, za nedelju, dve, a može postati i kronicnom. To se dogadja kada bolesnik živi i radi u prašnjavim prostorijama te prljavim rukama dodiruje oci.. .

Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 20 g vidaca
* 20 g hrastovih listova
* 10 g hrastove kore
* 10 g korijenja belog sleza
* 10 g divljeg sleza

Trave jako usitniti i smesati. Na 5 g mešavine trava preliti 1 litru prokljucale vode i hladiti poklopljeno. Kad je caj postao mlak, procediti ga kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Mlakim cajem ispirati oci i stavljati obloge od pamucne tkanine namocene cajem. Oblozi se stavljaju na zatvorene ocne kapke i drže se što duže vremena. Od istih trava kuvati lagani caj koji se pije rnlak, zasladjen medorn i to 6 puta dnevno po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima..
Sastav caja:

* 30 g rosopasa
* 20 g mirisne Ijubice

Caj se priprema i primjenjuje kao u prethodnim recepturama.Za lecenje bolesti može korisno poslužiti
lagani caj od mešavine jednakih kolicina kamilice i kunice. Ujutro i uvece rnlakim cajem ispiru se obolele oci. Posle jutarnjeg ispiranja, na zatvorene ocne kapke stavljati oblog od pamucne krpe namocene domacom rakijom šljivovicom. To ciniti za dana. Posle vecemjeg ispiranja, pre spavanja stavljati oblog od pamucne krpe namocene maslinovim uljem. Lececi se cajevima, ujedno je potrebno usmeriti punu pažnju cistoci tela, posebno glave i ruku. Izbegavati bilo kakvo trljanje rukama; bolesnik se ne sme nalaziti u prašnjavim i vetrovitim prostorijama. Po suncanu danu preporucuje se nositi tamnozelene suncane naocare. .

Added (2008-07-23, 2:19 Pm)
---------------------------------------------
APOPLEKSIJA - MOZDANA KAP

Moždana kap je veoma ozbiljna, a neretko i smrtonosna bolest. Nastupa kao posledica ateroskleroze, bolesti krvnih žila mozga, visokog krvnog pritiska šeceme bolesti i drugih uzroka. .

Lecenje: .Bolesnika treba odmah poleci, a pod glavu staviti mu jastuk. Bolesnik mora mirno ležati. Ako je pri svesti, potrebno je piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl hladnog caja od mešavine jednakih kolicina arnike i celera. Caj se priprema tako da se u 1/2 litre prokljucale vode stavi 2 do 3 g mešavine trava, ohladi poklopljeno i pije gorak. Ako se radi o zastareloj bolesti, o oduzetosti pojedinih delova tela, teškom izgovoru, zaplitanju jezika, bolesnik treba da pije svaki sat vremena po 1/2 dcl caja od sledecih trava: .

Saslav Caja:

* 20 g žila koprive
* 20 g konjogriza
* 20 g cvetova lipe
* 20 g listova bokvice ženske
* 20 g listova mirisne Ijubice
* 20 g iglica ariša

U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Nakon što se ohladi, caj pretociti u bocu. Ako bolesnik ne boluje od šecerne bolesti, caj može piti zasladjen medom. Hranu pripremati iskljucivo u biljnom ulju bez zapržavanja. Jesti što više voce i povrce. Raditi lagane vežbe .

Added (2008-07-23, 2:21 Pm)
---------------------------------------------
ZUJANJE U USIMA - TINITIS

Zujanje u ušima, izmedju ostaloga, nastaje i slablenjem slušnog živca. Ono može biti prouzrokovano starošcu, promajom, prevelikom bukom, povišenim krvnim pritiskom, ili nasledno steceno. Bolest se iskazuje skoro trajnim šumovima u ušima i osetnim smanjenjem sluha. .
Lecenje: . .

Saslav Caja:

* 30 g listova i cvetova maticnjaka
* 30 g listova i cvetova vreska
* 30 g cvetova gloga
* 20 g listova masline

Trave jako usitniti i smešati. U 2 litre prokljucale vode namociti
preko noci 15 g mešavine trava. Ujutro dodati 4 do 5 supenih kasika meda i na tihoj vatri kuvati 1 minut. Ohladiti poklopljeno, procediti i dodati 1 dcl svežeg limunovog soka. Izmešati i svakih 2 sata piti po 1 dcl caja
Pored toga uši ispirati cajem od mešavine sledecih trava:
20 g stabljike bele gorcice
20 g bele imele
20 g cvetova kamilice
Trave jako usitniti i smešati. Pripremiti umeren caj. Mlakim cajern ispirati uši, a nakon toga spoljni deo uha osušiti i staviti tanki sloj procešljanog pamuka (vate). Ispirati pumpicom. Postupak vršiti uvece, pre spavanja, Pripremiti kompot od suvih smokava i suvih šljiva, ali bez sladjenja. Smokve i šljive jesti, a tecnost piti umesto vode. Izbegavati sve što narušava živce i sluh .

ZUJANJE U USIMA ZBOG VISOKOG KRVNOG PRITISKA

Zujanje u ušima može biti uzrokovano povišenim krvnim pritiskom, posebno kod starijih osoba. Ukloni li se visoki pritisak, prestaju i zujanje i slušne smetnje. Lijecenje Pored leka kojega treba uzimati za lecenje povišenog krvnog pritiska potrebno je 2 puta dnevno piti po 1 dcl umereno pripremljenog caja od mešavine jednakih kolicina listova masline, glogovih cvetova i listova i cvetova majcine dušice. Hladan caj pije se uz dodatak supene kasike svežeg limunovog soka što se posebno iscedi za svaki decilitar caja.

Added (2008-07-23, 2:21 Pm)
---------------------------------------------
ATEROSKLEROZA

Do oboljenja obicno dolazi usled upale zida krvnih žila, koja se može razviti na raznirn mestima i granama glavne, velike žile kucavice i njenim najsitnijim izdancima. Zdrave i normalne žile kucavice su veoma elasticne, što omogucuje normalno cirkulisanje krvi u ljudskom organizmu.. .

Lecenje: .Zavisno od stepena oboljenja i raširenosti bolesti razlikujemo lecenje lakšeg oboljenja (u samom pocetku) i lecenje kronicnog oboljenja .

Saslav Caja: za laksi oblik bolesti

* 40 g vrbove kore
* 40 g listova i cvetova pcelinje ljubicice
* 30 g imele
* 30 g listova i izdanka maline
* 30 g listova kupine
* 30 g islandskoga lišaja
* 30 g stabljike timijana
* 20 g stabljike konjogriza
* 20 g listova ribiza crvenog
* 20 g listova breze
* 20 g gladišike
* 20 g korena koprive
* 20 g listova i cvetova vreska - belog cveta
* 20 g listova vinove loze
* 20 g gladišike (stabljike sa cvetovima)
* 10 g stabljike macuhice
* 10 g korena i žila lincure
* 10 g listova i cvetova (latica) vrtne ruže

Trave jako usitniti i zajedno smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 1 minut i hladiti poklopljeno. Hladno procediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela. Posle svih napitaka pre jela, uzimati srednju kasiku meda, a nakon napitaka poslije jela, istu kasiku limunovog soka. Bolesnici koji boluju od šeceme bolesti ne uzimaju med, nego u oba slucaja uzimati limunov sok, koji je potrebno za svaku priliku posebno ocediti. Pored navedenog caja, koji se uzima kao osnovni lek, preporucuje se tinktura za jacanje srca, tj. srcanog mišica, koja se, po 6 kapi ujutro i uvece, uzima s kockom secera, vodom ili cajem. Hranu pripremati na biljnom ulju i bez zaprški, sa što više povrca i raskuvanu. Ugojene osobe trebaju smršaviti, pa zbog toga valja pripaziti na kolicinu hrane. Za vreme lecenja zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkoholna pica, jesti zapržena jela, konzervirane preradjevine, govedinu, sve vrste pccenja, slatkiše u vecoj meri, zatim vršiti naporan rad i sl. Zabranjeno je, takodje, izlaziti oznojen na vetar. Preporucuje se pranje hladnom vodom, i to ujutro od struka prema glavi. Svaki dan obavezno vršiti telesne vežbe barem 1 sat i što više hodati na cistom vazduhu. Vežbe možete zamenti i plivanjem, samo što voda ne sme biti ni suviše topla ni suviše hladna, što znaci negde izme?u 20 i 25*C.
Sastav caja: za tezi oblik bolesti

* 40 g hrastove kore (donje bele)
* 40 g listova maline
* 40 g gladišike
* 40 g listova breze
* 30 g listova crnoga ribiza
* 30 g cvetova lipe
* 30 g stucane smrekove crne bobe
* 30 g listova i stabljike divlje nane (bez cvetova)
* 30 g stabljike preslice
* 30 g stabljike gorušice
* 30 g stabljike mažurana
* 20 g konjogriza
* 20 g stabljike timijana
* 20 g stabljdke rusomace
* 20 g imele bele
* 20 g vreska - plavog cveta

Trave jako usitniti i zajedno smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava, kuvati poklopljeno 1 minut a zatim hladiti poklopljeno. Hladan caj procediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, zatim oko 10 sati, 16 sati i pre nego što legnete spavati. Pre svih napitaka, jedan dan, uzima se srednja kasika mešavine jednakih kolicina limunova soka i meda, a drugi dan, uzima se velika supena kasika naribanih kiselih jabuka s malo meda ili šecera. Treci dan limunov sok i med, pa naribane jabuke itd. Preporucljivo je da med bude od kadulje ili vreska. Umesto vode, jedan dan. piti caj pripremljen od jednakih kolicina ljusaka grahove mahune i korena podbela (dakle, uz limuiiov sok i med), a drugi dan posebno pripremljen caj od vrbove kore (dakle, uz naribane kisele jabuke). Taj se caj priprema tako da se 15 g vrbove kore namoci u 5 Litara vode (u vremenu od 24 sata), nakon cega se kuva, s time da kljuca 1 minut poklopljeno i pusti da se ohladi. Ishrana, zabrane, telesne vježbe kao kod lecenja lakšeg oblika bolesti.

Added (2008-07-23, 2:22 Pm)
---------------------------------------------
Mali krvni pritisak

Pod tom bolesti podrazumeva se stanje arterijskog krvnog pritiska ispod redovnog stanja. Kao donja granica redovnog stanja dijastolickog pritiska za odrasle uzima se oko 70 mm Hg. Kod dece su te granice cesto niže. Bolesnici koji boluju od te bolesti u vecini slucajeva imaju simptome omaglice i opste slabosti. .
Lecenje: . .
Saslav Caja:

* 40 g stabljike dubcaca
* 40 g stabljike preslice
* 40 g kunice (što više cvetova)
* 40 g listova i cvetova kantarije ženske
* 40 g listova i cvetova miloduha
* 30 g listova i cvetova vreska - plavog cveta
* 30 g stabljike timijana
* 30 g listova divlje nane
* 30 g listova breze
* 30 g listova i cvetova vreska - belog cveta
* 30 g amike (nešto više listova)
* 20 g korena beloga sleza
* 20 g listova kadulje
* 20 g stabljike peršuna
* 20 g stabljike ive trave

U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g usitnjene mešavine trava. Kuvati poklopljeno 1 minut i hladiti poklopljeno. Hladan caj procediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela. Osim toga, pije se po 1 dcl u 10 i 16 sati. Posle svih napitaka pre jela, nzima se kasika rafiniranog maslinova ulja, a posle napitaka nakon jela, uzlma se 1 supena kasika naribanih kiselih jabuka, jedan dan, zasladjenih medom, a drugi dan, šecerom. Režim ishrane kod lecenja ove bolesti je bez ogranicenja.

Added (2008-07-23, 2:22 Pm)
---------------------------------------------
POVISEN KRVNI PRITISAK

Pod povisenim krvnim pritiskom podrazumevamo povišenje dijastolicnog krvnog pritiska iznad 12,7 kPa (95 mm Hg). Od te bolesli obicno obolevaju ljudi iznad 35 godina. Bolest je jako raširena u svetu . Bolest povišenog krvnog pritisaka obicno pocinje postupno i neprimetno. Prvi simptomi bolesti su nervoza, glavobolja u zatiljnom delu glave, umor i sl. U razvijenijoj fazi bolesti slede pogoršanja na bazi ateroskleroze, koroname skleroze, proširenja leve srcane komore, razne aritmije i smetnje u napajanju srcanog mišica, angina pektoris, infarkt, moždana kap i sl. Osim toga, mogu se pojaviti simptomi oštecenja bubrega. Bolest bubrega, inace, može dovesti do povišenoga krvnog pritisaka. S druge strane, povišeni krvni pritisak može prouzrokovati zakrecenje kapilara u bubrezima, a time i teška oboljenja bubrega.. .

Lecenje: . .

Saslav Caja: za laksi oblik bolesti

* 30 g listova masline
* 30 g svile od kukuruza
* 30 g stabljike preslice
* 30 g konjogriza
* 30 g listova i cvetova maticnjaka
* 30 g cvetova gloga
* 30 g imele bele
* 30 g listova divlje nane
* 20 g vrbove kore
* 20 g listova kupine (starije)

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 1 minut. Ohladiti i procediti u bocu. Piti 6 dcl dnevno, u jednakim vremenskim razmacima, Hranu pripremati na biljnom ulju, sa što više povrca, bez zapržavanja i jako raskuvanu. Navedeni caj postiže puni uspeh u lecenju ako se prethodno izvrši lecenje predvidjeno za aterosklerozu. Isto tako uspešno se leci lakši oblik bolesti u njenom pocetku
Sastav caja: za tezi oblik bolesti

* 40 g listova masline
* 40 g cvetova kunice
* 30 g konjogriza
* 40 g korena koprive
* 40 g cvetova gloga
* 40 g imele bele
* 40 g listova divljeg šimšira
* 30 g listova medvedjeg groždja
* 30 g listova maticnjaka
* 20 g pirevine (podzemni deo)
* 20 g kupinovih listova
* 20 g imele obicne
* 20 g pirike (površinski, puzavi deo)

Nacin pripremanja i uzimanja caja, zatim ishrana i drugo, potpuno je isto s lecenjem lakšeg oblika bolesti, s time što je u lecenju težeg oblika bolesti obavezno jesti hleb nacinjen od mešavine pšenice, jecma, kukuruza i raži. . Osirn toga, preporucuje se jesti što više belog luka te obicne, zelene salate (što mladje) i paradajza ali bez soli. Za vreme lecenja zabranjeno je pušiti cigarete, piti cmu kafu i alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane preradjevine, govedinu, sve vrste pecenja, plavu ribu, tvrdo kuvana jaja, slani sir i sl. Preporucuje se, inace, jesti hranu sa što manje soli.

Added (2008-07-23, 2:23 Pm)
---------------------------------------------
CISCENJE KRVNE PLAZME

Usko vezano za bolesti krvi, te bolesti srca i krvnih žila, kao preventivno lecenje javlja se neophodna potreba da se cisti, odnosno procišcava krvna plazma, cime se odstranjuju suvišna masnoca i drugi štetni sastojci. Ovaj zahvat, tj. lecenje potrebno je preduzeti odmah cim se pokažu nenormalna stanja u sastavu krvi, a to znaci da se ne sme cekati da se razvije neka bolest koje je osnova u poremecajima odnosa u sastavu krvne plazme .. .
Lecenje : . .

Saslav Caja:

* 40 g hrastove kore (donje bele)
* 40 g listova i cvetova kunice
* 40 g stucane smrekove cme bobe
* 40 g listova pitome nane
* 40 g cvetova zovine
* 30 g stabljike dubcaca
* 30 g vreska - plavoga cveta
* 30 g cvetova gloga
* 30 g stabljike komoraca
* 30 g listova kunice
* 20 g listova i cvetova pasje ruže
* 20 g listova vinove loze
* 10 g stabljike ive trave
* 10 g listova kadulje

U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine, kuhati poklopljeno 1 minut i hladiti poklopljeno. Pije se 3 puta dnevno po 1 dcl pre jela i po 1/2 dcl posle jela. Pored toga caja, u toku dana, umesto vode pije se caj pripremljen od jednako srnešanih kolicina hrastove kore (donje bele) i mlade vrbove kore. Taj se caj priprema na sledeci nacin: u staklenku uliti 4 litre vode, zatim 30 g hrastove i 30 g vrbove kore. Pustiti da odstoji potopljeno 24 sata. Nakon toga voda se procedi u emajlirani lonac i stavi na vatru da provri. Nakon što je voda prokljucala, stavlja se ranije izvadjena kora i sve se zajedno kuva 15 sekundi. Uvarak se hladi poklopljen, a nakon što se ohladio, procedi se u boce i cvrsto zacepi. U toku dana, umesto vode. kako je receno, popiti najmanje 5 dcl toga caja. Za vreme lecenja 3 puta dnevno uzima se srednja kasika meda i sveže ocedjena limunovog soka. Isto tako, 2 puta dnevno pije se uvarak od krompira. Uvarak se priprema tako da se u 1/2 litre prokljucale vode stavi 2 poveca krompira s korom te se potpuno skuvaju. Krumpir treba da bude dobro opran i isecen na kolutice. U toku dana pije se 2 dcl, a ostalo se baci. U pogledu ishrane, u toku lecenja ne postoje nikakva ogranicenja, osim što je zabranjeno uzimati zaprženu hranu. Isto tako, za vreme lecenja potrebno je odbaciti alkohol i cigarete. Ako dopuštaju prilike, preporucuje se jesti što više mladog maslacka pripremljenog sa crvenim lukom i rižom na biljnom ulju. Ukoliko je bolesnik »šeceraš«, ili, naginje šecemoj bolesti, ne uzima med i limunov sok, kako je to gore preporuceno. Ti bolesnici, uz caj koji uzimaju umesto vode, treba da uzimaju 3 puta po 8 kapi tinkture za srce. Pripremanje te tinkture prikazano je u poglavlju o lijecenju bolesti srca .

Added (2008-07-23, 2:23 Pm)
---------------------------------------------
Leukemija

Belokrvnost ili leukemija je krvna bolest kod koje se stalno smanjuje broj crvenih, a povecava broj belih krvnih zrnaca. U normalnim prilikama odnos tih zrnaca iznosi 1:600, tj. na jedno belo dolazi otprilike 600 crvenih krvnih zrnaca. Medjutim, kod ove bolesti, ta se razmera menja tako da u razvijenijoj fazi iznosi 1:10 pa cak i 1:2. Bolest nalikuje na jaku malokrvnost, ali je od nje daleko teža zbog komplikacija koje nastaju na krvotvomim organima. Tada dolazi do jakog oteknuca slezene i limfnih žlezda, koje mogu narasti do velicine šake. Popratna pojava leukemije je krvarenje koje može nastati u svim delovima tela, kako u unutrasnjim tako i u spoljnim. Krvarenje može biti tako jako da se jedva može zaustaviti. U pogledu uspešnosti lecenja, važno je napomenuti da se ta bolest može leciti u samom pocetku njenog nastanka, tj. u pocetnom stadijumu. (Hronicni oblici danas se relativno uspešno lece ambulantno i u bolnici odgovarajucim lekovima.) .. .

Lecenje : . .
Saslav Caja:

* 30 g stabljike dinjice
* 30 g listova amike
* 30 g stabljike dubcaca
* 30 g stucane smrekove crne bobe
* 30 g stucanih žirova
* 20 g stabljike brdjanke
* 20 g islandskoga lišaja
* 20 g stabljike komoraca
* 20 g cvetova lipe
* 20 g korena i žila koprive
* 20 g stucanoga lanenoga semena
* 20 g stucana semena borovih šišarki
* 20 g listova divlje murve

Trave jako usitniti i pomešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g rnešavine, kuvati poklopljeno 1 rninut i zatim poklopljeno hladiti. Hladni caj izliti u bocu i 3 puta dnevno piti po 1 dcl pre jela i po 1/2 dcl posle jela. Posle svih napitaka uzima se srednja kasika jednako izmešanih kolicina meda i limunova soka, što se svaki put posebno priprema. U vreme rucka i vecere, jedan dan, jesti po 2 kasike naribane mrkve pouljene maslinovim uljem, a drugi dan naribane kisele jabuke zasladjene medom s malo sveže ocedjena limunovog soka. Dnevno 3 puta piti po 1 dcl zašecerene turšije od tmina. Dnevno 2 puta piti po 1 dcl (nešecerene) turšije od divljih krušaka ili takiša. Po 1 kasiku pekmeza od crnih murava (duda) jesti 2 puta dnevno. . Turšija od divljih krušaka priprema se tako da se u manju kacu stavi 10 kg divljih krušaka, 1 litra vode, 2 kg meda ili 2 kg šecera. Mešavinu valja pustiti dok ne provri. Da bi se vrenje pospešilo, potrebno je cešce promešati. Od turšije se koristi sve. Kruške se jedu, a tecnost pije. Ukoliko se dogodi da turšija ne provri, ipak se može upotrebiti Osim svega iznetog, za lecenje se preporucuuje istrljati grudni koš, plecke i ramena podjednako izmešanom kolicinom vinskog (domaceg) octa i vode. Nakon što ste se protrljali, dobro se osušite i umereno utopljeni treba da ležite u prozracnoj sobi. Kad god vam se ukaže prilika, grickajte borove iglice, po mogucnosti da su što mladje.

Added (2008-07-23, 2:24 Pm)
---------------------------------------------
BRADAVICE

Lecenje: .Treba razlikovati mladeže od bradavica !
Za uklanjanje bradavica koriste se mnoge biljke koje izlucuju sok nadražujuci kožu.
Medu najdelotvornijima je Sempervivum tectorum L. – poznata u narodu kao cuvarkuca ili eševerija. Biljka raste po krovovima, stenama i zidovima, a mnogi je drže i u loncima po krovovima.
Samim sveže istisnutim sokom mažu se bradavice i kurje oci radi odstranjivanja.
Bradavice takoder nestaju ako se duže vreme namažu obolela mjesta sokom od obicnog luka (Allium cepa L.)
Bradavice je dobro svaki dan namazati svežim sokom od rosopasa žutog (Chelidonium majus L.), ili se pripremi tinktura pomešana s medom.
Za lecenje se koristio sok rosulje ( Drosera rotundifolia).
Smokvin mlecni sveži sok podstice varenje i tera crevne gliste, a bradavice namazane time sokom nestaju.
U vinu kuvana kora ili pepeo od vrbove kore lek je protiv bradavica i kurjih ociju, a pranje lugom od pepela bele vrbe lece se razni osipi i prištevi na koži.

U grupu biljaka koje nadražuju kožu treba pre svega ubrojati one biljke koje sadrže etericna ulja, jer upravo ona nadražuju kožu. Ipak, valja napomenuti da nakon dužeg delovanja i oštecuju kožu ( izazivaju crvenilo kože, upalu, plikove pa i samo raspadanje kože) ukoliko se ne apliciraju direktno na bradavicu. Još intenzivnije deluje na kožu smola raznih crnogoricnih biljaka; a smola se dobiva tako da se zarezivanjem u stablo dobiva sok. Tu spada bor, odnosno njegovo terpentinsko ulje koje nadražuje, pali, ali i uništava kožu. Takodje se može koristiti i ulje od lažnih boba obicne borovice ( Juniperus communis), te gorušicino ulje.
Mlecike vrste roda Euphorbia su pretežno zeljaste biljke, redje polugrmovi, a sve se vecinom odlikuju što njihov mlecni sok namazan po bradavici( ili bradavicama), narocito na prstima, uklanja ih, ali i druge izrasline na koži. Sok je štetan za oci i otrovan za ribe.

Za lecenje kožnih bolesti i bradavica koriste se i paskvica (Solanum dulcamara) kao sok koji se nanosi na bradavice ili kao preparat kojim se poboljsava razmena materija u organizmu, ali je potreban oprez zbog otrovnosti kod unutrašnje pripreme.
U lecenju bradavica preporucujem da se koristi i propolis, koji daje vrlo dobre rezultate

LECENJE BRADAVICA 2
Pokušali ste sve moguce nacine da se rešite bradavica, i ako vam ništa nije pomoglo, probajte sa urinom !
U svoju jutarnju mokracu umocite komadic vate i njime nekoliko puta premažite bradavice. Nakon nekoliko minuta isperite bradavice vodom. Postupak ponavljajte dok bradavice u potpunosti ne nestanu. Ako vam se ideja s urinom ne svidja, pokušajte s oblogom od zdrobljenog luka. U borbi protiv bradavica trebali bi pomoci i oblozi natopljeni u mleku maslacka

MLADEŽI I BRADAVICE – KOJA JE RAZLIKA?

Za bradavice i mladeže se katkada misli da su srodna stanja, a u nekim slucajevima su i slicni.
Medjutim, UOPSTE NISU SRODNI !
BRADAVICE su mala podrucja dugotrajne infekcije koju uzrokuje vrsta virusa.
MLADEŽI su lokalizovana podrucja kože koja je vrlo pigmentirana melaninom - materije koja koži daje boju.
Bradavice su raznovrsnog izgleda, a ni bradavice ni mladeži nisu opasni, ukoliko se ne diraju ili iz nekih razloga se pocnu menjati.
U retkim slucajevima maligni melanom može se zameniti mladežom.
MLADENACKE BRADAVICE su malo uzdignuti, smedjkasti cvorici obicno glatke površine. Najcešce se javljaju u grupama, ponekad i duž ogrebotina. Ta je vrsta bradavica najcešce kod dece. Cesta lokacija im je i iznad gornje usne.
Vrsta koja lici na bradavice (Molluscum contaginosum) nije bradavica, to su sitni belkasti cvorici ispunjeni sirastom tekucinom. Uzrok im je isti kao kod bradavica - lokalizirana virusna infekcija. Javljaju se u grupama, narocito kod dece.
OBICNE BRADAVICE su vrsta koja obicno raste na šakama ili na stopalima, u tom slucaju ih medicina naziva veruke . Tipicna obicna bradavica je tvrda kvržica s hrapavom površinom nalik na karfiol. Unutar te kvržice mogu se videti sitne crne mrljice.
LOJNE CISTE se ponekad zamenjuju s bradavicama, iako nisu srodne. Lojna cista se tipicno javlja kao meka, glatka, žuckasta kvržica odmah ispod površine kože. Katkada se na koži vidi tamna tacka iznad središta ciste. Ove se bezopasne izrasline javljaju cesto na vlasištu.
SEBOROICNE BRADAVICE su tamne kvržice katkada hrapave površine, koje se cesto javljaju u velikom broju u kasnijoj životnoj dobi. Poput svih bradavica, ni ove nisu opasne, no zbog slicnosti s malignim melanomom valja se obratiti lekaru.

Added (2008-07-23, 2:25 Pm)
---------------------------------------------
MLADEŽI se mogu javiti bilo gde na telu. To su mala, okrugla mesta na koži koja su mnogo tamnija od okolne kože. Iz velikih mladeža mogu rasti oštre dlake, ali to nije znacajno, no, vecina mladeža postoji na telu od rodjenja; kod nekih ljudi razvijaju se u detinjstvu.
Svaka površina kože promenjene boje koja je prisutna od rodjenja ili koja se javlja ubrzo nakon rodjenja – to je mladež. Postoje dvije glavne vrste : masa sitnih krvnih žilica u koži (nevus) i mrlja kože bez boje, tzv. pigmentni madež.
Mladeži nisu štetni, ali mogu potrajati godinama, a neki mogu biti i ružni.
KAVEROZNI ANGIOM je uzdignuta jarkocrvena mrlja na koži koja raste u prvih nekoliko meseci, a nakon otprilike šest meseci mjadež se pocne skupljati i nestajati, te u vecini slucajeva postaje beznacajan.
NEVUS FLAMMEUS ili vatreni mladež obicno se sastoji od plosnatih ili malo uzdignutih mrlja grimizne boje, prekriva prilicno veliku površinu i pojavljuje se pojedinacno, najcešce na licu ili udovima. Ovaj mladež obicno ostaje nepromenjen u toku života, iako se ponekad može malo povuci. Ako vas takav mladež nagrdjuje, primena tekuceg pudera je jedan od nacina prikrivanja mladeža, a u nekim slucajevima se savetuje i plasticna operacija.
PIGMENTIRANI MLADEŽ poznat pod nazivom «bela kava» zbog boje – obicno se javlja u obliku plosnatih pega potamnele, smedjkaste kože, koji je najcešce nepravilnog oblika.
Pigmentni mladeži su obicno vrlo mali i pojavljuju se pojedinacno, ali retko mogu biti i veliki i u grupama. Obicno se ne menjaju u toku života, stoga primena tekuceg pudera boje kože može biti jedno od rešenja za prikrivanje te pege iz estetskih razloga. U retkim slucajevima može se primeniti plasticna operacija.
Mladeže treba uvek imati «na oku», jer se lako zamene s rakom kože; postoje najmanje tri glavne vrste malignih izraslina na koži: to su bazaliom, spinaliom i maligni melanom. Vrste raka kože se prilicno ( u vecini slucajeva) razlikuju po izgledu. Kao i kod vecine drugih tumora, rano otkrivanje i hirurško odstranjenje raka daje dobre izglede za preživljavanje i izlecenje.
STOGA VALJA UVEK LEKARU POKAZATI SVAKU SUMNJIVU KVRGU, RANICU ILI CIR NA KOŽI, UKOLIKO NE NESTANU ZA NEDELJU DANA!
ULCUS RODENS BAZALIOM je vrsta raka koji obicno raste vrlo polako, te se retko ili nikada ne širi na druge delove tela. Raznovrstan je po izgledu. Najcešce lokacije su skoro uvek na licu, cesto blizu oka ili uz nos. Postoji i krastavi tip ovoga raka, kada se krasta skine, ulkus se ponovno otkriva. Cisticni tip bazalioma javlja se kao razmerno meka kvržica boje kože koja se postepeno povecava; u kvržici se ponekad naziru male krvne žile.
SPINALIOM se tipicno javlja na licu, narocito na usnama ili pokraj ušiju, te na šakama. Ulcerozni oblik spinalioma je trajna otvorena ranica koja polako raste.
BRADAVICASTI oblik spinalioma se katkad iskazuje kao tvrdi cvoric koji postepeno prelazi u bradavicastu kvržicu i poput ulcerativnog oblika ni bradavicasti tip ovog raka obicno ne izaziva bolove

Added (2008-07-23, 2:25 Pm)
---------------------------------------------
PSORIJAZA

Tipicna kožna bolest koju narod zove lišajem jer se pod lišajem iskljucivo podrazumeva suho, Ijuskavo guljenje kože. U samom pocetku lišaj nalikuje kapljicama žbuke. Postepeno se povecava i prekriva belim svetlim naslagama - Ijuskama kože. Iz tih temeljnih oblika kasnije se mogu razviti najrazlicitiji oblici. Ljuskasti se lišaj javlja najpre na rukama i nogama, osobito na laktovima i koljenima, zatim na glavi, po kosi koja ili ispada ili se slepljuje s Ijuskastim naslagama. cest je slucaj da s kose prelazi na vrat i celo. To je posebno važno radi toga što se može raspoznati i razlikovati od drugih kožnih bolesti. Tok same bolesti raznolik je, no, ipak, traje nekoliko godina. Kadšto nestaje iznenada, a gdekad se razvija polagano. Pojavljuje se na osamljenim mestima, a ponekad u vecim površinama. Ako se ne leci, bolest se proširuje celim telom. Ponekad izgleda da je izlecena, medjutim, iznenada se opet pojavljuje. Osobitih smetnji nema, osim što u samom pocetku svrbi malo koža. Ako je bolest zastarela, ili zauzela vecega maha, javljaju se bolne smetnje jer je koža postala suva i neelasticna, tako da puca pri najmanjem pokretu. Zbog toga u tom stadiju bolesti bolesnici jako oslabe. Bolest nije zarazna. (Suncanje ili ultravioletne zrake povoljno deluju na psorijazu.).. .

Lecenje : .Kupati se svaki treci dan u mlakoj vodi cistim sapunom. Nakon kupanja istuširati se hladnom vodom i brzo posušiti laganim dodirima rucnika. Poslije toga, obolele delove tela navlažiti i ispirati cajem od mešavine trava. .

Saslav Caja:

* 40 g listova gaveza
* 30 g listova žutog ruzmarina
* 20 g plodova crnog trna (suhih ili svežih)
* 10 g crvotocine

Lecenje starijih osoba: Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 20 g mešavine trava i kuhati poklopljeno 5 minuta. Kad se caj ohladi, procediti ga u bocu. Nakon što su se ovlažila i ispirala obolela mesta, osušiti i namazati melemom koji se priprema od sledecih sastojaka:

Sastav melema:

* 4 dcl domaceg maslinovog ulja
* 4 supene kasike netopljenog mladoga masla iz kisela mleka
* 4 supene kasike vrhnja sa slatkog mleka (kajmak)
* 20 g cvetova i listova obicnog ruzmarina
* 20 g cvetova i listova lavandule
* 20 g kore od zovine
* 10 g listova muške i ženske bokvice (jednakih kolicina)

Pripremanje i primena melema:
Sastojke staviti u dublju posudu i lagano mešati na tihoj vatri dok se maslo i vrhnje rastope. Zatim dodati 2 dcl kantarion ulja i dalje mešati 40 minuta, pazeci da temperatura mešavine ne bude veca od 70°C, a to znaci da mešavina ne smije prokljucati. Mešati sveže istesanim drvetom gloga ili cmog trna. Vruc melem procediti kroz cediljku sa sitnom mrcžom u staklenku. Kad se ohladi, zacepiti i držati zacepljeno.

Lecenje teskih oblika bolesti:
Koristiti recepturu kao za lecenje starijih osoba, s time da se telo ovlažuje uvarkom trava i trina svaki dan. Caj koji se priprema za napitak uzima se 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a umesto vode pije se caj što se kao lagani caj priprema od mešavine jednakih kolicina trava: kupinovih listova, korena cicka, listova koprive i majcine dušice. U 2 litre prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Kad se caj ohladi, procediti ga u tamnu bocu i držati zacepljena na hladnom mestu. Kod svih oblika bolesti posebnu pažnju posvetiti ishrani. Jesti sveže pripremljenu hranu, jako raskuvanu sa što više povrca, zeleni, posebno divljeg zelja. Hranu pripremati na biljnoj masti ili biljnom ulju.

Added (2008-07-23, 2:34 Pm)
---------------------------------------------
EGZEM - EKCEM

Najucestalija je kožna bolest. Pojavljuje se na svim delovima tela, a ponajviše na zglobu, rukama, licu i glavi. Egzem je razlicitih oblika jer prolazi nekoliko stepeni dok se razvije. Oblici su gotovo slicni jer se pojavljuju usporedo, jedan do drugoga, buduci da se koža uvek iznova upaljuje. Zbog toga bolest je veorna dugotrajna, kadšto traje mesecima i godinama. Egzem pocinje malim svrbljivim cvoricima što se pojavljuju pojedinacno ili u grupama, ubrzo se pretvaraju u rnehurice i gnojne prištice koji se, na kraju, raspuknu; upaljena koža izbija na površinu izlucujuci, pri tome, svetlu vlažnu tecnost koja se brzo osuši. Nakon toga pojavljuju se kraste. Po toj tecnosti, lišaj je dobio ime vlažni lišaj. Dok se na koži pojavljuje tecnost, bolest se ne može izleciti. Tek kad nestane tecnosti, egzem pocinje zaceljivati Ijuštenjem kože. "Vlažno" razdoblje bolesti najduže traje, iako i ljuštenje kože može duže potrajati. Uzroci egzema spoljne su prirode, ali razvoj bolesti rnože prouzrokovati i anemija. Ako se bolest na vreme pocne leciti, uglavnom nestaje za nekoliko nedelja. Medutim, iz akutnog oblika kadšto se razvija hronicni egzem što traje godinama, iako povremeno nastaju poboljšanja. Kad kod hronicnog egzema pocinje Ijuštenje, koža je tako suva i napeta da puca, kao da je nožem razrezana. Ponajviše puca na mestima s mnogo nabora, najcešce na dlanovima ruku, gde teško zaceljuje jer koža zbog odebljanja neprekidno puca . .

Lecenje: . Lecenje je uskladeno vec prema tome radi li se o lakšem ili težem obliku bolesti.

: .Lakši oblik bolesti
Jedanput nedeljno kupati se cistim sapunom. Svako drugo vece obolele delove navlažiti jakim cajem od listova ruzmarina i hrastove kore. Sacekati da se osuši a zatim namazati sledecim melemom:

Saslav Melema:

* 4 kasike mladoga masla
* 4 kasike maslinova ulja
* 1 kasika usitnjene kore od zove
* 1 kasika listova i cvetova ruzmarina
* 1 kasika listova i cvetova (žutih) ruzmarina
* 3 g tamjana
* 3 g nepretopljenog voska
* 1 veca glavica ocišcenog i usitnjenog
crvenog luka

Pripremanje i primena melema:
Sve sastojke staviti u emajliranu posudu, promešati i dodati 3 dcl kantarion ulja ugrijanog na 50°C. Zatim mešati sa sveže istesanim gloga, a zatim neprekidno mešajuci držati na laganoj vatri. Pri tome paziti da temperatura mešavine ne bude veca od 60'C. Kuvati i mešati 1 sat, a zatim procediti kroz cediljku za mleko u odgovarajucu staklenku. Ukoliko se ne mogu nabaviti svi potrebni sastojci za melem, poslužite se kantarion uljem. .

Teži oblik bolesti
Osnovni preduslov za uspešno lecenje težeg oblika egzema: prestati vlažiti ga i izbegavati necistocu. Isto tako, potrebno je izbegavati sve konzervirane preradjevine i masnoce životinjskog porekla. Svaku vece pre odlaska na pocinak obolela mesta namazati melemom :
Saslav Melema:

* 4 dcl kantarion ulja ili domaceg maslinovog ulja
* 4 kasike mladog masla
* 2 kasike listova ruzmarina
* 2 kasike sitno iseckanih listova bršcana
* 1 kasika kunice
* 3 g jelove smole

Pripremanje i primena melema:
Sastojke staviti u emajliranu posudu i mešati na laganoj vatri pazeci da temperatura ne bude veca od 60°C. Mešati sa sveže ubranim i istesanim drvetom gloga u trajanju od sat i pol. Zatim procediti kroz jako sitnu cediljku u staklenku i kad se ohladi cvrsto zatvoriti, i držati zacepljeno. Pre nego što se obolela mjesta mažu ovim melemom, potrebno ih je ovlažiti hladnim cajem koji se priprema na sledeci nacin: u 2 litre prokuvane i ohladjene vode staviti 5 g mešavine jednakih kolicina osušenih i usitnjenih listova bršcana i nastrugane mlade hrastove kore. Namociti preko noci, a ujutro kuvati na tihoj vatri poklopljeno 5 minuta i ohladiti

Added (2008-07-23, 2:34 Pm)
---------------------------------------------
KOPRIVNJACA

Bolest se iskazuje bledim i crvenim mrljama razlicite velicine što se uzdižu iznad kože i jako svrbe. Narodno ime tih mrlja je ožarica. Nastaju iznenada, a tako i prolaze. Svrbež može biti toliko jak da je bolesnik nemiran i danju i nocu, osobito kad se ugreje. Kadšto se javljaju predznaci bolesti kao što su probavne smetnje, povracanje, proliv ili zatvor te groznica. U nekih bolesnika prolazi veoma brzo, dok se u drugih ponavlja i prelazi u hronicni oblik koji je za bolesnika veoma mucan i bolan. U velikom broju slucajeva koprivnjaca se pojavljuje nakon uživanja odredjenih jela, a da pri tome nije bilo probavnih smetnji. Od jela urtikariju cesto izazivaju jagode, ribe, rakovi, školjke, kamenice, jestive dagnje i sl. 1 odredjeni lekovi rnogu izazvati tu bolest, kao što su kinin, antipirin, terpentinsko ulje i dr. U žena urtikarija je povezana sa spoln'im podrucjem. Cest je slucaj da bolest izazivaju crevni parazitia.. .

Lecenje dece: .Kod dece je bolest povezana uglavnom s jednolicnom ishranom kao što su slatkiši, konzervirane preradjevine i masnoce životinjskog porekla. Zbog toga je najvažnije da se promeni ishrana. Deca treba da jedu raskuvanu hranu s mnogo zeleni i povrca, a pripremIjenu na biljnom ulju. Od mešavine jednakih kolicina trava skuvati cajeve koji ce se uzimati i koristiti na tri nacina: kao pice, za kupku i za vlažne obloge. .

Saslav Caja: jednake kolicine

* listova dubcaca
* listova bokvice muške
* stabljike moraca
* hrastovih listova
* cvetova kunice
* Napitak

Priprema se umeren decji caj, tj. u 1 litru prokljucale vode stavlja se 5 g mešavine trava i kuva poklopljeno 1/2 minute. Piti gorak caj 3 puta dnevno pre jela i izmedju obroka, manja deca po 1/2 dcl, a veca po 1 dcl. Kupka Priprema se slabi caj: u 4 litre staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 2 minute. Za malu djecu dovoljno je uzeti 5 g mješavine trava i 2 litre vode. Dijete kupati svaki drugi dan dok bolest prodje. Ofc/ozi Pripremati umeren caj od iste mešavine trava. U 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minutu. Nakon što se caj ohladi, nije ga potrebno cediti. Koristi se svaki drugi dan, naizmenicno s kupkama; nakon što ste dete okupali, posušili, pamucne krpe natopite cajem i lagano mocite telo. Radnju vršiti što brže da bi se izbegle prehlade

Lecenje starijih osoba:
Sastav caja:

* 10 g cvetova kunice
* 10 g listova dubcaca
* 10 g listova i cvetova timijana
* 10 g stabljike prilipa
* 10 g žila koprive
* 10 g listova kupine
* 10 g žila zecjeg trna
* 10 g listova omana

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohladjene vode namociti 4 sata 10 g mešavine trava, zatim kuvati na laganoj time da vri 1/2 minute. Topao caj procediti u bocu, a u toj rnešavini trava dodati šaku trina od prošlogodišnjeg 10 litara vode. Kuhati poklopljeno, s time da vri 5 minuta. S tim cajem ovlažiti celo telo, osim glave, svaki drugi dan posje kupanja. caj pripremljen za pice uzima se dnevno do 1 litre, pre i posle jela i umesto vode.

Lecenje teskih oblika bolesti:
Koristiti recepturu kao za lecenje starijih osoba, s time da se telo ovlažuje uvarkom trava i trina svaki dan. Caj koji se priprema za napitak uzima se 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a umesto vode pije se caj što se kao lagani caj priprema od mešavine jednakih kolicina trava: kupinovih listova, korena cicka, listova koprive i majcine dušice. U 2 litre prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Kad se caj ohladi, procediti ga u tamnu bocu i držati zacepljena na hladnom mestu. Kod svih oblika bolesti posebnu pažnju posvetiti ishrani. Jesti sveže pripremljenu hranu, jako raskuvanu sa što više povrca, zeleni, posebno divljeg zelja. Hranu pripremati na biljnoj masti ili biljnom ulju.

Added (2008-07-23, 2:35 Pm)
---------------------------------------------
HERPES - GENITAL HERPES

Virusna je kožna bolest a ocituje se malim vodolikim mehuricima što se uzdižu nad crvenom i upaljenom kožom. Uobicajeno se pruža nekim živcanirn ogrankom i ogranicava se samo na jednu polovinu tela. Postoje dva oblika herpesa. Medjusobno su slicni, ali se zapravo oštro razlikuju. To su obicna herpes (ospi) i pasasta herpes (pasasti osip, herpes zoster). Obican herpes javlja se uglavnom uz kijavicu i želucani katar, posebno na usnama te ne cini posebne poteškoce. Kod muškaraca se cesto javljaju na polnom organu. Mehurici se raspuknu i osuše ostavljajuci iza sebe žutu krastu razlicite velicine, a koja se takodje suši. Pasasti osip (osip pasanac) kožna je bolest koje osnovicu sacinjava upala nekog živcanog ogranka. Zbog toga su razumljivi jaki bolovi koji se javljaju pre, za vreme i posle bolesti. Mehurici uobicajeno nastaju na telu pa ga u obliku pojasa opkoljavaju od sredine prsa ili trbuha do hrptenjace - odatle i naziv pasasti, pasanac. Pasasti osip može se javiti na drugim mestima, osobito na glavi, no nikad ne prelazi na drugu polovinu tela. Uzrok tome leži u simetricnom rasporedu živaca što izlaze iz mozga i kralješ nice te ni na jednom mestu ne prelaze polovinu tela. Pre pojave pasastog osipa na mestima gde ce se pojaviti javljaju se jaki bolovi. Pre provale ehurica nastaju opste organske smetnje po-pracene groznicavim pojavama.. .

Lecenje: .Ako je herpes na usnama , najbolje se leci tinkturom propolisa. Ako je herpes na telu
u toku nedelje dva puta kupati se u uvarku od trina sena, a nakon toga jako namociti obolele delove tela mešavinom domaceg vinskog octa i vode (2 dela octa, 1 deo vode). Sacekati da se dobro posuši, a onda lagano namazati kantarion uljem ili obicnim maslinovim uljem. Osim toga, jedanput nedeljno okupati se u uvarku što se priprema na sledeci nacin: u 10 litara prokljucale vode staviti 1/2 kg jelovih i borovih šišarki, tako mladih da u njima seme nije još sazrelo, i 1/2 kg borovih iglica. Mešavinu kuvati na laganoj vatri 30 minuta. Kupati se mlakim uvarkom. Piti caj od mešavine jednakih kolicina Iekovitih biljaka .

Saslav Caja:

* vrbove kore
* hrastove kore
* korena koprive
* listova dinjice
* listova planinskog pelina

U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 2 minute. Hladan caj procediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mestu. Dnevno popiti pripremljenu kolicinu od 1 litre caja: 3 puta po 1 dcl pre i posle jela, a preostali deo izmedju obroka, umesto vode. Prvi dan caj zasladiti medom, drugi dan piti gorak caj, a treci dan caju dodati sveži limunov, narancin ili neki drugi vocni sok. Redosled zadržati do kraja lecenja. Jesti jako raskuvanu hranu, pripremljenu na biljnom ulju sa što više povrca i zeleni. Potpuno odbaciti suhomesnate proizvode, sve vrsti konzervi kao i masnoce životinjskog porekla .

Added (2008-07-23, 2:35 Pm)
---------------------------------------------
Gljivicasta cosavost

Bolest uzrokuju gljivice svojirn naseljavanjern pojedinih delova tela. Bolest nije unutarnja. Uzrocnici su gljivice što se razvijaju na svim delovima tela, posebno na mestima prekrivenim dlakama, kao, na primer, brada (bolest nav

 
 
Forum » Razno » Zdravlje,telo,lepota » Lecenje biljem
Page 1 of 11
Search:


Idi na vrh
 

Candles & COLORS je firma koja se bavi izradom sveca iskljucivo od Palminog voska. 
Palmin vosak je 100% cist vosak koji pre svega ekoloski zadovoljava sve Svetske standarde. 
Nase svece su izradjene od najkvalitetnijeg Palminog voska i najkvalitetnijih fitilja sto odlikuje : 
- Cvrstinu same svece. 
- Otpornost na visoke spoljne temperature. 
- Veliku trajnost sagorevanja. 
- Kompletno sagorevanje bez izlivanja. 
Izradu vrsimo po narudzbini a modele sa svim podatcima mozete videti u nasem Katalogu.
Sve vrste cveca...
Balkan Internet Cafe Sve vrste fasaderskih radova i sire...Vip Zurka - Radio
 
Mayapolis
Blogger Widgets
Zavedime Web Sajt